Pes – družinski član

1831

pes-druzinski-clanSamo v Sloveniji se na leto skoti 30 tisoč pasjih mladičev. Veliko jih, predvsem zaradi nepremišljene odločitve za psa, pristane v zavetiščih. Psa si družina pogosto omisli, ker starši menijo, da bo dobro vplival na razvoj otroka, ali pa odločitev za psa sprejmejo na podlagi otrokove želje. Otroci se hitro navdušijo in prav tako hitro izgubijo zanimanje. Od njih ne moremo pričakovati, da bodo prevzeli takšno odgovornost. Pes ni darilo, ni igrača, s katero se danes igramo, jutri se je naveličamo in jo zavržemo. Je živo bitje, ki si zasluži odgovorne, ljubeče in skrbne družinske člane, ki poskrbijo, da je njegovo življenje v človeški družini prijetno.

Večina težav med otroki in psi vključuje otroke, mlajše od petih let. Že samo ukvarjanje z malčkom zahteva veliko časa in energije, nov pes, še posebej mladiček, pa od staršev zahteva ravno toliko ukvarjanja z njim kot otroci. Malčki pogosto psa dojemajo kot igračo, ne razumejo, česa ne mara, in se do psa ne znajo primerno vesti. Prav tako ne razumejo, da tudi druga bitja občutijo bolečino. Razigrani malčki so navadno glasni, pogosto tekajo ter krilijo z rokami, zabavno jim je pse motiti med spanjem ali jedjo, vlečejo jih za rep, vendar vsak pes tega ne tolerira. Stresne situacije lahko privedejo do ugriza.

Otroci, starejši od sedem let, s psom že razvijajo za oba zadovoljujoč odnos, razumejo pravila obnašanja ob psu in ravnanja z njim ter pomagajo pri skrbi za psa. Od psa se učijo odgovornosti, potrpežljivosti in empatije. Vendar si je treba zapomniti, da otrok še vedno ni sposoben prevzeti vse odgovornosti za psa. Pes in otrok, sploh mlajši, nikoli ne smeta biti skupaj brez nadzora odraslih oseb oz. staršev.

Nemalokrat pare, ki pričakujejo dojenčka, zamika, da bi imeli pasjega mladička. Imajo namreč romantično predstavo o tem, da bosta otrok in pes skupaj odraščala. Prihod dojenčka močno spremeni življenje in skrb za dojenčka ter novega psa je zelo zahtevna, zato je odločitev za psa bolje odložiti za nekaj let, ko bomo imeli več časa in predvsem potrpljenja za psa.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Valentina Horvat Kokalj, kinološka inštruktorica in direktorica Zavoda PET

Objavljeno v trideseti številki revije Kužek

Viri: lch.sagepub.com,
peteducation.com,
dogwise.com, 
apdt.com in
Vidic, J. (2009): Življenje s psom. Ljubljana: Dedal, d. o. o. Ljubljana