Fuj, moj pes je pojedel kakec!

0
6167

fuj-moj-pes-je-pojedel-kakecSe vam je že kdaj zgodilo, da ste videli psa, kako v grmovju nekaj ovohava? Kako potuhnjeno in skoraj neopazno v grmovju je kakec? Vaša reakcija je bila fuj, bljak, blaaah, fuj ti pujs… vam je to znano?!

Da, vaš pes je pravkar pojedel iztrebek. Najpogosteje gre za človeški ali mačji iztrebek, pa tudi svoj ali od drugega psa. Seveda je to nekaj, kar pri nas ljudeh, vzbuja stud in odpor, ker razumemo, da gre hrana pri eni odprtini noter, pri drugi pa ven. In ta ki gre ven, je odpad telesa in je neuporabna. Pa vendar ni samo to.

Marsikatera živalska vrsta se prehranjuje z iztrebki, kot so to recimo insekti, hrošči. Tudi na prašičjih farmah je to dokaj pogost pojav. Ali pa zajčki in hrčki, so tudi znani po grizljanju svojih iztrebkov. To je način, s katerim dobijo več hranil iz hrane, ki ni bila pravilno fermentirana. Sloni, pande in druge živali, se rodijo s sterilnimi prebavili, zaradi česar jedo iztrebke svojih mam, da bi dobili potrebne bakterije za lažje prebavljanje. Psica in mačka po kotitvi umivata svoje mladiče ter z lizanjem intimnih predelov, spodbujata izločanje urina in blata katere pojesta, da bi ohranili čistočo v svojem leglu. To pa je kasneje lahko vzorec, ki nekaterim psom ostane, nekateri pa ga prerastejo po 6. mesecu starosti.

Uživanje iztrebkov imenujemo koprofagija (coprophagia). Koprofagijo poznamo tudi kot vedenjsko motnjo pri nekaterih človeških bolnikih, ki trpijo za shizofrenijo, depresijo ali pico.

Pri psih je koprofagija lahko:

 • pomanjkanje hranil (na primer vitamina B, železa, magnezija),
 • vedenjska motnja (kompulzivno vedenje ali reakcija na stres, frustracijo),
 • iskanje pozornosti (tudi nezaželjeno vedenje je lahko oblika pridobitve pozornosti),
 • znak okužbe s paraziti,
 • znak težav s trebušno slinavko,
 • neprerasel vedenjski vzorec.

Kadar pa ne gre za pogosto dejanje, ali zgoraj naštete dejavnike, pa lahko pomeni, da psu preprosto kakec diši. Veliko psov hranijo z nekvalitetnimi konzervicami ali briketi, ki so polni emulgatorjev in ojačevalcev okusa, ki pa ne prenehajo dišati tudi po tem, ko so bili prebavljeni. Ker so v hrani dodane umetne arome in barvila, niti ni čudno, če pes to razume kot hrano, saj ne ve da to ni hrana. Preprosto – kakec diši.

Kaj lahko vi storite, da pes ne bi užival kakcev?

 • Zamenjajte hrano za višje kvalitetno, poskrbite da bo vaš pes dobil vsa hranila, ki jih potrebuje.
 • Naredite test nutricionalnih deficitov, lahko greste k veterinarju ali bioresonančni terapevtki.
 • Zmanjšajte vsakodnevi stres in frustracije. Umirite psa, predno greste od doma, če trpi za ločitveno tesnobo, preprečite ropot in hrup, v njegovi okolici. Uredite mu dom, kjer se bo počutil varno in prijetno. Če pa ne poznate vzroka za tesnobo in izvira to iz doma, lahko postavite kamere v njegov bivalni prostor, da ugotovite, kaj psu povzroča nemir. Na sprehodu bodite umirjeni, zaupajte vase in zaupajte svojemu psu.
 • Če pes od vas išče na tak način pozornost, si vzamite več časa zanj. Namenite mu dovolj kvalitetne pozornosti. Zgolj pripeti na povodec ni dovolj, potrebno je aktivno sodelovanje na sprehodu, izmenjavanje gest in energije. Na sprehodu s psom bodite s psom, ne z mislimi nekje drugje. 
 • Če mislite, da gre za zdravstveno težavo, obiščite veterinarja.
 • Če pa je vaš pes še mlad in je koprofagija vedenjski vzorec iz legla, mu pokažite da takšno vedenje ni zaželjeno. To lahko storite z besedami: fuj, ne, pusti, in to povejte jasno in odločno. Če je pes oddaljen od vas toliko, da ga ne morete prijeti, mu situacijo prikažite kot neprijetno, lahko nekaj vržete v njegovo smer, ali z glasnim pokom ali nečim, kar mu bo odvrnilo pozornost od dejanja.

Zaključna misel: Storimo vse kar je v naši moči, tisto kar pa ni pa sprejmimo, da je izven naše moči.

Sandra Manasijević, Dipl. Canine Nutrition