Kako psa zaščititi pred piki komarjev?

468

Poletje nam prinaša veliko priložnosti, da čas s svojim štirinožcem preživljamo zunaj, prinaša pa tudi nevarnost pred piki komarjev. Na srečo obstajajo ukrepi, s katerimi jje pike možno preprečiti. Tokrat vam predstavljamo, kako psa zaščititi pred piki komarjev.

Ne samo, da je pik komarja lahko neprijeten in srbeč. Komarji so lahko prenašalci nekaterih pasjih bolezni, kot so:

  • srčna glista
  • virus Zahodnega Nila
  • razne alergijske reakcije
  • vzhodni konjski encefalitis (EEE)
  • sistemski eritematozni lupus (SLE)

Preventiva

Kadar govorimo o preprečevanju bolezni, ki jih širijo komarji, je najboljša rešitev preventiva. Tu je nekaj nasvetov za zaščito vašega psa pred piki komarjev.

Preprečevanje okužb s srčno glisto

S psom odidite k veterinarju in se skupaj odločite za način preprečevanja okužbe s srčno glisto. Možno je izbrati med zdravili, ali pa se odločiti za naravne rešitve. Važno je le, da bo vaš pes zaščiten.

V delih dneva, ko so komarji najbolj aktivni, ostanite doma

Komarji so najbolj aktivni ob mraku in zori, zato je morda bolje, če psa sprehajate ob drugih delih dneva, ko komarji niso tako agresivni. Vseeno pa morate paziti, da psa ne sprehajate v najhujši vročini, saj bi lahko doživel toplotni udar.

V vročih dneh je še vedno bolje, da psa sprehajate v zgodnjih jutranjih oziroma poznih večernih urah, ko pa se temperature nekoliko ohladijo, lahko čas sprehodov prilagodite komarjem. Prav tako bodite pozorni, da ob tem času ne odpirate vrat in oken v hiši/stanovanju, saj s tem komarje kar “kličete” v svoj dom.

Uporabite repelentno sredstvo

Za zaščito psa pred piki komarjev ne uporabljate repelentnih sredstev, ki so namenjena ljudem. Na trgu je na voljo več sredstev za odganjanje žuželk, ki so posebej zasnovana za pse. Preden se odločite za določen repelent, se posvetujte z veterinarjem.

Izogibajte se stoječih voda

Komarji se razmnožujejo v stoječih vodah, kot so luže, ribniki, močvirja, zunanje sklede za pse in kopeli za ptice. Pravi raj za komarje je pogosto ob mestih, kjer se zbira deževna ali namakalna voda. Če imate kaj od tega na svojem posestvu, se zavedajte, da so to gojišča komarjev in je vaš pes bolj izpostavljen pikom.

Posadite rastline, ki odganjajo komarje

Obstaja več rastlin, ki delujejo kot naravni repelenti proti komarjem. Zasaditev nekaterih na vaši posesti lahko zmanjša možnosti vašemu psu, da bi prišlo do pika.

Rastline, za katere je znano, da odganjajo komarje so sivka, mačja meta, bazilika, melisa, poprova meta in rožmarin.

Zdravljenje pikov komarjev

Kljub temu da upoštevate previdnostne ukrepe, se lahko zgodi, da psa piči kakšen komar. V primeru, da psa piči komar, bodite pozorni na kakršne koli nenavadne simptome.

Zelo pomembno je, da psu zdravite pike komarjev in zmanjšate srbenje. Pes se lahko zaradi pikov komarjev praska, kar lahko povzroči nadaljnje poškodbe in sekundarne okužbe.

Na trgu obstajajo mazila, kot je smrekovo mazilo za male živali, proti pikom komarjev. Pri močnejšem srbenju, pa vam lahko veterinar priskrbi steroide, ki zmanjšajo srbenje. Mnogi lastniki psov pike komarjev raje zdravijo naravno, zato bi se morali o možnostih pozanimati pri svojem veterinarju.

Zdravljenju pikov komarjev in zapletom z raznimi pasjimi boleznimi se boste uspešno izognili, če boste upoštevali pravilo, bolje preventiva kot kurativa in svojega kosmatinca zaščitili pred komarji.

Manca Novak

VIRI

www.dogtime.com