5 pasem golih psov

1413

Ali ste vedeli, da obstajajo pasme psov brez dlake? Goli pes je sam po sebi prav tako čudoviti štirinožni prijatelji in je popolna izbira zaradi svoje nežnosti in ljubeznivosti. Vsekakor pa taki psi zaradi svojega edinstvenega videza privlačijo marsikatere oči na sprehodu.

Ob iskanju popolnega psa se lastniki največkrat poslužijo golih psov z mislijo, da so manj zahtevni zaradi pomanjkanja dlake. Prav nasprotno pa zaradi svilnate in delikatne kože zahtevajo temeljito nego, redne kopeli, mazanje z vlažilno kremo za preprečevanje izsuševanja kože in pa tudi sončno kremo, da preprečimo opekline. Če niso deležni pravilne nege pa lahko dobijo pasje akne ali hujša kožna obolenja. Zaradi golote pa takšnemu psu, ki je občutljiv na mraz in mokroto ter tudi sonce potrebno zagotoviti primerno garderobo; zimski plašč, dežni plašč ipd.

 

Je goli pes samo en ali je pasem več?

Pasem golih psov je kar nekaj, tukaj pa smo zbrali pet najbolj znanih in priljubljenih:

  • Ameriški brezdlaki terier
  • Perujska inkovska orhideja
  • Mehiški goli pes (Xoloitzcuintli)
  • Kitajski Crested
  • Argentinski Pila

 

Ameriški brezdlaki terier

Rjavo beli pes, ki izvira iz Louisiane in po pravi terierji v svojem pomenu. Najbolj so priljubljeni v ZDA, so zelo inteligentni in igrivi, idealni pa so tudi za družinsko življenje. So popolnoma goli, včasih imajo nekaj dlačic okrog obrvnega predela in brkov.

Perujski goli pes

Hrt, ki izvira iz območja Andov in je vrsta neverjetno edinstvenega videza. Ponašajo se z zelo elegantnim videzom, lahko imajo različne barve kože (roza, črna, rjava, siva) , na vrhu elegantne glave pa običajno nosijo “irokezo”. Ko gre za njihove značilnosti, so znani po tem, da so sprva nekoliko nervozni, ko pa se navežejo, se navežejo za vse življenje in so zelo zvesti svojim lastnikom. Perujski goli pes je močan in okreten ter zelo aktiven, inteligenten in enostaven za treniranje.

Mehiški goli pes ali Xoloitzcuintli

Gola pasma psov, ki izvira iz Mehike. Zanimivo je, da so lahko različnih velikosti od majhne, srednje pa tudi standardne velikosti. Njihove korenine so prežete z legendo – bili naj bi potomci starodavnih azteških psov, ki so bili last bogov, njihov izvor pa je možno zaslediti kar 3000 let nazaj. Danes so neverjetno redki, v ZDA jih je le še sto.

 

Kitajski Crested

S svojimi elegantnim telesom in šopki las na glavi, je taka pasma zaslovela predvsem v filmski industriji. Najpogosteje so brez dlake, razen na glavi, toda v vsakem leglu se lahko zaradi recesivnega gena tudi mladiči z dlako. Prvotno so bili vzgojeni za lovljenje podgan na kitajskih trgovskih ladjah.

 

Argentinski pes Pila (El perro Pila)

Okoli pasme Argentinska Pila se vije debata ali je samostojna pasma ali le variacija mehiškega golega psa ali perujskega psa. Kot pri slednjem se domneva, da korenine pasme segajo vse do Inkov, ki bi naj psa podarili Argentini v znak dobrih političnih odnosov. Pasma zajema velike in majhne pse, ki imajo izjemno dobro in igrivo naravo, ter so zato posebej odlični hišni ljubljenčki.

 

Melani Kolbl

 

VIRI:
www.purina.co.uk