Življenje slepih in gluhih psov

108

Slepi in gluhi psi se nam hitro zasmilijo, saj menimo, da preveč trpijo. A izguba sluha in vida pri psih ne pomeni konec sveta. Seveda sta ti dve čutili pomembni, a najpomembnejše je seveda čutilo za voh. Pri tem pa je pomemben tudi tip oziroma občutek.

Psi lahko oglušijo in oslepijo zaradi različnih razlogov. Nekateri so gluhi in slepi že od rojstva, največkrat pa se to stanje pojavi zaradi starosti ali pa kot posledica različnih bolezni in nesreč.

Življenje gluhemu in slepemu psu lahko olajšamo na različne načine:

Priprava stanovanja

Stanovanje naj bo pospravljeno, brez različnih stvari, ki bi ležale po tleh in bi se pes lahko vanje zaletel. Večje prepreke po stanovanju pa lahko označimo z različnimi vonji ali talnimi podlagami kot so npr. tepihi in preproge, ki jih bo pes občutil pod svojimi tačkami.

Umakniti je potrebno tudi vse ostre predmete na katerih bi se lahko pes poškodoval. Zaščititi morate tudi dostop do kamina, stopnic, balkonov ipd.

Rutina

Zelo pomembna je rutina. Skleda za hrano in vodo, pa tudi njihovo ležišče naj bodo vedno na istem mestu, da jih bodo psi z lahkoto našli.

Priporočeno je izogibanje preurejanja stanovanja, saj to povzroči zmedo pri psu.

Sprehodi

Pogosto se nam pes zasmili in bi ga raje nesli, a pustite, da pes hodi samostojno, saj se bo tako lažje orientiral.

V primeru, da pes ni v znani ogradi, naj bo ves čas na povodcu, saj lahko hitro odtavajo in težje zaznajo nevarnost kot je npr. cesta.

Zunaj morate biti previdni za potencialno nevarne stvari kot so npr. bazeni, večje luknje, električni pastir … Le te je potrebno zaščititi, da se jim slep in gluh pes ne bo približal.

Naše obnašanje

Ne pustite, da taka lastnost definira psa. Psi so zelo prilagodljivi in odporni, saj živijo tukaj in zdaj. Nikoli se ne smilijo samim sebi, zato tudi od nas tega ne želijo.

Psu namenite veliko pozornosti – s sprehodi, igranjem, crkjanjem …

Bodite potrpežljivi. Sploh psi, ki so oglušeli in oslepeli zaradi starosti ali določene bolezni, bodo potrebovali nekaj časa, da se navadijo na nov način življenja.

Pomembno je, da nikoli ne zapustimo stanovanja brez, da bi se od psa poslovili. Če pes ugotovi, da vas naenkrat nikjer ni, lahko to povzroči hudo paniko.

Gluhega in slepega psa ne strašite. Kako se temu izognemo? Ko se mu približujete, uporabite težje korake, da pes začuti vibracije in se zave, da ste blizu.

Eva Tomažin

 

VIRI:
www.mercurynews.com
www.petplace.com