Ali pes res izbere samo enega lastnika?

1225

Ko se pes pridruži novi družini, se seveda v začetku posveti vsem družinskim članom. Pogosto pa lastniki omenjajo, da se je njihov štirinožec navezal samo na eno osebo. Pa je temu res tako? Ali pes izbere samo enega lastnika? Če želite izvedeti odgovor na vprašanje, berite dalje.

[members_only]

Se pes res naveže samo na eno osebo?

Psi se velikokrat bolj navežejo samo na eno osebo, ki jim predstavlja njihovo vodjo in skrbnika, a to ne pomeni, da ni navezan tudi na druge osebe. Pes izbere lastnika nagonsko in ob tem upošteva načelo, da se ob njem počuti sproščeno, igrivo in varno. Kosmatinčev izbranec pa tudi ni nujno oseba, ki ves čas skrbi zanj.

Štirinožec bo svojo naklonjenost eni osebi pokazal z jasnimi znaki kot so spanje ob tej osebi, želja po igri s to določeno osebo in želja po pozornosti od te osebe. Očitni znaki kot so spuščena ušesa, prevračanje in ležanje na hrbtu z nogami v zrak, mahanje z repom in premikaje smrčka vam povedo, da vam je kosmatinec naklonjen. Če se vam zdi, da ste izgubili to posebno vez s svojim ljubljenčkom, poskrbite, da boste dosledno skrbeli zanj in povrnili posebno vez med vami in psom.

Med lastniki štirinožnih prijateljev kroži tudi popolnoma nepravilen mit, da se lahko na lastnika navežejo samo mladički. Posebna vez se seveda vzpostavi tudi med starejšim psom, ki je bil zapuščen in njegovim posvojiteljem.

Načini s katerimi se boste bolje povezali s psom

Sprehod

S psom se odpravite na enostaven sprehod ali pa ga odpeljite na vašo najljubšo lokacijo z avtomobilom. Ne pozabite obiskati tudi pasjih parkov, zato da se bo vaš štirinožec družil tudi z drugimi psi. Ob tem pa ne pozabite poskrbeti, da se bo vaš pes počutil varno. Tako vas bo pes dojel kot vodjo, ki ga vodi skozi življenje in mu postavlja nove preizkušnje in ga tudi varuje.

Treningi

Ker so ljubljenčki zelo navihani, se lahko zaradi pomanjkanja fizične in duševne dejavnosti zgodi, da pes vso to energijo izrazi v obliki grizenja, lajanja, uničevanja pohištva. Zato je zelo pomembno, da se posvetite psu in z njim opravite tudi nekaj vadbe. Več časa kot boste preživeli z njim, bolj vam bo pes na vas navezan.

Tako kot ljudje ne zaupamo novim ljudem takoj in potrebujemo nekaj časa, da nekomu popolnoma zaupamo, imajo ista načela tudi psi, zato bodite potrpežljivi in vztrajni in s svojim kosmatincem vzpostavite tisto posebno vez.

 

Manca Novak

 

VIRI:
www.petsworld.in

[/members_only]