Pasje ovratnice: Od uporabnosti do mode

4258

Vsak od nas se je že znašel pred dilemo, kakšno ovratnico naj bi kupili za svojega psa.

Modeli in materiali ovratnic so različni, glede na uporabo oziroma namen, in seveda je pri izbiri pomemben faktor izgled oziroma dizajn ovratnice.

Namen pasjih ovratnic je lahko različen: (1) da imamo psa pod kontrolo, kadar je na povodcu, (2) kot pripomoček za učenje oziroma šolanje, (3) na pasjo ovratnico lahko namestimo identifikacijsko značko z podatki psa (ime in naša telefonska številka),  (4) lahko pa tudi obesimo cofek ali kakšen drug obesek/nakit.

(Foto: Petit Pethaus) (Foto: Petit Pethaus)
Najpogostejši materiali, ki se uporabljajo pri izdelavi ovratnic so še vedno usnje, polipropilenski trakovi (gurta), lahko tudi umetno usnje, blago ali dekorativni žakard trakovi v kombinaciji z usnjem ali blagom, umetno usnje.

(Foto: Petit Pethaus) (Foto: Petit Pethaus)

Pred nakupom pa nas čaka še zadnja dilema: kakšen tip ovratnice sploh izbrati. Ovratnice na zaponko so lahko klasične oblike, za vse pasme psov. Lahko se odločimo za zatezno ovratnico ali pa polzatezno (v tujini znano pod imenom »martingale«). Odločitev je tukaj prepuščena vsakemu posamezniku. Nekateri vodniki psov prisegajo na klasične ovratnice na zaponko, drugi spet na zatezne ali polzatezne.

[members_only]

Naj opišem le bistveno razliko med ovratnicami na zaponko in polzateznimi »martingale« ovratnicami. Ovratnica na zaponko, ko je nameščena na vrat našega psa je lahko včasih namešene preozko, ker se bojimo, da se bo pes izmuznil ali pa obratno, namešečna pre-ohlapno in se nam pes lahko mimogrede izmuzne iz ovratnice. Predvsem to velja za določene pasme kot so hrti oziroma njim podobne pasme. Za njih je zaradi same varnosti priporočljiva uporaba polzateznih ovratnic, saj se ob potegu povodca ovratnica zategne le do najožjega obsega vratu (tj. Za ušesi) in psa ne duši, kot je to običajno pri zateznih ovratnicah. Moje mnenje je, da so polzatezne, nekoliko širše ovratnice, najbolj humana izbira prav za vsakega psa, ne glede na tip ali pasmo. Polzatezne in hkrati tudi nekoliko širše ovratnice, ne le da so varne so tudihumane iz vidika, ker so širše in psa ob zategu (ali potegu s silo) ne dušijo in je dobra preventiva proti poškodbam sapnika. Ni malo primerov, kjer si je pes zaradi ozke, tanke ovratnice poškodoval sapnik. To se zgodi predvsem pripsih, ki vlečejo ali potegnejo z vso silo. Takrat je vsa teža psa le na ovratnici, ki ga zaustavi.

Torej v razmislek pri naslednjem nakupu ali se boste odločali za ozko ali širšo ovratnico. Predvsem pa se zelo ozke, kovinske ali najlonske, ovratnice in povodce uporablja za razstavne pse. Da ne bo pomote, večina teh psov je navajenih na tovrstni tip ovratnic in tudi ne vlečejo (seveda so tudi izjeme).

      

Kakorkoli uporabljate ovratnico, naj vas opozorim tudi na to, da so ovratnice kot sem omenila, uporaben dodatek za varnost, šolanje in seveda, zakaj ne, tudi modni dodatek. In prav zaradi teh razlogov, če se psi med seboj igrajo (divja igra za grizenjem in vlečenjem) vam toplo priporočam, da takrat ovratnico snamete, ker tako se boste izognili morebitnim poškodbam zob in poškodbam ovratnice. Seveda to velja, ko so psi spuščeni pod nadzorom. Prav tako se ovratnica sname, ko pridemo domov iz sprehoda oziroma, ko psa nimamo podkontrolo v naši odsotnosti od doma (v stanovanju, hiši, boxu ali pesjaku). Ko pridete iz sprehoda se navadite, da redno pregledujete ovratnico in povodec. Kajti oboje je življenskega pomena za vašega najboljšega prijatelja.

Vsekakor velja, da dobro vzgojen pes lepo hodi na povodcu in ne vleče na sprehodu.

[/members_only]

Vida Klenovšek (Petiit Pethaus)