Ali so mešančki res bolj zdravi kot pasemski psi?

2456

ali-so-mesancki-res-bolj-zdravi-kot-pasemski-psiPrevladujoče mnenje med pasjeljubci je, da so mešančki bolj zdravi kot pasemski psi, saj so prvi gensko bolj raznoliki. Vendar, ali za tem prepričanjem stojijo tudi kakšne uradne, strokovne raziskave ali je to prepričanje le plod individualnih izkušenj lastnikov psov? Poleg tega ne vemo, ali gre za primerjavo med mešančki in rodovniškimi psi ali mešančki in »čistokrvnimi psi brez rodovnika«, kar je pomembna razlika. Sama poznam tako zelo zdrave mešance in pasemske pse kot tudi kronično bolne mešance in pasemske pse. Da bi lahko naredili kakšne relevantne zaključke, pa ni dovolj, da oblikujemo mnenja na podlagi opazovanja nekaj deset psov, zato sem poiskala znanstveno raziskavo, izvedeno na velikem številu različnih psov, v daljšem časovnem obdobju, katere avtorji so poskušali ugotoviti prav to – ali so mešančki resnično bolj zdravi kot pasemski psi.

Raziskava z naslovom Prevalence of inherited disorders among mixed-breed and purebred dogs (Razširjenost podedovanih motenj med mešanci in čistokrvnimi psi) je bila 1. junija 2013 objavljena v Journal of the American Veterinary Medical Association. Raziskava se je izvajala kar petnajst let, od 1995 do 2010, vanjo pa so vključili več kot 90.000 psov (tako mešancev kot čistokrvnih psov). Od tega je 27.254 psov zbolelo za eno od 24 najpogostejših dednih bolezni, ki se pojavljajo pri psih, vključno z raznimi oblikami raka, epilepsijo, boleznimi srca, boleznimi ledvic in ortopedskimi težavami. Kljub temu da nekateri strokovni članki trdijo, da so mešanci bolj zdravi kot čistokrvni psi, je ta obsežna študija postregla z drugačnimi rezultati.

Rezultati so pokazali, da se je 13 od 24 preučevanih dednih bolezni v enakem obsegu pojavljalo tako pri mešancih kot pri pasemskih psih oziroma da med njimi, ob upoštevanju starosti, spola in telesne teže psov, ni bilo pomembnih razlik. Ena od bolezni – pretrganje križnih vezi v kolenu – se je pogosteje pojavljala pri mešancih, preostalih deset pa se je pogosteje pojavljalo pri čistokrvnih psih – med drugimi displazija komolca in bolezni srca. Pri tem ni bila izpostavljena nobena pasma s pomembno večjim tveganjem za razvoj katere od teh bolezni. To je presenetljivo, saj se mnoge od teh bolezni pogosto povezujejo s specifično pasmo. Če povzamemo, so rezultati raziskave pokazali, da obstaja enaka verjetnost, da bosta za katero od teh bolezni zbolela čistokrven pes ali mešanček. Najpomembnejše vprašanje torej ni, ali so mešanci bolj zdravi kot čistokrvni psi, ampak kako si lahko skrbniki zagotovimo oziroma povečamo verjetnost, da posvojimo zdravega psa.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Nina Bartol

Objavljeno v trideseti številki revije Kužek

Vira: www.akc.org in
www.dogchannel.com