Intervju: Zoran Šordjan

Rubrika Intervju slavnih se je med bralci Kužka dobro prijela. Predstavili smo vam že nekaj znanih Slovencev in Slovenk ter njihovih štirinožnih prijateljev. Tokrat vam predstavljamo prav posebnega človeka, ki se ukvarja s posebno dejavnostjo. Poleg tega, da je obdan z veliko kužki, saj jih tudi vzreja, je namreč pravi kralj živali, saj ga na njegovem posestvu obdajajo tako severni jeleni kot tudi arabski konji, greyhoundi in mnoge druge živali. 

Ekskluzivno smo se tokrat pogovarjali z Zoranom Šordjanom, ki je tudi eden redkih v Evropi, ki živali trenira za snemanje v filmih in televizijskih reklamah. 

Poleg tega, da imate okoli sebe veliko kužkov, se ukvarjate tudi s prav posebno dejavnostjo. Bi našim bralcem lahko povedali še kaj več o tem?

Se strinjam, da gre za posebno dejavnost, saj trenerjev živali za snemanje filmov ter televizijskih reklam v Evropi ni veliko. Kolikor vem, nas je trenutno pet ali šest, tako da konkurenca ni velika. Naše delo je, da pripravimo žival za snemanje. To delo ni enostavno, saj je potrebno imeti veliko potrpljenja in razuma.

Igralcu lahko poveš, kaj pričakuješ od njega in bo to naredil, medtem ko moraš žival to naučiti. Naučiš jo lahko samo v kratkih segmentih, saj živali v večini reagirajo nagonsko.

Velikokrat imajo igralci slab dan in jim ne gre ravno vse po načrtu. Tako je tudi pri živalih. Tudi one imajo lahko slab dan in niso ravno razpoložene za določeno delo.

To moramo spoštovati in jim dati čas, da se pomirijo. Jaz nikoli ne silim v nekaj, če si žival v tem trenutku ne želi. Pred vsakim snemanjem poučim režiserje o tem, kako pomembno je, da se spoštuje tudi trenutna volja živali. In če se držimo tega in to spoštujemo, je snemanje lahko opravljeno v enem sproščenem duhu brez nervoze.

Kako se je porodila ideja o takem delu in kakšni so bili začetki? Imate tudi veliko mednarodnih izkušenj. Kakšne so vaše izkušnje z delom v tujini in kako vas je pot zanesla tja? S kom vse ste že sodelovali? Kaj štejete za svoj največji dosežek v karieri?

Naš prvi uvoz severnih jelenov je bil precej odmeven. Nedolgo potem, ko smo jih uvozili, nas je prišlo posenti kar nekaj televizijskih hiš iz Slovenije in tujine, saj smo bili samo trije rejci severnih jelenov v vsej Evropi. En rejec je bil na Škotskem in drugi v Franciji. Tako da smo bili kar atrakcija, kjerkoli smo se z njimi pojavili. Od takrat so nas začeli klicati za najem jelenov za televizijske reklame ali filme. In tako se je začelo. V kratkem sem spoznal režiserja Paula Markusa iz Anglije in producenta Davida Balla, s katerima sem začel sodelovati. Prvi film, ki smo ga posneli, je bil Heidi, posnet v Kranjski Gori in Ljubljani. Drugi večji film, v katerem sem z njima sodeloval, je bil The Roman Mysteries, ki smo ga posneli v Afriki in na Malti. Ekipa, ki je bila pri tem projektu, je bila iz najbolj poznanih filmov, kot so Vojna zvezd, James Bond, Troja, Gladiator in drugi. Ta projekt mi je prinesel veliko poznanstev. V zadnjih desetih letih smo posneli kar nekaj televizijskih reklam z našimi jeleni ali drugimi živalmi. V vseh teh letih se je nabralo kar nekaj izkušenj ter zanimivih zgodb, ki sem jih doživel pri teh projektih.

Moj največji dosežek je bil zagotovo film The Roman Mysteries, v njem sem imel okoli 50 vrst živali, ki sem jih moral pripraviti za snemanje ter skoordinirati vse v zvezi s snemanjem – prevoze, najeme, dokumentacije in drugo. Naj omenim tudi reklamo za avstralsko podjetje Fisters, kjer sem v njihovi reklami Pure Blond (ki si jo lahko ogledate na You Tubu) imel psa, konja, grlico, srno, jagenjčke ter levčke. Zgodba v reklami je fantastična in je definitivno ena najbolj odštekanih reklam z živalmi. Ta reklama mi bo še dolgo ostala v spominu.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Tamara Nana Yaa

Objavljeno v četrti številki revije Kužek