Kaj morate vedeti, če želite imeti labradorca?

5577

Labradorec je ena izmed najbolj priljubljenih pasem pri nas; kako jih človek ne bi oboževal? Njihov ljubeč karakter in prisrčne oči sta samo dva izmed mnogih razlogov, zakaj so tako priljubljeni. Odlično se znajdejo kot delovni psi, pa tudi kot družinski psi.

Vseeno pa je nekaj dejstev, ki jih moramo poznati, preden si omislimo labradorca.

Imajo veliko apetita

Labradorec velja za precej požrešnega pasjega spremljevalca. Zaradi njihove ljubezni do hrane se lahko hitro zgodi, da imajo ti psi težave s prekomerno težo. Temu se lahko učinkovito izognete tako, da ne pretiravate s količino hrane ter poskrbite za dovolj gibanja. Vemo, da se je težko upreti njihovim prosečim očem, a če je le možno, se izogibajte hranjenja pri mizi.

Obožujejo vodo

Ti psi naravnost obožujejo poletje, še bolj pa vodo! Kopanje bo njihova najljubša poletna aktivnost in z veseljem se vam bodo pridružili na plaži; srečni bodo tako v morski, kakor tudi v sladki vodi. Na šapah imajo „žabjo kožo“ med prsti, kar naredi njihovo plavanje še hitrejše in učinkovitejše.

So delovni psi

V prvi vrsti labradorec velja za delovno pasmo. Rad dela in si želi mentalne zaposlitve. To nikakor ne pomeni, da morate nujno z njim opraviti sto in en kinološki tečaj: dovolj je denimo učenje zabavnih trikcev. Vseeno pa priporočamo, da obiščete vsaj malo šolo, kjer vas bodo naučili ustreznih metod učenja.

Imajo veliko energije

Poleg mentalne, imajo labradorci tudi dosti fizične energije. Dnevno poleg mentalne zaposlitve potrebujejo zadostno količino sprehodov in igre. V primeru, da imajo višek energije, se lahko to kaže z neželenim vedenjem (uničevanje stvari, agresivno vedenje, kopanje lukenj, lajanje…).

Nagnjeni so k nekaterim zdravstvenim težavam

Čeprav v splošnem labradorec sodi med zdrave pasme, so ti psi lahko nagnjeni k določenim težavam. Najpogostejši sta displazija kolkov ali komolcev, sploh pri starejših psih pa so možne tudi težave z očmi. Da bi se izognili genskim težavam je pomembno, da psa vzamemo pri preverjenem vzreditelju, ki opravi vse potrebne preiskave.

Karakter ni pogojen z barvo dlake

Med mnogimi pasjeljubci velja mit, da je karakter labradorca pogojen z njegovo barvo dlake. Zlati labradorci naj bi bili bolj mirni in celo nekoliko leni, medtem, ko naj bi črni labradorci bili bolj živahni in energični. To vsekakor ne drži in ni nič drugega, kakor samo mit. Ne glede na to, kakšno barvo labradorca izberete, je pes lahko bolj ali manj živahen.

So zelo vsestranski

Kot že omenjeno, so labradorci zelo vsestranski in so lahko uspešni na različnih področjih; v preteklosti so jih uporabljali kot pomoč pri lovu, danes pa so odlični terapevtski psi, vodniki slepih, pomočniki pri iskanju pogrešanih oseb… So pa tudi zelo priljubljeni družinski psi, saj so prijazni, zvesti in zelo navezani na svoje ljudi.

Če še vedno razmišljate o labradorcu, si lahko tukaj preberete celotno predstavitev pasme in se odločite, ali mu lahko ponudite kvaliteten dom.

Veronika Sivka

VIRI

www.akc.org

www.petairuk.com