Kako lahko svojemu psu pomagate premagati strah in tesnobo?

9256

kako-lahko-svojemu-psu-pomagate-premagati-strah-in-tesnoboStrah je čustvo, ki ga poznamo vsi – tako ljudje kot živali. Je instinktivni občutek, ki izhaja iz situacije, osebe ali predmeta, ki predstavlja zunanjo grožnjo. Strah je v večini primerov normalno čustvo, katerega funkcija je, da nas varuje pred nevarnimi situacijami in nam pomaga preživeti. Obstaja pa tudi nenaraven strah oziroma nenormalni odzivi na strah, ki jih imenujemo fobije. Fobije so pridobljene, naučene in povzročajo nepotrebno obremenjenost organizma. Po navadi izhajajo iz neprijetnega dogodka, ki ga je žival doživela kot na primer strah ob nevihtah, poki petard, poki balonov, poškodbe, bolečina ob nesreči, pretep psov, ugrizi,…

Tesnoba pa je globoka oblika strahu brez znanega vzroka. Pogosta posledica tesnobe so normalne telesne reakcije, ki se pojavijo ob neprimernem času in so povezane s strahom. Tesnoba se na primer kaže z netipičnim vedenjem živali kot je uriniranje in/ali odvajanje blata, kjer žival običajno tega ne počne, uničevanje in pretirano oglašanje – lajež, cviljenje.

Poseben tip tesnobe pri hišnih psih, ki je zelo pogost, je ločitvena tesnoba. Ko je pes sam, pretirano izraža stisko z laježem, cviljenjem, uriniranjem, uničevanjem, … Pri določenih pasmah je ta težava bolj izrazita kot pri drugih. Pasme, ki pogosteje trpijo za ločitveno tesnobo so sibirski husky, greyhound, bernski planšarski pes, border collie, koder in druge.

Kateri so znaki bojazni pri psih?

Blagi strahovi: znaki lahko vključujejo tresenje, spodvit rep, umikanje, skrivanje, zmanjšana aktivnost in pasivno vedenje.

Panični strah: znaki so lahko prekomerna aktivnost, izhod na »vsak način«, grizenje samega sebe, prekomerno lizanje, driska.

Vzroki strahu in tesnobe 

Večina strahov in fobij se začne pri psih razvijati na začetku socialne zrelosti, med 12. in 36. mesecem starosti. Tesnoba pa se najpogosteje pojavi med 8. in 10. mesecem starosti.

K razvoju strahu in tesnobe prispevajo različni dejavniki. Mednje spadajo različne bolezni (predvsem virusne okužbe v centralnem živčnem sistemu) in fizična bolečina, starostne spremembe povezane s sistemskimi živčnimi spremembami ter zastrupitve (npr. zastrupitev s svincem). Strah pred neprijetno izkušnjo se pogosto pojavi tudi pri psih, ki so bili prikrajšani za socializacijo do 14. tedna starosti.

Preprečevanje strahu in tesnobe pri psih

Mladički,  ki so prikrajšani za socialne in okoljske izkušnje do 14. tedna starosti so običajno bolj plašni in zadržani. Da bi zmanjšali možnost pojava fobij in tesnobe pri psih, jih moramo do starosti 14. tednov izpostaviti čim več različnim okoljem ter različnim situacijam v okolju.

Kako pomagati prestrašeni živali?

Ko lastnik pri svoji živali opazi znake strahu in tesnobe, lahko svojemu ljubljenčku hitro pomaga z naravnimi in nenevarnimi pripravki za mačke in pse. Eno takšnih je TRANQUI CHEM, naravno pomirjevalo za pse in mačke. Izdelek vsebuje magnezij in triptofan, katerih kombinacija deluje na pospešeno izločanje melatonina in serotonina, katerih funkcija v telesu je pomirjanje. Njun učinek pa dopolnjujejo še izvlečki lipe, melise in baldrijana.

Magnezij vzdržuje ustrezno prevodnost živcev. Izvlečki baldrijana, lipe in melise delujejo pomirjevalno na osrednje živčevje, pomirjajo krče in delujejo protibolečinsko. Triptofan pa je aminokislina, ki omili vpliv stresa na žival, zmanjša živčnost in razburjenje. tranqui-xl

Zaradi vsebnosti lipe TRANQUI CHEM ni primeren za živali, ki imajo diagnosticirano bolezensko stanje srca – tahikardijo.

TRANQUI CHEM je na voljo v 3 pakiranjih:tranqui-chem

Vse informacije o TRANQUI CHEM najdete na Melisasi.si

melisa-trgovina-za-male-zivali

Melisa veterina d. o. o.

Promocijsko sporočilo