H katerim zdravstvenim težavam so nagnjene priljubljene pasme psov?

2252

Ljudje ob izbiri novega štirinožnega člana pogosto izbiramo tudi pasmo psa. Tudi, če se odločimo za posvojitev mešanca, so ti včasih vizualno precej podobni pasmi. Čeprav se velikokrat odločamo na podlagi videza, je pomembno upoštevati predvsem karakter in potrebe določene pasme, pa tudi nagnjenost k zdravstvenim težavam. Preverite, h katerim zdravstvenim težavam so nagnjene priljubljene pasme psov.

Sibirski husky: avtoimune bolezni

Sibirski husky je nagnjen k različicam avtoimunih bolezni, ki se najpogosteje kažejo na koži. Velikokrat pride do srbečice, suhe kože in pretiranega izpadanja dlak.

Doberman: bolezni srca

Ti elegantni in čudoviti psi so nagnjeni k boleznim srca. Pomembno je, da že preventivno skrbite za zdravje srca vašega kosmatinca ter pred nakupom mladiča preverite, kakšno je zdravje srca staršev.

Preverite, kako poskrbeti za zdravo pasje srce >

Angleški bulldog: težave z dihali

Ta pasma velja za eno najpogosteje bolnih. Najpogosteje pride do težav z dihali, ker slabo prenašajo vročino pa moremo še posebej paziti, če se s psom odpravimo na sprehod v toplih dneh.

Mops: bolezni oči

Prikupni mopsi so še posebej prisrčni ravno zaradi svojega pogleda. A njihove izbuljene oči so vzrok za številne težave. Najbolj resna je izpad oči iz jamice.

Nemški ovčar: displazija kolkov

Kakor številne velike pasme, je tudi nemški ovčar nagnjen k težavam s kolki. Pri vzreji je še posebej pomembno, da imata oba starša dobro oceno kolkov, saj se s tem zmanjša tveganje za težave pri mladičih.

Labradorec: debelost

Labradorci so še posebej nagnjeni k prekomerni telesni teži. Obožujejo hrano, zato je pri njih treba še posebej paziti, da se jim slednjo omeji. V nasprotnem primeru lahko debelost vodi do številnih drugih težav, kot so srčne bolezni, težave s sklepi ter oslabljen imunski sistem.

Beagle: epilepsija

Le kdo ne obožuje prisrčnih beaglov? Žal pa so nagnjeni k epilepsiji, resni zdravstveni težavi, ki povzroča grozljive napade. Do prvega napada navadno pride med starostjo 6 mesecev in 3 let, vrsto let pa ob prilagoditvi življenjskega sloga pes lahko živi povsem normalno.

Nemški bokser: rak

Še ena od pasem, ki je nagnjena k številnim zdravstvenim težavam. Bokserji imajo relativno kratko življenjsko dobo, obenem pa so nagnjeni k veliko boleznim. Med drugim so pri pasmi zelo pogosta rakava obolenja, zato moramo pri njih biti še posebej pozorni na znake raka.

Preverite, kateri so znaki raka pri psih >

Jazbečar: težave s hrbtenico

Jazbečarji so znani po svojem ikonično dolgem trupu, a ravno zaradi tega so pri njih pogoste težave s hrbtenico. Pomembno je, da omejite hojo po stopnicah, v hribe, skakanje na kavč ter ostale gibe, ki škodijo hrbtenici, obenem pa poskrbite tudi za zdravo telesno težo.

Zlati prinašalec: alergije

Nežni psi, ki so pogosta izbira družin, sicer veljajo za relativno zdrave. Vseeno pa so nagnjeni k določenim težavam – med njimi so najpogostejše alergije. Pomembno je, da svojega psa dobro opazujete ter tako ugotovite, ali je prisotna kakšna alergija.

 

Problematika brahicefaličnih pasem

Vse bolj so priljubljene brahicefalične pasme psov – to so psi, ki imajo potlačen gobček. A ravno te pasme so nagnjene k številnim težavam. Ocenjuje se, da ima kar 90 % takih pasem težave z dihanjem. Pomembno je, da se tega zavedamo že pred nakupom psa in da upoštevamo, da bo taka pasma potrebovala dodatno oskrbo.

Preberite več o brahicefaličnih pasmah in njihovih težavah >

 

Pomembno je, da dobro raziščete pasme psov, ki so vam všeč in da se pozanimate tudi o morebitnih zdravstvenih težavah. V kolikor se odločite za nakup pa je pomembno tudi, da kupujete pri preverjenem vzreditelju, ki pari samo zdrave in stabilne predstavnike pasme.

 

VIRI:
www.mercurynews.com
www.independent.co.uk
pets.webmd.com