Kako psu predstavimo drugega psa?

kako-psu-predstavimo-drugega-psaPredstavljajte si običajno zabavo, najsi gre za službeno ali rojstnodnevno, kjer se običajno na kupu znajdemo različni ljudje. Na vsaki takšni zabavi najdemo človeka, ki se bo obnašal kot izgubljeni bratranec in nas bo, ko se bomo predstavili, objel, preostanek večera pa bo namenil kratenju vašega osebnega prostora. Na isti zabavi je navadno tudi asocialnež, ki se bo raje pogovarjal z gostiteljevo mačko kot z nami. Nekateri obiskovalci zabave bodo šarmantni, duhoviti in v vseh pogledih prijetni, spet drugi bodo zoprni, dolgočasni in morda celo nadležni. Na tovrstnih zabavah se občasno lahko sklene tudi kakšno prijateljstvo, ko naletimo na človeka, s katerim imamo nenavadno veliko skupnega. Tudi kadar gre za druženje med psi, je situacija podobna. Nekateri pričakujejo, da se bodo psi razumeli med sabo, samo zato, ker so pač psi, vendar to seveda ne drži. Če ste povabljeni na neko zabavo, to še ne pomeni, da vam bodo vsi ostali povabljenci všeč, enako je z našimi pasjimi prijatelji. Nekateri se nemudoma ujamejo, medtem ko se drugi zgolj tolerirajo, tretji pa se sploh ne prenašajo. Vendar pa lahko na srečanje nepoznanih psov lastniki vplivamo in jim ga precej olajšamo.

1. Najprej moramo biti prepričani, če naš pes druge pse sploh tolerira

Psi so povečini družabna bitja in v druženju s pripadniki svoje vrste uživajo oziroma ga v nekaterih primerih celo potrebujejo. Včasih pa se zgodi, da psi drugih psov enostavno ne prenašajo, bodisi se jih bojijo ali pa se ob prisotnosti drugih psov enostavno počutijo nelagodno. Nekateri psi ne marajo manjših pasem, drugi večjih, nekateri se še najraje družijo s pripadniki svoje pasme itd. Četudi so nekatere pasje lastnosti univerzalne, pa je pasjih karakterjev natanko toliko, kolikor je v tem trenutku na svetu psov. Kakorkoli, če se vaš pes do drugih psov obnaša agresivno, potem vsekakor ne vabite ljudi, ki imajo pse, na obisk, srečanjem z nepoznanimi psi se izogibajte, poiščite pa tudi strokovno pomoč kakšnega priznanega strokovnjaka za pasje vedenje, ki vam bo svetoval, na kakšen način se spopasti s težavo.

2. Prepričajte se, da je pes, ki ga želite predstaviti svojemu, prijazen do drugih

Ne glede na to, ali želite v gospodinjstvo pripeljati novega psa ali pa bi samo radi, da bi se vaš pes igral s kakšnim drugim psom, se prej prepričajte, da je prišlek prijazen do drugih psov. Četudi je vaš pes prijazen, jo lahko ob agresivnem drugem psu pošteno skupi. Poleg tega pa bo to zanj pomenilo tudi novo negativno izkušnjo, ki ga bo morda zaznamovala za vse življenje. Vprašati morate torej, ali je pes prijazen do drugih psov, s kolikšnim številom psov se je že srečal, je imel pri tem kakšno negativno izkušnjo in ali ima raje velike ali majhne pse.

3. Začnite na nevtralnem ozemlju

Potem ko ste naredili raziskavo, lahko začnete s spoznavanjem dveh psov. Oba naj bosta na povodcu, prvič pa naj se srečata nekje na nevtralnem ozemlju. Psi so teritorialne živali, nenaden prihod psa, ki ga ne poznajo, na njihov teritorij, pa je lahko zanje ogrožujoč. Nepotrebnemu stresu se torej izognemo tako, da se psa prvič srečata zunaj. Psa naj bosta najprej nekaj metrov oddaljena, toliko, da se bosta dobro videla, medtem ko se še ne bosta mogla ovohavati. Ob tem bodite pozorni na pasjo govorico (mahanje z repom, pasji priklon, položaj ušes, morebitne izbuljene oči in otrplost itd.), če ima pes denimo privzdignjen rep, ni nujno rečeno, da je prijateljsko razpoložen, možno je namreč tudi, da gre za znak napetosti. V tem primeru spoznavanje upočasnite in nekaj minut počakajte, da se psa navadita na prisotnost drug drugega. Nato se počasi približajte drugemu psu, pri čemer naj povodec ne bo napet, saj lahko to vašemu psu pomeni le dodatno frustracijo. Pustite, da se psa ovohavata približno 5 sekund, nato pa ju pokličite nazaj k sebi (vsakega k svojemu lastniku) in ju pohvalite ter nagradite s priboljškom, ko se odzoveta. Če se prvo srečanje izkaže za uspešno, greste lahko vsi skupaj na sprehod, pri čemer naj bosta psa vseeno dva ali tri metre oddaljena drug od drugega.

4. Vzemite si čas

Ena največjih napak pri spoznavanju različnih psov je, da smo ljudje nagnjeni k prehitevanju dogodkov, od psov v zelo kratkem času pričakujemo preveč, rezultati pa nam zato niso vedno všeč. Ljudje potrebujemo čas, preden nekoga spoznamo in enako je s psi. Tudi oni ne začnejo zaupati čez noč, zato bodimo potrpežljivi in vztrajni, le tako bomo namreč dosegli želene rezultate.

Lina Zalaznik