Ali nas psi res razumejo?

ali-nas-psi-res-razumejoPrepričana sem, da ste že slišali lastnike psov trditi, da jih je njihov kuža z leti razumel že tako dobro, da samo še odgovoriti ni znal. Sama sem s svojim kužkom doživela podobno, zato sem si zastavila vprašanje: “Ali nas naši psi res razumejo, ali je to zgolj plod naše domišljije?”

Glede na opravljene raziskave, na področju pasjega razumevanja človeškega vedenja in čustvovanja, so prišli znanstveniki do zaključka, da ne samo, da nas psi razumejo, razumejo nas veliko bolje, kot si sploh lahko mislimo. Psi znajo namreč odlično brati našo nebesedno oz. neverbalno komunikacijo. Tako je bila prav njihova sposobnost dojemanja človekove neverbalne komunikacije ključna, da so se v daljni preteklosti predhodniki današnjih psov naučili sobivati s človekom. Bolje kot so lahko predvideli misli in občutke ljudi, več možnosti je bilo, da so bili nagrajeni s hrano, pozornostjo in zavetjem.

Včasih sem še vedno presenečena, da so psi tako dojemljivi za naše občutke, vendar se takrat opomnim, da je vsa stvar v resnici zelo preprosta. Pes svoje življenje v celoti nameni temu, da nas opazuje in preučuje vsak naš korak. Kljub temu, da so se določene okoliščine sobivanja spremenile, psom še danes, na podlagi našega spreminjanja razpoloženja in telesne govorice, nehote sporočamo kaj bomo naredili, kako smo razpoloženi in kaj želimo od njih.

Poleg tega, da berejo našo nebesedno govorico, si naši pasji prijatelji pri razumevanju naših želja, misli in razpoloženj, pomagajo tudi z nosom. Ljudje na podlagi našega trenutnega čustvenega stanja (veselje, jeza, strah,…) oddajamo različne vonjave, ki jih psi zaznavajo veliko bolje od ljudi.

S pomočjo zgoraj naštetih lastnosti, lahko pes o nas zazna naslednje:

  1. Psi vedo, da smo žalostni – njihovo vedenje je takrat ponavadi umirjeno, največkrat želijo “pomagati” s svojo bližino.
  2. Psi vedo kakšne namene imamo – v trenutku, ko je čas za kopanje, ali ga želimo peljati k veterinarju bo reakcija našega psa povsem drugačna kot, če se bomo odpravili na sprehod.
  3. Psi lahko zaznajo določene bolezni – ko človeku, ki trpi za epilepsijo, pade raven sladkorja v krvi, lahko pride do epileptičnega napada in pes to spremembo v telesu zazna s pomočjo vonja. Posebej izšolani psi lahko zato predčasno opozorijo na nevarnost in preprečijo nesreče ob napadu ali celo samo epileptično epizodo. Psi lahko zavohajo tudi kancerogene tumorje v telesu.
  4. Psi vedo, ko smo nepravični – tega nam sicer ne morejo povedati, lahko pa se kaže v novem neželenem vedenju psa.
  5. Psi začutijo, če imamo naenkrat druge prioritete – prihod dojenčka ali novega hišnega ljubljenčka je lahko za psa zelo stresen dogodek. Pomembno je, da ga začnemo pravočasno privajati na spremembe v njegovi rutini.
  6. Psi zaznajo, ko smo jezni – njihovo drža je sključena, rep med nogami, nekateri se skrijejo pred lastnikom.
  7. Psi vedo, ko niso več pod nadzorom lastnika – nekateri kužki takšno priložnost izkoristijo za kakšno, sicer prepovedano početje (vzamejo hrano s pulta, izkopljejo luknjo na vrtu, zgrizejo čevelj in podobno).
  8. Psi zaznajo, da je ženska noseča – to sicer še ni znanstveno potrjeno, a mnogo žensk je zaznalo, da se je, po tem, ko so zanosile, začel družinski pes do njih obnašati bolj zaščitniško in je ob njih preživel več časa.

Maša Bartol