Kaj morate vedeti, če si želite malega angleškega hrta (whippet)?

1312

Whippet je vse bolj priljubljena vrsta hrta, ki jo sploh v zadnjih letih srečujemo praktično povsod. Ljudje te pse izbirajo zaradi simpatičnega videza, igrive narave in ljubečega karakterja. Kljub temu, da so to krasni sopotniki, morate o pasmi poznati nekaj dejstev, preden jo sprejmete v svoj dom.

 

Whippet ima močan plenski nagon

Te pse so v preteklosti uporabljali kot pomoč pri lovu, kar se pozna še danes. Mali angleški hrt ima izjemno močan plenski nagon, kar pomeni, da je potrebno nekaj previdnosti, če imate doma druge male živali (mačke, glodalci…). Prav tako je potrebna previdnost na sprehodih v gozdu; če whippet vidi divjo žival, jo bo hitro začel loviti in vam pobegnil. Psa od malega učite odpoklica in ga imejte vedno pod nadzorom, poskrbite pa tudi za ustrezno količino plenske igre. 

 

Ti psi imajo veliko energije

Čeprav morda ne delujejo, imajo ti psi veliko energije. Že res, da doma z veseljem poležavajo in se crkljajo, a se bodo z veseljem odpravili na sprehod, tek ali druge aktivnosti. Uspešni so tudi v določenih kinoloških disciplinah, denimo agility, flyball, rally obedience idr. Višek energije se lahko kaže z depresijo, v skrajnih primerih pa tudi s (samo)destruktivnim vedenjem.

 

 

Slabo prenašajo mraz

Sploh v tem zimskem času male angleške hrte pogosto opazimo oblečene. Temu je tako, ker whippet zelo težko prenaša mraz. Vsekakor ni primeren za zunanje bivanje, pozimi pa je že na sprehodu treba poskrbeti za topla pasja oblačila.

 

Whippet je nagnjen k določenim zdravstvenim težavam

Kljub temu, da je pasma v splošnem precej zdrava, se lahko pojavijo določene zdravstvene težave. Pogoste so predvsem bolezni srca in oči, zaradi svoje konstitucije pa lahko ob pretiranem gibanju pride tudi do poškodb. Pomembno je, da svojemu psu omogočite varno, pravilno in umirjeno gibanje ter se izogibajte intenzivnim aktivnostim. Poleg tega pa psa kupujte od preverjenih vzrediteljev, ki opravijo vse potrebne preiskave ter parijo samo zdrave in stabilne predstavnike pasme.

 

Veronika Sivka

 

VIRI:
www.dogtime.com
www.akc.org