Spoznajte izumrle pasme psov

4999

Vsa živa bitja smo se skozi zgodovino in evolucijo močno spreminjala. Seveda so se spreminjali tudi psi. Marsikatera pasma, ki jo poznamo danes, je nastala z načrtnim križanjem različnih pasem psov. Predniki marsikatere današnje pasme pa so kasneje izumrli. Danes vam kot zanimivost predstavljamo izumrle pasme psov. Pogled v zgodovino in razvoj bitij je namreč vedno zanimiv. Morda še toliko bolj, ko gre za pse, saj marsikdaj pozabljamo, da so naši kužki nastali iz drugačnih prednikov.

Danes nam je poznanih približno 40 izumrlih pasem psov. Nekateri so podobni današnjim pasmam, drugi se od njih precej razlikujejo. Podrobneje se bomo posvetili petim pasmam izumrlih kužkov. Zanimivo je tudi, da je bil pes sicer vedno človekov spremljevalec, še nikoli v zgodovini pa ni bil v tako veliki meri tretiran tudi kot družinski član. Skozi zgodovino je vidno, da so pse po večini uporabljali za lov in kot čuvaje, ponekod pa celo za hrano. Izjeme so bili kraljevi in dvorni psi, ki so predstavljali statusni simbol. Nekateri psi so najverjetneje nastali tudi s križanjem z drugimi divjimi živalmi, kot so kojoti.

Angleški beli terier

spoznajte-izumrle-pasme-psov-2Angleškega belega terierja so poznali po več imenih, eden izmed njih je »Old English White Terrier«. Kot že ime pove, je bila njegova domovina Velika Britanija. Pasma je bila prisotna tudi na razstavah, obstajala pa je le 100 let. Razvoj pasme ni povsem znan, saj so si viri med seboj nasprotujoči, znano pa je, da je bila uradno priznana leta 1874. Zadnji pes te pasme je bil v rodovniško knjigo vpisan leta 1904, zatem so zaradi zdravstvenih težav izumrli. Pasma je imela kar nekaj težav, kot so gluhost, šibkost, gensko pogojene bolezni in nervoznost. Angleški beli terier je znan tudi kot predhodnik boston terierja, bull terierja in verjetno še katere druge pasme.

Happa

spoznajte-izumrle-pasme-psov-3Happa izvira iz Kitajske in spada med ene najstarejših, človeku poznanih pasem psov. Po nekaterih virih naj bi se pes pojavljal že 1500 let pred našim štetjem. Majhen, mišičast in kratkonogi pes je spominjal na današnjega mopsa. Ta pasma je bila zelo priljubljena, predvsem med plemiči. V začetku 20. stoletja je happa izumrl, razlogi pa niso povsem znani.

Havajski Poi

spoznajte-izumrle-pasme-psov-4Havajski Poi je bila havajska pasma psov. Gre za zelo posebno pasmo, ki se je precej razlikovala od ostalih, celinskih psov. Na Havaje naj bi prišel skupaj s Polinezijci nekje med leti 300 in 800 pred našim štetjem. Njegov primarni izvor ni povsem znan, najverjetneje pa je bil križan med različnimi divjimi psi in drugimi divjimi živalmi. Havajski Poi ni užival mesa, ker je bil preredka dobrina. Ljudje so jih hranili izključno z rastlinsko hrano. Havajski Poi je bil znan kot duhovni varuh otrok, zato je večino časa preživel z njimi. Prebivalci so iz njegovih zob izdelovali tudi talismane, ki naj bi jih varovali. Žal je zaradi pomanjkanja hrane včasih tudi sam pristal na krožniku. Pasma je najverjetneje izumrla zaradi siromašne prehrane.

Sahalinski husky

spoznajte-izumrle-pasme-psovSahalinski husky ima dve imeni, »Sakhalin Husky« in »Karafuto Ken«. Izvira z otoka Sakhalin, ki leži na območju Rusije, delno tudi Japonske. Predvidevanja pravijo, da je Sahalinski husky prednik današnje pasme Akita Inu. Ta vrsta huskyjev je bila prilagojena življenju v ekstremnih vremenskih razmerah, uporabljali pa so jih za vleko sani. Podatki pravijo, da je Sahalinski husky izumrl pred kratkim, saj sta bila leta 2011 registrirana le še dva predstavnika te pasme, stara že 12 let.

Tesem

spoznajte-izumrle-pasme-psov-5Tesem, oziroma »Tesem Hound«, je verjetno ena najstarejših pasem psov, ki jih poznamo danes. Gre pravzaprav za dve pasmi, z enakim imenom. Tesem je pes Starih Egipčanov, oziroma za imenom stojita dve vrsti hrta. Tesemi so bili zelo priljubljeni psi, omenjajo se že leta 3000 pred našim štetjem, njihove upodobitve pa najdemo na spomenikih, stenskih poslikavah in zvitkih papirusa. Teseme so uporabljali za lov na hitro divjad, nastali pa so s križanjem lokalnih psov in verjetno tudi šakalov (vrsta živali, ki je zelo podobna kojotom).

Živa Kovačević

Vir: smrcek.si