Ali bazeni s klorirano vodo škodijo psom?

Končno je tukaj poletje in čas je za kopanje, plavanje, čofotanje in uganjanje norčij. Ljudje pa seveda nismo edini, ki obožujemo ohladitev v bazenu, ko je zunaj vroče. Mnogi izmed naših štirinožnih prijateljev se prav tako radi hladijo, igrajo in plavajo ter družijo v bazenu. Ampak ste kdaj pomislili, da lahko klor škoduje vašemu kužku? Ali so bazeni nasploh varno območje za igro in sprostitev s svojim psom? Pa poglejmo.

Ravni klora v pravilno vzdrževanem bazenu so relativno nizke. Zato na splošno voda v bazenu ni škodljiva za vašega psa.

Ravni klora v pravilno vzdrževanem bazenu so relativno nizke. Zato na splošno voda v bazenu ni škodljiva za vašega psa.

Bazeni s slano vodo še vedno vsebujejo klor, vendar v nižjih vrednostih kot bazeni s sladko vodo in klorom. A vseeno lahko vsebnost klora in soli vpliva na psa. Predvsem takrat, ko kužka nenehno izpostavljamo slani ali klorirani vodi in ga po plavanju ter kopanju ne oprhamo s tekočo vodo.

Kaj se zgodi, če pes popije preveč  vode v bazenu?

Pretirano pitje vode iz bazena lahko pri kužkih povzroči draženje prebavil. To običajno vodi v slabost,  bruhanje in v povišan nivo kisline v želodcu. Tveganja so bistveno večja, če ravnovesje klora ni idealno. Sem spadajo predvsem bazeni s preveč ali premalo klora in slabo vzdrževani bazeni.

Če imate doma bazen, ga vsake toliko popolnoma izpraznite in očistite s primernimi čistili. S pravilno nego bazena boste sebi in svojim štirinožnim prijateljem omogočili brezskrbno čofotanje in zabavo. V procesu čiščenja bazena poskrbite, da je vaš pes odmaknjen od čistil in kemičnih hlapov, ki mu lahko škodijo. Šele, ko je bazen pripravljen za ponovno uporabo, spustite svojega psa blizu.

Čeprav se vam morda zdi, da v bazen vnašate preveč kemikalij, nikar ne znižujte priporočene količine klora. Nepravilno obdelana voda v bazenu lahko vsebuje različne mikroorganizme, vključno z bakterijami, algami, glivami in paraziti. Če vas kužek po naključju zaužije tako vodo, jo vdihava in pride v stik z njegovo sluznico in kožo, lahko to privede do raznih zdravstvenih zapletov. Vse, kar potrebujemo v toplem, brezskrbnem poletju, pa zagotovo ni naš najboljši štirinožni kosmatinec, ki se slabo počuti.

Kužku vedno odmerite čas, ko je lahko v bazenu. Neomejeno plavanje in igranje, lahko privede do dehidracije, hiperventilacije in okužbe s klorom. Pomembno je, da psa zavoljo njegovega zdravja ne izpostavljajte kemikalijam dan za dnem.

Na splošno pa, če vaš kuža občasno zaužije bazensko vodo, mu to najverjetneje ne bo škodilo. Prav tako kot kužki tudi ljudje med plavanjem nenamerno zaužijemo vodo iz bazena in le redko se pojavijo težave.

Vedno poskrbite, da vaš kuža ne uporablja bazena namesto posodo za vodo. Kadar je vaš kuža zunaj, mu v senco vedno postavite veliko posodo hladne vode.

Ali je varno, da moj kuža uporablja domači bazen?

Če zna vaš kuža plavati, potem je na splošno varno, da mu omogočite plavanje v bazenu, ki ga imate doma. Nikakor pa svojemu psu ne dovolite, da se kopa v bazenu, ko vas ni doma. Plavanje vedno nadzorujte. Tako kot se lahko pojavijo težave pri izkušenih plavalcih, se lahko tudi pri psih.

Če zna vaš kuža plavati, potem je na splošno varno, da mu omogočite plavanje v bazenu, ki ga imate doma. Nikakor pa svojemu psu ne dovolite, da se kopa v bazenu, ko vas ni doma. Plavanje vedno nadzorujte.Pomembno se je zavedati, da je plavanje za pse popolnoma naravno in jim je dano v genih. Če pa še vedno niste prepričani v plavalne sposobnosti svojega kužka, ga lahko zavarujete tako, da mu nadenete rešilni jopič, ki mu nudi pomoč pri plavanju.

Nikoli in nikdar pa svojega kužka ne mečite v bazen. Niti ga ne silite, da se v vodi igra z vami, če mu to ni po godu. Dovolite mu, da sam raziskuje in se odloči, kaj in kako mu je udobno. Svojemu kužku lahko nežno pomagate priti v vodo. Peljite ga do stopnic in mu pokažite, kako naj sam zaplava. Ponudite mu kakšno igračko in bodite veseli ter pozitivno naravnani. Če opazite, da vašemu kužku ponujena zabava ni všeč, ga pustite, da se igra po svoje in ga ne silite k plavanju in kopanju.

Ker so si domači bazeni med seboj zelo različni, se razlikuje tudi navajanje kužka na domač bazen. Pomembno je, da psa naučite, kako previdno vstopiti in izstopiti iz bazena. Kaj hitro se lahko zgodi, da kljub temu, da kuža uživa v bazenu, poskuša kar naenkrat panično priti ven iz njega. Običajno je pri preprostih domačih bazenih, da je namesto stopnic, lestev. Lestev pa je, kot vemo, za kužke težko uporabna. Vseeno lahko z nekaj vztrajnosti in trdega dela vsakega psa naučite osnovne uporabe te lestve. Še bolje pa je, če kužku napravite nekakšno rampo, ki mu omogoča lažji vstop in izstop iz bazena.

Ali so bazeni s slano vodo bolj primerni za pse?

Pitje presežnih količin iz bazena s slano vodo, lahko povzroči enake težave, kot tradicionalni, klorirani bazeni. Povrhu pa lahko uživanje preveč soli povzroči drisko ali neravnovesje elektrolitov. Vse to je lahko v skrajnem primeru tudi življenjskega pomena. K sreči voda v bazenu vsebuje veliko manj soli kot tista v morjih in oceanih.

Prednost slanega vode v bazenu je ta, da je veliko bolj nežen na koži in sluznici psov, zlasti tistih, ki imajo občutljivo kožo. A vseeno še vedno velja, da po kopanju v bazenu svojega kužka umijete s tekočo vodo.

Drugi pomisleki o plavanju psov v bazenu

Če imate okoli bazena ploščice, beton, kamen in podobno, potem ne pozabite, da se tla, ko zunaj pripeka vročina, močno segrevajo. Tako lahko vroča tla zažgejo in poškodujejo pasje tačke. Vedno preden psu omogočite hojo po razbeljeni podlagi, sami z dlanjo preverite temperaturo tal. Če roke zaradi vročine ne morete držati na tleh več kot 10 sekund, potem je to prevroče tudi za vašega psa in njegove blazinice.

Prav tako lahko tek okoli bazena povzroči, da se nohti vašega psa obrabijo. Čeprav je to priročno v smislu striženja in krajšanja pasjih nohtov, lahko preveč trenja povzroči prekomerno obrabo nohtov, kar vodi v bolečino in tegobe.

Ko plavate skupaj z vašim psom, pazite na njegove kremplje. Gibanje pasjih stopal med plavanjem naredi njegove kremplje bolj vidne. Posebej bodite previdni, ko so v bazenu starejši ali otroci. Pes lahko med plavanjem namreč nehote koga popraska.

Vedno preden spustite svojega kužka v vaš bazen, poskrbite, da ima čiste noge in dlako. Številni strokovnjaki za vzdrževanje bazenov pravijo, da je učinek enega psa v bazenu enak učinku treh ljudi.

Predvsem poskrbite, da je vaš bazen čist in redno vzdrževan. Če uporabljate pokrov za bazen, uporabite čvrst varnostni pokrov in ne le plavajočega. Živali in tudi ljudje se lahko na žalost zlahka ponesrečijo, če se ujamejo pod pokrov bazena.

Kadarkoli pa boste s svojim kužkom skupaj preživljali vroče poletne dni, poskrbite, da bo vam in tudi vašemu ljubljencu udobno in da bo okolje, kjer se nahajata, varno za vse.

Drobne Deja

Viri:
https://www.akc.org
https://www.doggieresidence.com
https://www.petmd.com