Zakaj psi ližejo?

183

Mokri poljubčki, kot jim nekateri lastniki pravijo, oziroma lizanje je ena izmed prvih družbenih interakcij, ki jih spoznajo pasji mladički že ob samem rojstvu, ko je to njim počela njihova mama. Zakaj pa psi sploh ližejo?

Lizanje v obdobju mladička

Z lizanjem se psi spoznajo že v obdobju mladička oziroma takoj, ko pridejo na svet. Že od takrat naprej jih pasja mama začne lizati z namenom, da jih čisti, masira in se z njimi tudi poveže. Kmalu mladički začnejo posnemati obnašanje in ližejo en drugega. S tem posledično jemljejo lizanje kot družbeno interakcijo z vsemi družinskimi člani, ki jim nekaj pomenijo. Nekateri kužki to obnašanje ohranijo tudi v svojih odraslih letih, a spet ne vsi, odvisno od kužka do kužka.

Zakaj psi ližejo?

Razlogov, zakaj psi ližejo, je veliko več, kot si sprva lahko mislimo. Kakšni so vzroki, lahko deloma tudi sami razberemo iz telesne govorice psa in obnašanja v določeni situaciji. Vsekakor pa so nekateri razlogi pogostejši kot drugi in v namen lažjega ugotavljanja, zakaj vaš kuža v določeni situaciji liže, vam predstavljamo najpogostejše razloge.

 

Ljubezen

V veliko situacijah kuža z lizanjem izkazuje svojo ljubezen, ali gre za drugega kužka, lastnika ali kakšnega drugega družinskega člana. Lizanje je v veliki večini pokazatelj pasje naklonjenosti in ljubezni. Vsekakor pa je to obnašanje velikokrat prisotno, ravno takrat ko pridete domov kot znak veselja, ljubezni in radosti, saj ste se končno vrnili.

Pozornost

Velikokrat je lizanje tudi način, kako kuža pokaže, da si želi vaše pozornosti. Lahko nakazuje, da si kuža želi igre, razvajanja ali samo ležanja na kavču. Kot lastniki pa si moramo ob tem tudi zapomniti, da se psi učijo iz preteklih dogodkov in si zapomnijo tudi kaj bodo z lizanjem spodbudili; ali je to igra, razvajanje ali mogoče kaj drugega. Vsekakor pa tukaj gre za pozitivno čustvo, ki kaže na ljubezen in naklonjenost, ki jo goji vaš kuža do vas.

Skrb

Eden izmed pogostih razlogov pa je tudi skrb za sočloveka oziroma drugega kužka. Morda opazite, da vas štirinožec začne lizati ravno takrat, ko ste razburjeni, jezni, žalostni ali vznemirjeni. Vzrok za lizanje je tukaj preprost; kuža vas želi pomiriti. Velikokrat se pes vključi tudi takrat, ko se z nekom prepiramo, saj s tem skuša pomiriti stresno situacijo in posledično tudi svojega lastnika. Vsekakor pa kuža s takšnim obnašanjem izraža skrb za sočloveka ali drugega kužka.

Nove vonjave

Ob vprašanju zakaj pes liže je pogost odgovor tudi v novih vonjavah. Pes je izredno radovedno bitje, ki ga zanima vse od tega, kaj se dogaja v njegovi okolici, kaj počne lastnik in tudi kaj je. Z lizanjem kuža dobro spoznava celotno dogajanje okoli njega in tudi okoli njegovih bližnjih.

Seveda pa to še zdaleč niso edini razlogi, zakaj psi ližejo, a so le ti med najpogostejšimi, s katerimi se lahko srečujemo skoraj vsakodnevno. Vsi psi pa niso enaki in nekateri tega vedenja niti ne prenesejo v svoje odraslo obdobje, spet drugim pa le to ostane celo življenje.

Vesna Kropf

 

VIRI:
www.akc.org
www.cesarsway.com
www.thesprucepets.com