Kako skrbeti za ohromelega psa?

357

Nega ohromelega, paraliziranega psa je lahko zahtevna, vendar je s primernimi prijemi in informacijami lažja. Številni ohromeli psi lahko ob pravi negi živijo srečno in udobno.

Pa poglejmo, kaj sploh je paraliza pri psih?

Pes velja za paraliziranega ali ohromelega, kadar se ena ali več okončin ne more več premikati.

Pes velja za paraliziranega ali ohromelega, kadar se ena ali več okončin ne more več premikati. Pri psih se pogosteje pojavlja ohromelost zadnjega dela okončin. Vseeno so lahko prizadete tudi sprednje okončine. Nekateri psi imajo delno paralizo, imenovano tudi pareza. To pomeni, da imajo v okončinah nekaj motorične funkcije, ne morejo pa jih popolnoma gibati in nadzorovati.

Paraliza in pareza lahko vplivata tudi na nadzor mehurja in črevesja pri psih. Poleg tega, ohromel pasji rep morda ne bo deloval pravilno.

Vzroki za paralizo pri psih

Paraliza in pareza na splošno povzročata težave v hrbtenici ali možganih.

  • Bolezen medvretenčnih diskov

To je bolezen hrbtenice in eden najpogostejših vzrokov ohromelosti pri psih. Nastane, ko se eden ali več diskov zamakne, oteče ali zlomi. To lahko povzroči poškodbe hrbtenjače.  Pri nekaterih psih operacija uspe, pri drugih ne. Večina psov s to boleznijo ostane poškodovanih za vse življenje.

  • Poškodba hrbtenice

Zlom lahko privede do resne poškodbe hrbtenjače, še posebej, če je bila poškodba zlom hrbtenice. Kirurški poseg sicer lahko privede psa do popolnega okrevanja, a vsi kužki nikoli ne povrnejo popolne motorične funkcije.

  • Tumorji

Pes lahko razvije tumor na hrbtenjači ali v njeni bližini. Ta lahko vpliva na delovanje hrbtenjače. Prav tako lahko možganski tumorji rastejo na območju, ki nadzoruje motorično delovanje. Nekatere tumorje je možno zdraviti s kirurškim posegom, kemoterapijo ali obsevanjem.

  • Vnetja

Nalezljive bolezni in avtoimunske težave, lahko povzročijo vnetje tkiv v možganih in hrbtenjači. To vnetje lahko privede do začasne ali trajne paralize ali pareza. Zdravila lahko pomagajo, a bodo nekateri psi še vedno občutili škodo, v obliki omejenih motoričnih zmožnostih.

  • Prirojene motnje

Nekateri psi se že skotijo s prirojenimi napakami, ki vplivajo na gibanje. To je pogosto posledica nepravilnega razvoja možganov ali hrbtenice.

Nega ohromelega psa

Ohromeli kužki potrebujejo posebno nego. Stopnja oskrbe je odvisna od resnosti ohromelosti psa. Najboljši vir informacij o pravilni negi, je vsekakor vaš veterinar in strokovnjak s tega področja. Za lažji začetek, pa smo za vas zbrali nekaj nasvetov, kako ravnati z ohromljenim psom.

  1. Nega kože in čistoča

Skrb za čistočo je eden najpomembnejših delov skrbi za ohromljene kužke. Običajno mnogi psi s paralizo ali parezo, ne morejo v celoti nadzorovati uriniranja in defekacije. Tako se mnogokrat zgodi, da se kuža polula v stanovanju ali na »neprimernem«  mestu. Pomembno je, da urin ne zmoči dlake in ostane na koži. Spojine v urinu lahko namreč močno dražijo kožo. Urin, ki ostane na koži, lahko povzroči neprijeten izpuščaj in celo privede do kožne okužbe. Ostanki blata okoli anusa pa povzročajo draženje in bolečino ter privlačijo žuželke. Da to preprečite, uporabljajte plenice za psa in spodnjice. Te pogosto menjujte in poskrbite, da sta koža in dlaka v predelu zadnjika vedno suha. Kužka po morebitni rani ne mažite s kremo iz cinkovega oksida. Če jo kuža zaužije, je lahko zanj nevarna.

Redno spremljajte vnos hrane pri vašem kužku v primerjavi s proizvodnjo blata in se prepričajte, da kuža blato redno odvaja. S svojim veterinarjem se lahko posvetujete, kako psu pomagati, da bo njegovo črevesje živo in zdravo. Povečan vnos prehranskih vlaknin lahko pomaga pri rednem odvajanju. Preden pa v prehrano svojega psa vnesete spremembe, se o tem pogovorite s strokovnjakom s tega področja.

Če vaš kuža nenehno leži na enem mestu, ga pogosto obračajte. Ko leži, poskrbite, da ima podlago dovolj mehko in da ga nič ne veže ali tišči.

Pomembno je, da, v kolikor si pes sam ne more nuditi zadostne nege, to storite vi. Redno ga krtačite, pregledujte kožo in dlako ter ušesa. Ohranjanje ohromelega psa čistega in suhega, pomaga preprečiti nadaljnje zdravstvene zaplete s kožo in okužbami.

  1. Mobilnost

Številni ohromeli kužki lahko uporabljajo voziček. To je predvsem priročno za tiste pse, ki trpijo za paralizo zadnjih okončin. Mnoga podjetja izdelujejo mobilne vozičke po meri. Z vozičkom  lahko kužku omogočimo gibanje in brezskrbno igranje z drugimi pasjimi prijatelji ter skrbniki.

Številni skrbniki za sprehode svojih ohromelih kužkov uporabljajo posebne jermene, oprsnice. Z držanjem psa kvišku mu zmanjšamo težo in pomagamo premikati slabotne okončine.  Seveda je pomembno, da vozički, jermeni in oprsnice ostanejo čisti in suhi. Prav tako ni priporočljivo ves čas uporabljati vozičkov in drugih pripomočkov za gibanje psov. Te naprave lahko namreč povzročijo drgnjenje kože in nastanek ran.

  1. Fizioterapija

Vsi psi s trenutno paralizo ali parezo potrebujejo neko obliko fizioterapije.Vsi psi s trenutno paralizo ali parezo potrebujejo neko obliko fizioterapije. Tudi psi, ki imajo trajno obliko ohromelosti in pareze, lahko imajo še vedno korist od vsakodnevne fizioterapije in pravilnega razgibavanja okončin. To pomaga zmanjšati atrofijo in togost mišic ter izboljša obseg gibanja.

Za najboljše rezultate fizioterapije se posvetujte s svojim veterinarjem. Le on vam lahko na podlagi zdravstvenega stanja vašega kužka odredi fizioterapijo in dodatno pomoč. Za začetek vam lahko pokaže nekaj osnovnih vaj, raztezkov in masaž za boljše počutje vašega psa, ki jih lahko izvajate doma.

  1. Hrana in voda

Vsi kužki potrebujejo pravilno prehrano in hidracijo. Pri ohromelih kužkih pa morate temu nameniti še več pozornosti. Poskrbite, da je hrana, ki jo nudite svojemu ljubljencu visoko kakovostna. Pomembno je, da svojemu kužku ne nudite preveč hrane. Odvečna teža je ohromelim psom samo v breme. Z njo se težje premikajo in težje živijo. Prav tako prevelika telesna teža vodi v druge zdravstvene težave. V nasprotnem primeru pa lahko premajhna telesna teža povzroči pri psu šibkost.

Mnogokrat se zgodi, da lahko sama ohromelost kužkom omeji dostop do sveže vode. Zato redno preverjajte koliko vode spije vaš kuža in ali ima lahek dostop do nje.

  1. Igra in vadba

Vsi psi potrebujejo igro in vadbo. Ohromljeni in paralizirani psi niso pri tem nobena izjema. Kljub temu, da je vaš kuža v vozičku, lahko še vedno skupaj uživata v sprehodih in naravi. Z njim lahko poskusite lahkotno in nežno igro vlečenja. Za ohromele pse so posebej primerne interaktivne igrače in sestavljanje, ki vsebujejo nagrade v obliki hrane. Če ima vaš kuža rad vodo, mu lahko priskrbite rešilni jopič in ga peljete na plavanje.

K sreči lahko mnogi ohromljeni psi ob primerni negi in pozornosti še vedno živijo polno in srečno življenje. Preden posvojite kakršnegakoli kužka, ki je invalid, se prepričajte, da razumete vrsto nege, ki jo kuža potrebuje. Pomembno je, da imate v življenju dovolj časa za potrebe takega kužka. Vedno se najprej poučite o pravilnih tehnikah in prijemih. Predvsem pa je pomembno, da mu lahko nudite veliko ljubezni in primerne vzgoje.

Deja Drobne

Viri:
https://www.msdvetmanual.com/
https://dogtime.com/
https://www.petmd.com/