Kako psu preprečiti, da bi skakal po ljudeh?

kako-psu-prepreciti-da-bi-skakal-po-ljudehJe tudi vaš pes eden tistih, ki začne izvajati akrobacije, čim pridete domov? Vas zasuje z ljubeznijo in pozornostjo, še preden uspete vstopiti v stanovanje? Začne skakati, ko primete v roke povodec? Veselo poskakuje tudi, kadar imate v roki košček hrane? Ali še huje – skače tudi po drugih ljudeh, tako poznanih kot nepoznanih? Če je vaš odgovor pritrdilen, se zavedajte, da to početje vsekakor ni ne ljubko ne dopustno, pač pa je v nekaterih primerih lahko celo nevarno. Seveda je velika razlika med 5-kilogramskim psičkom in 50-kilogramskim psom, prvi vas ne more prevrniti na tla, medtem ko drugemu to z lahkoto uspe. Vendar smo lastniki psov tisti, ki moramo poskrbeti za to, da ne eden ne drugi tega ne bosta počela. Vsekakor ne bo pomagalo, če boste svojemu psu, ki se bo v nekem hipu prelevil v delfina in skakal po ljudeh, z nežnim in bodrečim glasom, kot bi psa tolažili po dolgotrajni bolezni, prigovarjali, češ: “Fifi, tega ne smeš početi, ti, ti, Fifi.” Zavejmo se že enkrat, da psi našega govora ne razumejo, se pa precej hitro naučijo, katero njihovo vedenje je nagrajeno (bodisi s pohvalo, pozornostjo ali priboljškom) in katero vedenje ne prinese nikakršnega našega odziva.

Skakanje po ljudeh je lahko nevarno

Vsekakor je skakanje po ljudeh neprijetna izkušnja zlasti za tiste, po katerih pes (po možnosti z blatnimi tacami) skače, vedeti pa moramo, da je tako početje lahko tudi nevarno. Nevzgojen pes lahko nekoga z opisanim početjem močno prestraši ali ga celo podre na tla. Zlasti starejši ljudje si ob padcu lahko zlomijo kakšno kost ali se kako drugače poškodujejo. Tudi otroci in invalidi so bolj na udaru, pes pač ne more razumeti, da določenim ljudem s svojim početjem lahko škoduje bolj kot drugim. Nobena redkost niso niti poškodbe na pasjih nohtih, saj se ti zaradi nebrzdanega skakanja lahko zlomijo, kar v nekaterih primerih terja celo operativni poseg. Pasje skakanje po ljudeh skratka ni nevarno samo za ljudi, marveč tudi za pse. Nevzgojeni psi bodo najverjetneje kradli tudi hrano tako z mize kot iz rok ljudi, določena hrana, ki za nas sicer ni nevarna, pa lahko pri psih po zaužitju privede do takšnih in drugačnih zdravstvenih težav.

Zakaj psi pravzaprav skačejo?

Z izjemo psov, ki imajo težave s strahom in agresivnostjo, je razlog za skakanje precej preprost: pes želi dobiti nekaj, česar si želi. Ko imate v rokah sendvič, bi rad, da ga delite z njim. Morda hoče igračo, ki jo držite v rokah ali pa samo vašo pozornost po tem, ko ste bili 8 ur v službi. Vsako pasje skakanja ali po vas ali po drugih ljudeh je priučeno, saj pes s svojim početjem doseže, da je izpolnjen nek cilj. In če mu je uspelo enkrat, se samo po sebi razume, da bo s početjem nadaljeval. Najlažje je seveda vzgajati psa, ko je še mladič, vendar z vztrajnostjo in doslednostjo takšno vedenje lahko spremenimo tudi, kadar gre za odraslega psa.

Če želimo, da se spremeni obnašanje psa, se moramo najprej spremeniti sami

Medtem ko je razlog, da pes skače, preprost, je pot do rešitve bolj dolgotrajna. Ne obstaja namreč način, s katerim bi neželeno vedenje odpravili čez noč, težavo je potrebno reševati metodično in konsistentno. Prvo pravilo je, da ne smemo dovoliti, da bi pes s skakanjem dobil, česar si želi. Če skače, ko imamo v rokah igračo, mu je ne damo, temveč okamenimo. To pomeni, da stojimo čisto pri miru, psu pa ne posvečamo nikakršne pozornosti. Slej ko prej se bo pes umiril in usedel, na nas pa je, da ga v tistem trenutku pohvalimo ali pritisnemo na kliker in mu izročimo igračo. To lahko vadimo tudi s priboljškom, ki ga psu absolutno ne damo, dokler se ne umiri, šele takrat pa ga pohvalimo in nagradimo.

Prosimo za pomoč prijatelje

Vsem prijateljem, ki hodijo k nam na obisk, naročimo, naj psa ignorirajo, ko bo ob njihovem prihodu začel skakati po njih. Pri tem naj ga ne gledajo, ne smejo se ga dotikati ali se z njim pogovarjati, enostavno naj tudi oni okamenijo. Pes se bo prej kot slej umiril in šele, ko bo miren in bo imel vse štiri tace na tleh, naj ga pohvalijo in mu dajo priboljšek. Za pomoč lahko prosimo tudi soseda, če se z njim seveda dobro razumemo. Nekajkrat na dan naj pozvoni, pes bo po svoji stari navadi od veselja začel skakati, sosed pa naj nato stoji kot okamenel, vse dokler se pes ne umiri. Bistveno pri opisani vaji je, da psa nagradimo, ko se obnaša skladno z našim pričakovanjem. Le tako bo namreč lepo vedenje osvojil, z neželenim vedenjem, ki zanj več ne bo prineslo nobene nagrade, pa bo sčasoma prenehal.

Lina Zalaznik