KD Grosuplje: Pes – človekov najboljši prijatelj ali njegova nočna mora

1043

Človek je že v pradavnini ugotovil, da lahko iz današnjih pasjih prednikov naredi dobrega prijatelja in pomočnika.  Iz izkušenj je dojel, da imajo psi celo vrsto naravnih lastnosti, ki človeku lahko pomagajo  pri reševanju problemov.  Tako so z leti z različnimi paritvenimi kombinacijami nastale pasme, ki so bile človeku v danem  prostoru in času velik  pomočnik  pri premagovanju  življenjskih težav.  Osnovni pasji dejavnosti sta bili lov in varovanje  lastnine oziroma čred.  Te osnovne dejavnosti psi izvajajo še danes.

Seveda pa pse in njihove naravne danosti danes uporabljamo v številne namene. Pes je še vedno dober lovec, čuvaj  čred, čuvaj domačij in objektov ternepogrešljiv reševalec izpod ruševin in lavin. Njegov nos odkriva eksplozive in mamila, preganja nepridiprave, vodi slepe, prav tako je nepogrešljiv ob ljudeh z motnjami v gibanju (invalidih) in v zadnjem času postaja tudi vse pogostejši človekov prijatelji v osamljenih dneh ali kot spremljevalec starejših oseb. Zaradi vsega tega se je veliko psov “preselilo” v gosta urbana okolja, kjer pa vsi prebivalci nimajo posluha za pasji lajež, še manj pa za “zalivanje” ograj, dreves, avtomobilov in  tudi smrad  iztrebkov  na površinah, namenjenih človeku, je lahko zelo neprijeten in tudi nehigieničen.

Pa psi niso pri tem nič krivi, saj si niso sami izbrali betonsko-asfaltne džungle za svoje življenje, ampak bi veliko raje tekali po travi, gozdovih v njim bolj naravnem okolju. Da bi tudi na tem področju pomagali psom k bolj naravnemu življenju, smo se v nekaterih kinoloških sredinah že pred leti odločili, da je prvi pogoj za dobro sožitje človeka in psa človekovo dobro poznavanje naravnih potreb psa, ki jih je potrebno prilagoditi zakonskim predpisom, novim prehranjevalnim navadam in  novim »mestnim« boleznim psov. Zato smo pričeli izobraževati lastnike psov. Vse manj vidimo pse na verigah, vse manj se pes uporablja kot »kanta za odpadke«, veliko več časa preživimo s psi na sprehodih in vse več lastnikov psov pospravlja iztrebke za svojimi psi. Vse več ljudi pride s svojimi psi v pasje šole, kjer si pridobijo osnovno znanje za vodenje psa in njihovo socializacijo … vendar še zdaleč ne vsi.

Največkrat se srečujemo  s primeri, ko si ljudje kupijo psa iz vse drugačnih razlogov, kot iz želje in ljubezni do psa. Velikokrat je pes statusni simbol, produkt trenutnega navdiha ali se celo kot darilo otrokom. Celo Zakon prepoveduje kupovanje in podarjanje psov otrokom. In seveda, ko prične tista mala kosmata kepa rasti, gristi, kakati in početi celo vrsto norčij, na katere največkrat njegovi »krušni« straši niso pripravljeni, je pri hiši prava zmeda. Takrat se psa začne podajati od enega družinskega člana do drugega, nihče pa noče prevzeti odgovornosti za njegovo vzgojo, hrano, saj največkrat nihče nima časa.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Brane Puš
Vodja šolanja v Kinološkem društvu Grosuplje