Kako očistiti pasje ležišče, ki je preveliko za v pralni stroj?

2209

Čiščenje ležišča velikega psa zna biti včasih zoprno, naporno in neučinkovito. Dlaka, prhljaj, umazanija iz tačk, ostanki hrane … vse to se zagozdi v pasje ležišče in se tam razkraja. Ravno zato bi morali pasje ležišče čistiti vsaj enkrat na teden, saj umazana postelja povzroča neprijeten vonj ter higienske in zdravstvene težave.

Pasje ležišče bi morali čistiti vsaj enkrat na teden, saj umazana postelja povzroča neprijeten vonj ter higienske in zdravstvene težave.

Vsekakor je čiščenje pasjega ležišča nekaj, kar morate upoštevati, ko kupujete ali posvojite psa. Zavedati se morate, da je tudi psu neprijetno ležati na kupu umazanije. Najlažje je pasje ležišče oprati v pralnem stroju. A kako očistiti ležišče takrat, ko je le-to preveliko za čiščenje v pralnem stroju? Pa poglejmo.

  1. Posesajte ležišče

Preden začnete sesati, s svojega psa poskusite pokrtačiti čim več dlake, da je sesanje bolj učinkovito. Pri sesanju več pozornosti namenite površini, kjer pes spi, a posesajte celotno ležišče. Vsakodnevno sesanje pasjega ležišča in redno krtačenje psa pripomore k vzdrževanju čistoče in higiene.

  1. Odstranite zgornji del ležišča

Večina velikih ležišč za pse ima snemljiv zgornji del. Ta del odstranite z ležišča. Če tega ne morete storiti, preverite, kakšna so navodila za pranje in ali lahko celotno ležišče operete v pralnem stroju. A tega ne počnite doma. Posteljo raje operite v bližnji pralnici ali čistilnici z visokozmogljivim pralnim strojem.

  1. Uporabite odstranjevalec madežev

Če so v pasji postelji madeži blata in urina, jih ne bo mogoče odstraniti z običajnim pranjem in samo z detergentom. Na take madeže pred pranjem nanesite odstranjevalec madežev. Pustite delovati nekaj časa, nato madež zdrgnite. Na koncu poskrbite, da odstranjevalec madežev in detergent popolnoma izperete iz ležišča.

  1. Operite ležišče

Ležišče, ki je preveliko za v pralni stroj, lahko operete v kadi. Vanjo nalijte zelo vročo vodo in dodajte izbran, po možnosti blag detergent. Pustite namakati nekaj časa, nato pa s krtačo odstranite morebitne madeže. Pustite še enkrat namakati, vmes pa večkrat zamenjajte vodo.

  1. Sušenje

Ko je ležišče oprano, izberite mesto sušenja. To naj bo zračno in sončno. Preden ležišče ponovno pripravite za psa, se prepričajte, da je popolnoma posušeno. S tem preprečite razrast plesni, ki draži kožo vašega ljubljenčka, obenem pa oddaja neprijetne vonjave.

Pri izbiri detergenta za čiščenje pasjega ležišča, bodite izbirčni. Poskrbite za to, da bo detergent blag, tak, ki ne draži kože vašega psa in ne povzroča alergijskih reakcij. Najbolje je, da skupaj z detergentom v vodo dodate tudi nekaj alkoholnega kisa, ki poskrbi, da morebitne neprijetne vonjave izginejo.

Če ste bolj kreativne narave, lahko sami izdelate pralni prašek, prijazen okolju in koži. Zmešajte tri kozarčke pralne sode in dodajte naribano pralno milo ter 20 kapljic eteričnega olja po izbiri (eterično olje lahko tudi izpustite). Vse skupaj dobro premešajte in shranite v steklen kozarec s pokrovom. Tak detergent je vsekakor prava izbira za pranje tako pomembne stvari, kot je ležišče vašega najboljšega prijatelja.

Drobne Deja

Viri:
www.topdogtips.com
www.overstock.com