10 knjig, v katerih nastopajo psi

731

Poletje je kot nalašč za to, da v roke primemo kakšno knjigo in si preberemo zanimive zgodbe. Če ste tudi vi knjižni molj, hkrati pa obožujete pse, lahko združite oboje v eno! Tokrat vam predstavljamo najbolj priljubljene knjige, v katerih nastopajo psi.

Sreča na vrvici (V. Mal)

Roman po katerem je posneta slovenska istoimenska uspešnica. Matic je običajen deček, dokler ga ne povabijo k snemanju filma. V filmu pa z njim igra tudi pes Jakob, na katerega se Matic naveže. Po koncu snemanja mu psa kar podarijo in takrat se začnejo težave.

Marley & jaz (J. Grogan)

Prepričani smo, da ste že vsi slišali za to zgodbo, po kateri je posnet tudi film. Govori o mladem paru, ki si rada ustvaril družino, a se najprej želita prepričati, če zmoreta skrbeti za živo bitje. Posvojita pasjega mladiča, labradorca Marleya, ki jima življenje obrne na glavo, saj je kosmatinec pravi “lump”. Zgodba govori o njihovih dogodivščinah in predvsem o presenečenjih, ki jih Marley vedno znova pripravi za svoja lastnika.

Klic divjine (J. London)

Tudi ta zgodba je zelo znana in po kateri je prav tako posnet film. Zgodba govori o psu Bucku, ki je mešanec med bernandincem in škotskim ovčarjem. Nekega dne ga ugrabijo in odpeljejo na Aljasko, kjer postane vlečni pes. Izkusi težko življenje, dokler ga ne reši John. Skupaj se odpravita na pot, kjer pa Buck izkusi klic divjine.

Petnajst psov (A. Alexis)

Zgodba govori o petnajstih psih, ki jim dva grška bogova podarita človeško inteligenco in sposobnost govora. Ali se bo življenje psov, kot najboljših prijateljev človeka, spremenilo, ko bodo razmišljali enako kot oni?

Pasji smisel življenja (W.B. Cameron)

Ganljiva, čustvena zgodba, ki jo pripoveduje pes. Najprej kot Toby, ki kmalu pogine. A to ni konec zgodbe, saj se ponovno skoti, le v obliki zlatega prinašalca z imenom Bailey, ki se naveže na dečka Ethana. Tudi v tej obliki kmalu pogine in se ponovno skoti kot psička Elleya, nemška ovčarka v vlogi policijskega psa. Pes skozi različne oblike življenja spoznava smisel svojega življenja. Po romanu je posnet tudi film.

Pasje potovanje (W. B. Cameron)

Zgodba je nadaljevanje knjige Pasji smisel življenja. Tokrat v zgodbi nastopa Buddy, ki je prepričan, da je našel in izpolnil svoj smisel življenja, a se je motil. Ob nevarnosti poskrbi za dojenčico Clarity. Njegovo življenje se kmalu konča, a k sreči se ponovno skoti. Tokrat pa ga posvoji, ne več tako majhna, a bolj živahna in težavna najstnica Clarity. Nekega dne ju ločijo; le kako bo zdaj skrbel za svoje dekle?

Pasja obljuba (W. B. Cameron)

Gre za nadaljevanje zgodbe Pasje potovanje. Razlika je le v tem, da kužek zdaj ne nastopa več sam, temveč ga na potovanju spremlja psička Lacey.

Belline pasje dogodivščine (W. B. Cameron)

Še ena uspešnica istega avtorja. Tokrat ima glavno vlogo psička Bella – prikupna psička, ki živi v zapuščeni hiši skupaj z mačjo družino. Hiša je pripravljena za rušenje, a k sreči jo reši mladenič po imenu Lukas, h kateremu se Bella zateče, hkrati pa dobi tudi nov dom. A kmalu Bello Lukasu vzamejo in jo odpeljejo daleč stran. Takrat se psička poda na dolgo pot nazaj proti Lukasu. Na poti pa jo čakajo številne ovire in dogodivščine.

Lessie se vrača (E. Knight)

Ko omenimo knjige, v katerih nastopajo psi, ne moremo mimo te. Le kdo ne pozna Lessie-ine izgobe, po katerih so bili posneti tudi svetovno znani filmi? Zgodba govori o škotski ovčarki Lessie. Vsi v vasi jo poznajo, a nekega dne jo mora družina zaradi revščine prodati. Odpeljejo jo na Škotsko, a Lessie uspe pobegniti. S tem pa se poda na dolgo pot proti Angliji, k njeni družini.

Umetnost dirkanja v dežju (G. Stein)

V zgodbi nastopa pes Enzo, ki zelo dobro razume besede, ki jih izgovorijo ljudje. V življenju spremlja in opazuje svojega lastnika, dirkača Dennyja, s pomočjo katerega ugotovi, da je življenje podobno dirkališču.

Katera knjiga, v kateri nastopa pes, pa je vaša najljubša?

Eva Tomažin

VIRI

www.domacebranje.com

www.bukla.si

www.mklj.si

www.cobiss.si