Kako izberemo primerno ležišče za svojega psa?

kako-izberemo-primerno-lezisce-za-svojega-psaIzbira primerne postelje oziroma ležišča za našega psa se na prvi pogled verjetno zdi lahka naloga, vendar temu ni tako. Vsi lastniki psov smo dobro seznanjeni s sledečo situacijo: za psa kupimo ljubko posteljo, nad katero smo popolnoma očarani in v vseh pogledih navdušeni, nakar se izkaže, da pes raje spi povsod drugod, samo na novi postelji ne. Psi so si med seboj (tako kot ljudje) različni in kolikor je na svetu psov, toliko je tudi pasjih karakterjev. Zavedati se moramo tudi, da psi spijo približno 14 ur na dan (nekatere pasme tudi po 17), zato je izbira primernega ležišča še kako pomembna.

Na kaj vse moramo biti pozorni?

Potrebujemo torej novo posteljo za psa, zatakne pa se že pri izbiri. Ponudba različnih ležišč v trgovinah je namreč dandanes ogromna. Postelja, ki jo bomo izbrali, mora biti prilagojena njihovim individualnim potrebam, zato se moramo, da z nakupom ne bomo brcnili v temo, držati nekaterih pravil. Najprej moramo izmeriti plečno višino in dolžino našega psa, saj bomo le tako lahko prepričani, da je izbrana postelja za našega psa dovolj velika. Izmeriti moramo seveda tudi prostor, kamor bomo ležišče postavili. Postelja mora biti dovolj velika, da lahko pes ne glede na velikost leži na boku s tacami stegnjenimi predse, pri čemer je pes v celoti še vedno na blazini. Tudi material, iz katerega je, je zelo pomemben, nekatere postelje so pralne, spet druge ne, nekatere lahko preprosto obrišemo, drugih pa ne. Če je posteljna prevleka denimo bombažna, razmislimo še o kakšni dodatni prevleki, ki jo bomo z lahkoto oprali. Tudi pri materialih bodimo previdni, saj nekateri psi določenih materialov enostavno ne marajo.

Upoštevajmo tudi tip dlake in starost psa

Pri nakupu moramo upoštevati tudi starost psa, za katerega posteljo pravzaprav kupujemo, in tip pasje dlake. Kratka in ščetinasta dlaka se v bombažne postelje mimogrede zapiči, da je zlepa več ne dobimo ven, zato so v tem primeru primernejši umetni materiali, ki jih bomo enostavno obrisali z vlažno krpo ali posesali. Dolgodlakim psom bo na puhastih in mehkih posteljah poleti vroče, nasprotno pa bo majhne kratkodlake pse na umetnem usnju pozimi zeblo. Tudi starost je faktor, ki ga moramo upoštevati, starejši psi lahko imajo namreč kopico zdravstvenih težav, pa tudi precej več spijo. Pri težavah s sklepi, ki so pogoste pri velikih psih, je smotrno razmisliti o ortopedskem ležišču, ki bo sestavljeno iz spominske pene in ne bo previsoko, da bo pes z lahkoto dostopal do njega. Pozorni moramo biti tudi pri mladičih in pri odraslih psih, ki so nagnjeni k uničevanju in žvečenju pohištva, saj mora biti postelja v tem primeru iz dovolj čvrstega materiala, da je pes ne bo že prvo noč uničil.

Vprašajmo psa za nasvet

Priporočljivo je, da je lokacija pasjega ležišča nekje na mirnem mestu, kjer si bo pes lahko v miru odpočil. Poleg tega je priporočljivo, da je v tem prostoru pozimo toplo, poleti pa hladno. Pri izbiri pravega prostora in ležišča pa nam je lahko najbolj v pomoč kar naš pes: bodimo pozorni, katera mesta si najraje izbira za spanje in njegovim željam prilagodimo tudi izbiro postelje in prostora kjer bo njegovo ležišče. Če rad poležava na kavču, naj bo postelja mehka, če se najraje zlekne na parket, bo boljša izbira zanj črvrstejša postelja. Glede na to, da pes več kot polovico življenja prespi, je torej izbira postelje še kako pomembna, pri izbiri pa nam lahko najbolj pomaga prav naš najboljši prijatelj.

Lina Zalaznik