Znaki raka pri psih, na katere morate biti pozorni

4111

Tako kot pri ljudeh, se tudi pri psih lahko pojavijo rakava obolenja. Noben lastnik si zagotovo ne želi, da bi bil rak diagnosticiran prav pri njegovem ljubljenčku. Na žalost pa je rak pri psih kar pogost. Za rakom zboli eden od treh psov.

Znaki raka, ki jih boste spoznali v nadaljevanju so lahko seveda pokazatelji tudi nekaterih drugih bolezenskih stanj. Seveda imajo različne vrste raka tudi različne simptome. Prav zato je zelo pomembno, da hitro prepoznate znake raka in odidete do veterinarja, ki bo postavil pravo diagnozo, saj je skoraj polovica vseh zgodnje odkritih rakov ozdravljivih.

[members_only]

Tumorji mlečnih žlez

Znaki tumorja mlečnih žlez se izrazijo v obliki enega ali več vozličev na območju bradavic. Bradavice so v takem primeru pogosto vnete in otečene. V primeru da tumorjev ne zdravimo, se lahko rak razširi tudi na bezgavke, ki se nahajajo v bližini.

Takšna oblika raka se pogosteje pojavlja pri ne steriliziranih psičkah in psičkah, ki so bile sterilizirane šele po dveh letih, a se ta rak pojavlja tudi pri samcih in ostalih samicah. Raku mlečnih žlez so bolj podvržene nekatere pasme kot so pudlji in različne pasme španjelov.

Lipomi

Vseh nevarnih tumorjev pa seveda ni možno opaziti s prostim očesom. Kar pogosti so lipomi, benigni maščobni tumorji, ki rastejo v plasteh pod kožo. Pojavljajo se predvsem na predelih kot so trup, dimlje in pazduhe, kot mehke in gibljive grudice pod kožo. Res je, da lipomi sami od sebe niso življenjsko nevarni, dokler ne postanejo dovolj veliki, da s svojo rastjo v notranjost stiskajo organe vašega štirinožca.

Šepanje

Šepanje naj bi bilo znak kostnega raka pri psih. Poleg šepanja se na prizadeti okončini pojavlja tudi bolečina in otekanje. Kostni rak se razširi zelo hitro, tudi na druge dele pasjega telesa, kot so bezgavke, pljuča in seveda druge kosti. Tej obliki raka so bolj podvržene večje pasme psov.

Pigmentne rane

Temne pigmente rane, ki se po navadi pojavljajo na predelu pasjih ust, ustnic, krempljev, stopal in oči, nakazujejo na melanom oziroma raka celic, ki ustvarjajo kožni pigment vašega kosmatinca. Pigmentnim ranam se pogosto pridružijo tudi izcedek iz oči, rane v ustih in otekanje tačk. Pasme s temnejšim kožnim pigmentom pogosteje zbolijo za takšno vrsto raka.

Otečene bezgavke

Otekanje bezgavk je pogosta lastnost več vrst raka. Bezgavke na predelu vratu, kolen in pazduh so prve, ki v primeru raka postanejo otečene. Rak lahko prizdene bezgavke in tudi druga tkiva pasjega limfnega sistema.

Nezaceljene rane

Nezaceljene rane so lahko posledica razvoja raka, znanega kot tumor mastocitov.

Prebavne težave

Prej omenjeni tumor mastocitov pa je lahko povzročitelj tudi prebavnih težav, ki pogosto povzročijo razjede na želodcu, bruhanje, drisko in manjši apetit.

Šibkost in nenadna nezavest

Čeprav je šibkost pogosteje znak česa drugega, je lahko tudi znak raka. Šibkost in nenadna nezavest sta lahko pokazatelja raka celic, ki obdajajo krvne žive. Ta vrsta raka prizadene predvsem srce, kožo, vranico in jetra.

Oteženo dihanje

Večina zgoraj naštetih rakov lahko povzroči razširjanje v pljuča, kar pri štirinožcih povzroči oteženo dihanje in v nekaterih primerih tudi kašelj.

Izguba teže brez vzroka

Zaradi zmanjšanega apetita, bolečin pri požiranju in prebavnih težav, ki so znaki raka, se lahko pojavi nepojasnjeno hujšanje pri vašem kosmatincu.

Zelo pomembno je, da raka odkrijemo že v zgodnji fazi njegovega razvoja in tako rešimo življenje svojemu ljubljenčku. Da bi to lahko storili, moramo zgoraj naštete znake jemati resno in ob morebitnem pojavu le teh obiskati veterinarja.

[/members_only]

Manca Novak

VIRI:
www.pethealthnetwork.com
www.petmd.com
www.countrysideveterinaryclinic.org
www.sashvets.com