Prehranske potrebe vašega psa

Psi potrebujejo različna hranila za preživetje in normalno delovanje: aminokisline iz proteinov, maščobne kisline in ogljikove hidrate, vitamine, minerale ter vodo. Prehranske potrebe so odvisne tudi od velikosti psa, legla, življenjskega obdobja, stopnje aktivnosti ter še od mnogo drugih dejavnikov. Boljše razumevanje prehranskih potreb psa in kolikšna je ustrezna količina vam bosta olajšala izbiro primerne prehrane za vašega kosmatinca.

Proteini in aminokisline

Psi ne morejo preživeti brez proteinov. Ti vsebujejo deset posebnih aminokislin, ki jih psi ne morejo izdelati sami. Takim aminokislinam pravimo tudi esencialne aminokisline ter so gradniki pomembnih bioloških komponent in proteinov. Poleg tega sodelujejo pri procesu proizvajanja glukoze, ki psa oskrbuje z energijo. Študije so dokazale, da pes zazna, če v hrani manjka ena od desetih aminokislin, zato se takim obrokom izogibajo.

Psi so znani po selektivnem izbiranju hrane glede na količino vsebnosti proteinov. Ali je to samo zaradi okusa ali gre za kompleksni odziv na njihove specifične biološke potrebe po desetih aminokislinah, še ni znano.

Maščobe in maščobne kisline

Maščobe, večinoma živalske in iz semen različnih rastlin, predstavljajo najbolj nakopičen vir energije v prehrani. To zagotavljajo esencialne maščobne kisline (take, ki jih telo ne more sintetizirati samo) in služijo kot prenašalci vitaminov, topnih v maščobi. Maščobne kisline imajo tudi pomembno vlogo v celični strukturi in pri celičnem delovanju. Poleg tega hrani dajejo okus.

Esencialne maščobne kisline so nujne za zdravje pasje kože in dlake. Mladički ob pomanjkanju maščobnih kislin razvijejo suho, raskavo kožo, ki je dovzetna za okužbe.  Pomanjkanje omega 3 maščobnih kislin se povezuje s problemi vida in slabšimi učnimi sposobnostmi.

Priporočena dnevna količina proteinov in maščob

Mladički

(5 do 15 kg)

Odrasli psi

(15 kg)

Breja/dojenje

 (15 kg s 6 mladiči)

Pusti proteini

56 g

25 g

69 g/158 g

Maščoba

21 g

14 g

29 g/67 g

 

Energijske potrebe

Psi potrebujejo določeno količino energije za vzdrževanje dnevnih aktivnosti. Rast, breja, dojenje in gibanje pa te energijske potrebe še povečujejo. Energija se pridobiva iz treh velikih prehranskih skupin: ogljikovih hidratov, proteinov in maščob.

Vsejede živali dobijo nekaj energije iz ogljikovih hidratov, kamor sodijo tudi sladkorji, škrob in vlaknine. Glavnino ogljikovih hidratov v komercialni pasji hrani predstavljajo žitarice, stročnice in drugi rastlinski viri.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Urša Sokač

Objavljeno v trinajsti številki revije Kužek