Intervju: Ness Bird, svetovalka za prehrano pri Arden Grange

Ness Bird je dolgoletna svetovalka za prehrano pri podjetju Arden Grange iz Velike Britanije. Živali so njena ljubezen že od malih nog. Več kot petnajst let si je izkušnje nabirala kot veterinarski tehnik, zraven pa se je dodatno izobraževala na področju prehrane malih živali. Zdaj svetuje skrbnikom psov in mačk o prehrani in z njo povezanih težavah (prebavne motnje, alergije) ter objavlja članke, doma na Škotskem pa skrbi za vrsto rešenih živali (psa, mačko, kačo, dihurja, petelina).

Z njo smo se pogovarjali o pravilnem prehranjevanju psov ter težavah, ki lahko izhajajo iz nepravilne prehrane.

Kaj je ključnega pomena, da psu zagotovimo režim prehranjevanja, ki mu ustreza?

Zdrava prehrana za psa mora vsebovati prava hranila v pravem razmerju glede na njegovo starost in aktivnost. Vsebovati mora »human grade« sestavine, se pravi sestavine, ki so primerne tudi za prehrano ljudi in so zelo dobro prebavljive. Nekaterih sestavin, kot so pšenica, govedina, soja in mlečni izdelki, se je bolje izogibati, zlasti pri občutljivih psih, saj so najpogostejši prehranski alergeni. Izberite hrano, ki ima označene sestavine, visok delež mesa ali rib, je naravno konzervirana, ne vsebuje umetnih barvil in arom ter ne vsebuje sladkorja in soli kot ojačevalcev okusa. Super premium hrana psa oskrbi s potrebnimi hranili, pa tudi z naravnimi prehranskimi dopolnili, ki pripomorejo k splošnemu zdravju in vitalnosti psa.

So prehranske navade psa povezane z njegovim dobrim počutjem in ali so lahko vzrok za nekatere težave?

Da. Kot primer lahko navedem koprofagijo (uživanje lastnih iztrebkov). Koprofagija ni le nehigienska in neprijetna, temveč psa izpostavi bakterijskim okužbam. Uživanje neužitnih snovi je lahko zelo problematično in lahko povzroči črevesno blokado. Tudi uživanje strupenih snovi, kot so čokolada in grozdje, lahko psu škodi. Največja težava pa je prenajedanje, ki vodi v debelost in celo vrsto neprijetnih stranskih učinkov. Zmanjšajte osnovne obroke, da pes zaradi prboljškov, s katerimi ga nagrajujete, ne bo zaužil preveč kalorij. S priboljški ne pretiravajte.

Ali prehranske navade vplivajo na vedenje psa?

Da, prehrana lahko vpliva na vedenje psa. Nekateri reagirajo na umetne dodatke, kakor na primer občutljivi otroci reagirajo na določene emulgatorje. Hrana, ki vsebuje sestavine z visokim glikemičnim indeksom, povzroči visok krvni sladkor. Nujna je prehrana, ki zagotavlja stabilno raven krvnega sladkorja in serotonina, da se energija kontrolirano in enakomerno sprošča skozi ves dan.

Ljudje potrebujemo uravnoteženo prehrano. Je tako tudi pri psih?

Da, psi potrebujejo priporočeno dnevno količino proteina, maščob, ogljikovih hidratov (z vlakninami), vitaminov in mineralov. Ta hranila morajo biti vsebovana v hrani, ki je prebavljiva in okusna. Najbolj zdrava hrana svetu nam nič ne pomaga, če je neokusna in je pes noče jesti. Voda je ravno tako vitalnega pomena. Komercialna hrana, ki vsebuje vsa potrebna hranila, zadovolji vse potrebe psa in prepreči pomanjkanje ali višek določenih hranil. Pomembno je, da psa hranimo s pravo količino hrane, kajti podhranjenost in prehranjenost sta ravno tako škodljivi.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Viktorija Stoger

 

Objavljeno v deveti številki revije Kužek