Intervju: Alenka Gotar

0
2146

Vsestranska glasbenica, ki poleg opere poje tudi pop. Znana je po svoji odlični karieri, osvojila pa je tudi kar nekaj odmevnih nagrad. Temnolaska, ki ste si jo gotovo zapomnili po njeni pesmi Cvet z juga za pesem Eme 2007. Je magistra znanosti in umetnosti ter profesorica petja. Ko poučuje, ji družbo dela očarljiv kužek Bond.

1. Kakšen pes je Bond? Njegovo ime spominja na filmskega junaka Jamesa Bonda.

Bond je prijazen mali shih tzu, sicer je malo prevelik in nosek nima povsem potlačen, kot je za njegovo pasmo značilno, a meni je takšen še lepši, saj me standardi ne zanimajo. Moj je in najrajši ga imam na svetu. Ime Bond je bolj nasprotje njegovemu značaju, razen to, da se strašno rad crklja v naročju punc. Nisem vedela, kako naj mu bo ime. Potem smo imeli na Facebooku debato in neka deklica je predlagala Al Capone. To se mi je zdelo zanimivo, a predolgo. In če že mora zveneti nevarno, naj bo Bond.

2. Za shih tzuja pravijo, da mu veliko pomeni igra z lastnikom. S čim se Bond najraje igra?
Njegova ljubezen je oranžna ježasta žogica, ki je kot skokica, poleg tega mu masira dlesni in z njo bi se igral tudi po 15 ur skupaj. Ves čas hoče in zahteva od ljudi, da mu mečejo žogico. Tudi spi z njo. Šalim se, da ima pravi arzenal igračk. Z veseljem mu mečem žogico, kupujem igračke. Odkar ima žogico, ni uničil nobene stvari, ničesar zgrizel, samo igračke rad grize.
 

3. Je rad na svežem zraku, ima veliko energije ali ne potrebuje dolgih sprehodov?
Ja, zelo rad. Je kar razigran kužek, vendar je zelo ubogljiv in spoštuje mojo voljo, ko rečem, da je dovolj norenja. Takoj se umiri in je priden. Včasih ga lahko pustim več ur na travniku za hišo, ne gre nikamor, mogoče spodi kakšnega mačka, teče za kakšnim ptičkom, sicer pa se igra z žogico, teka okoli, raziskuje in nadzoruje teren (smeh).
Gre pa z veseljem na sprehod, ko mu rečem, če greva pa-pa. Takrat je veselje v hiši.

4. Nujna oprema, ki jo potrebuje, in kje najraje spi?
Žogica, oprtnica in povodec, spi pa, seveda, na moji postelji. V moji delovni sobi se je navadil, da spi na eni čudoviti ovčji koži, ki sem jo prinesla iz Kenije prav zanj. Najprej na njej ni hotel ležati, zdaj pa je to popolnoma njegova odejica.

5. Ste disciplinirani in na javnih površinah iztrebke pobirate? Kaj menite o nediscipliniranih lastnikih psov?
Seveda, to je stvar spoštovanja do soljudi. Mislim, da je to stvar kulture in da je treba za kužkom vedno pospraviti.

6. Zmotno je mišljenje, da kužek ne potrebuje pozornosti. Na kaj bi moral lastnik pomisliti že v času nakupa pasjega ljubljenčka?
Kužek potrebuje res veliko pozornosti. Vse drugo mišljenje je zmotno in ignorantsko. Kužek je tudi velika odgovornost. Je skoraj kot otrok, vsekakor pa je družinski član. Ko kupuješ kužka, moraš pomisliti predvsem, ali imaš dovolj časa, potrpljenja, prostora in tudi finančnih sredstev.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

 Viktorija Stoger

Objavljeno v šesti številki revije Kužek