Črno čreslasti rakunar

1973

Primeren za:

  • Lovce.
  • Aktivne posameznike.
  • Aktivne družine.
  • Športnike.

Na kratko o črno čreslastem rakunarju:

  • Zelo inteligenten.
  • Ljubeč, nežen.
  • Odličen lovec.
  • Vzdržljiv.
  • Neizprosen do plena.

Posebne zahteve

Ni primeren za bivanje v stanovanju. Dolga, viseča ušesa, potrebujejo posebno nego.

Zgodovina

Črno čreslasti rakunar je zelo stara pasma, vzrejena v severni Ameriki. Njegova prednika sta bila pes sv. Huberta in ameriški lisičar. Uporabljali so jih za lov na rakune. Včasih so lovili tudi večjo divjad. Pasmo so kinološki klubi priznali leta 1945.

Kljub lepim lastnostim pasma ni množično razširjena.

Videz

Na pogled je črno čreslasti rakunar velik, mišičast, atletsko grajen pes. Ima majhno glavo z velikim, dolgim nosom. Ušesa so dolga, viseča ob glavi. Dolžina ušes je običajno več kot 20 cm.

Dlaka je kratka. Leži ob telesu in je svetleča ter gosta, odporna na vremenske vplive. Barva dlake je črno čreslovinasta.

V višino doseže črno čreslasti rakunar od 58 cm do 70 cm. Tehta od 29 cm do 34 kg. Življenjska doba je od 10 do 12 let.

Temperament

Po naravi je črno čreslasti rakunar zelo učljiv, inteligenten pes. Je pogumen, zvest, ljubeč in družaben. Je zelo samostojen in je odličen lovec. Zelo je pozoren in ima dobro razvit voh. Rad odtava, pobegne, saj sledi svojemu nosu in nagonu.

Potrebuje zgodnjo socializacijo. Skrbnik naj bo odločen, a nežen. Če ga ne vzgajamo pravilno, lahko postane trmast, dominanten, neposlušen in destruktiven. Lahko se zgodi, da veliko laja, tuli in zavija. Njegovo oglašanje je zelo posebno. Zvok, ki ga proizvede, mu je včasih pomagal pri lovu, da ga je skrbnik skupaj s plenom lažje našel.

Do otrok in družine, v kateri prebiva, je zelo ljubeč in se hitro naveže. Je potrpežljiv in nežen. Do tujcev je nezaupljiv. Je odličen čuvaj. Ob primerni socializaciji se dobro razume z ostalimi živalmi v gospodinjstvu.

Na sprehodu ga imejte na povodcu, saj po svoji lovski naravi rad preganja majhne prostoživeče  živali. Rad ima miselne zaposlitve in delovne naloge. Je zelo športen in potrebuje vsaj dva aktivna sprehoda v naravi na dan.

Primeren je za življenje v hiši z ograjenim dvoriščem.

Zdravje in nega

Pasma je znana kot zdrava. Lahko ga pestijo določene dedne bolezni. To sta največkrat displazija kolkov in težave z ušesi ali očmi. Pri hranjenju bodite zmerni in dosledni, saj je pasma nagnjena k debelosti.

Nega črno čreslastega rakunarja ni zahtevna. Potrebuje krtačenje dva do trikrat na teden. Kopajte ga po potrebi, ne več kot nekajkrat na leto. Ušesa je potrebno redno pregledovati in čistiti.

Deja Drobne

Viri:
https://www.akc.org/
https://www.hillspet.com/
http://www.vetstreet.com/