Pasje ovratnice: Od uporabnosti do mode

3067

Vsak od nas se je že znašel pred dilemo, kakšno ovratnico naj bi kupili za svojega psa.

Modeli in materiali ovratnic so različni, glede na uporabo oziroma namen, in seveda je pri izbiri pomemben faktor izgled oziroma dizajn ovratnice.

Namen pasjih ovratnic je lahko različen: (1) da imamo psa pod kontrolo, kadar je na povodcu, (2) kot pripomoček za učenje oziroma šolanje, (3) na pasjo ovratnico lahko namestimo identifikacijsko značko z podatki psa (ime in naša telefonska številka),  (4) lahko pa tudi obesimo cofek ali kakšen drug obesek/nakit.

(Foto: Petit Pethaus) (Foto: Petit Pethaus)
Najpogostejši materiali, ki se uporabljajo pri izdelavi ovratnic so še vedno usnje, polipropilenski trakovi (gurta), lahko tudi umetno usnje, blago ali dekorativni žakard trakovi v kombinaciji z usnjem ali blagom, umetno usnje.

(Foto: Petit Pethaus) (Foto: Petit Pethaus)

Pred nakupom pa nas čaka še zadnja dilema: kakšen tip ovratnice sploh izbrati. Ovratnice na zaponko so lahko klasične oblike, za vse pasme psov. Lahko se odločimo za zatezno ovratnico ali pa polzatezno (v tujini znano pod imenom »martingale«). Odločitev je tukaj prepuščena vsakemu posamezniku. Nekateri vodniki psov prisegajo na klasične ovratnice na zaponko, drugi spet na zatezne ali polzatezne.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Vida Klenovšek (Petiit Pethaus)