Ali imajo psi lahko motnje prehranjevanja?

213

Da, prav ste prebrali! Tudi motnje prehranjevanja pri psih obstajajo!

Motnje prehranjevanja in hranjenja so na žalost predvsem med mladimi puncami vse bolj razširjene. Pri ljudeh gre največkrat za preobremenjenost z videzom in željo po „lepi“ postavi (anoreksija nervoza, bulimija, bigoreksija), ali potešitev svojih stisk s prekomernim hranjenjem (kompulzivno prenajedanje).

Je pa potrebno poznati razliko med motnjami prehranjevanja in hranjenja. Vse prej omenjene bolezni so motnje hranjenja. Motnje prehranjevanja pa so dejansko vse nenavadne spremembe v vzorcih našega hranjenja – preveč/premalo zaužite hrane, neredni obroki, nenadna izguba apetita,… Motnje prehranjevanja so pri ljudeh nekakšen „uvod“ v motnje hranjenja a ni nujno, da se razvijejo.

Motnje prehranjevanja pa se lahko pojavijo tudi pri psih. Kljub temu, da so drugačne od „človeških“, so tudi pri kosmatincih lahko zaskrbljujoče in nevarne. Zato je dobro, da ste o teh težavah poučeni in, da dovolj hitro opazite znake. Predstavili vam bomo pet različnih motenj prehranjevanja, ki se lahko pojavijo pri vašem štirinožcu.

Prenajedanje

Psi lahko pojedo preveč, kar lahko pripelje do prekomerne teže. Ta je lahko izjemno nevarna, saj so bolj obremenjeni sklepi, srce, jetra, ledvice,… Je pa pri samem prenajedanju pogosto problem v lastnikih, ne v psih.

Ogromno psov bo pojedlo toliko hrane, kolikor jim jo date. Če opazite, da vaš pes pojé preveč in se zaradi tega redi v nezdravi meri, količino zmanjšajte. Prav tako psu ne dajajte nobenih priboljškov – psi velikokrat prosijo za hrano, a to definitivno ne pomeni, da so lačni. Regulirajte obroke vašega kosmatinca ter poskrbite tudi za ustrezno gibanje. Če ob teh ukrepih pes ne izgubi odvečne teže, ali se celo redi dalje, lahko razlog tiči v kakšni zdravstveni težavi. V tem primeru se posvetujte z veterinarjem, ki bo naredil ustrezne preiskave.

Neješčost/anoreksija

„Anoreksija nervoza“ je motnja pri ljudeh, katero vsi poznamo. „Anoreksija“ je pa izraz, ki se ga uporablja za izgubo apetita in posledično hujšanje, tako pri ljudeh, kakor tudi pri psih.

Če pes vsake toliko izpusti kak obrok, ni to nič nenavadnega. Zaskrbljujoče postane, ko pes nenadoma popolnoma izgubi apetit. Sicer se lahko zgodi, da se je štirinožec enostavno naveličal hrane, je pa neješčost lahko eden prvih znakov resnejših zdravstvenih težav. Razlog za anoreksijo je lahko tudi psihološki, npr. stres ob menjavi okolja, ločitvena tesnoba ipd. Več o tem, zakaj pride do izgube apetita in kako lahko psu pomagate, pa si preberite tukaj.

Kaprofagija (uživanje iztrebkov)

Najbrž je že vsak pasji lastnik doživel, da je njegov štirinožec pojedel kakec. Seveda mi tega početja nikakor ne moremo razumeti, prav tako pa je lahko za psa nevarno. Iztrebek, ki ga pes pojé, lahko vsebuje najrazličnejše bakterije in parazite. Pojav je pri psih precej pogost, razlogov za to je pa lahko več.

Pes lahko z uživanjem iztrebka preprosto raziskuje svet in odkriva stvari, ki so okoli njega. Nekateri psi to počnejo zato, da bi iztrebek „skrili“ – samice v divjini recimo pojedo iztrebke, ki bi lahko privlačile druge nevarne živali. Če ste psa kot mladiča kaznovali, kadar je kakal v hiši, je pes lahko iztrebek povezal z nečim slabim, zato ga pojé, da „skrije dokaz“. Možno je tudi, da kosmatincu primanjkujejo določena hranila, ki se jih trudi dobiti z zaužitjem kakca. Lahko pa to počne samo zato, da dobi neko pozornost. Vsekakor opazujte psa in v kolikor se uživanje iztrebkov pojavlja pogosto, se posvetujte z veterinarjem. Več o uživanju iztrebkov pa si lahko preberete tukaj.

Goltanje

Nekateri štirinožci jedo zelo hitro in hrane praktično sploh ne prežvečijo. To početje mogoče izgleda popolnoma nedolžno, a je lahko zelo nevarno, celo usodno. Pes se lahko z goltanjem zaduši, lahko pa tako hitro hranjenje privede tudi do raznih želodčnih težav in prebavnih motenj. Če ima pes občutek, da bo njegova hrana izginila, je lahko tudi izjemno zaščitniški do hrane in celo agresiven, če se mu kdo približa, medtem, ko jé.

Mladiči imajo lahko že v leglu občutek, da s svojimi bratci in sestricami tekmujejo za hrano, zato nekateri goltajo praktično že od malih tačk. Nekateri psi začnejo s tem početjem kasneje – razvije se predvsem tam, kjer je v hiši več živali ali, če psu pogosto med hranjenjem vzamete hrano. Tudi pri določenih boleznih lahko pride do pomanjkanja hranil, zaradi česar so psi bolj lačni in začnejo hitreje jesti. Če se goltanje pojavi iznenada, obiščite veterinarja, če je pa to redna praksa vašega kosmatinca pa poskrbite, da pes dobiva redne obroke, na samem, v mirnem okolju in brez motečih dejavnikov.

Pica

Pica je motnja prehranjevanja, kjer psi jedo različne stvari, ki niso hrana, denimo leseno pohištvo, kovinske in/ali plastične predmete, papir, igrače, bombaž, celo prst. Ne samo, da se pes lahko z neprimernimi predmeti zaduši – povzročijo lahko celo vrsto težav v prebavnem traktu. Motnja je izjemno nevarna in jo je treba jemati resno.

Seveda ogromno psov kdaj pogrize kak kos pohištva ali igračo, a ko opazite, da se to dogaja zelo pogosto, obiščite veterinarja. Razlogi za pico se lahko skrivajo v resnih težavah, npr. bolezni možganov, težave s trebušno slinavko, anemija,… Lahko pa so vzroki psihološki, npr. stres, ločitvena tesnoba in podobno.

Vsekakor je pomembno, da poznate prehranjevalne navade svojega ljubljenčka, saj boste tako najlažje opazili spremembe. Če ste poučeni o motnjah prehranjevanja, ki lahko doletijo vašega psa, boste tudi lažje presodili, kdaj obiskati veterinarja in pravočasno odkriti določene težave.

Veronika Sivka

VIRI

www.dogtime.com

www.shingavet.co.za

www.thehonestkitchen.com