Borzoj (ruski hrt)

1064

Primeren za:

  • Aktivne posameznike.
  • Ljudi, ki bi se radi preizkusili v pasjih športih.
  • Aktivne družine s starejšimi otroki.
  • Mirne, a samozavestne ljudi.

Na kratko o borzoju:

  • Inteligenten.
  • Ni najbolj motiviran za učenje.
  • Potrebuje veliko aktivnosti v naravi – tek.
  • Rad teka in lovi.
  • Ne laja pogosto.

Posebne zahteve

Dlaka zahteva veliko nege. Primeren je za bivanje v hiši z ograjenim vrtom.

Zgodovina

Nekoč so ga imenovali ruski volčji hrt. Izhaja iz Rusije. Tam so leta 1650 zapisali prve standarde za to pasmo. Vzrejali so jih kot odlične in hitre lovce na lisice in ostale male živali. Pasmo so v Rusiji v času ruske revolucije iztrebili. Borzoj se je obdržal zato, ker so posamezne primerke takrat podarili ostalim evropskim plemičem. Leta 1936 so ime pasme spremenili v borzoi.

Videz

Po izgledu je borzoj velik pes. Je elegantnega videza z vitkim telesom in tipičnim izgledom hrta. Ima ozko glavo z ozkim in dolgim nosom. Ušesa so spuščena ob glavi. V višino doseže od 68 cm do 85 cm. Tehta od 35 kg do 48 kg. Življenjska doba je med 10 in 13 let.

Ima dolgo dlako. Ta je lahko valovita, rahlo nakodrana ali ravna. Podlanka je debela in mehka.

Temperament

Borzoj je zadržan, umirjen, na trenutke celo sramežljiv pes. Kljub svoji velikosti je ljubeč in nežen. Na sprehodu je aktiven in igriv, doma umirjen in prilagodljiv. Potrebuje dolge dnevne sprehode. Obožuje tek in z njim povezane aktivnosti. Na sprehodu je pomembno, da je borzoj na povodcu. Če vam uide, je zelo hiter in ga je težko ujeti.

Odlično se razume s starejšimi otroki, ki so navajeni obzirnega ravnanja s psom. Lahko se zgodi, da je z drugimi živalmi dominanten ali celo agresiven do samcev iste vrste. Pomembna je zgodnja socializacija, da ohranja nivo poslušnosti in radovednost za trening. Potrebuje odločnega, a mirnega skrbnika. Primeren je za vse vrste pasjih športov. Blestel bo v agilitiju, teku in pohodih.

Običajno se borzoj močno naveže na svojega skrbnika. Če ga veliko puščate samega doma, lahko razvije ločitveno tesnobo in postane destruktiven. Ni najboljši čuvaj, saj ne laja veliko. Vseeno njegova velika pojava odvrne marsikaterega nepridiprava. Lahko se zgodi, da bo zavzeto preganjal živali manjše od sebe.

Zdravje in nega

Na splošno je borzoj zdrava pasma. Lahko se zgodi, da je dedno nagnjen k progresivni atrofiji mrežnice, ki povzroča slepoto. Nagnjen je tudi k prekomerni teži. Pomembno je, da mu nudite več manjših obrokov dnevno.

Dlaka borzoja potrebuje vsakodnevno nego. Dnevno krtačenje in redno kopanje ohranjata njegovo dlako mehko in čisto. Potrebno mu je redno striči dlako med blazinicami na nogah. S tem mu omogočite boljši oprijem.

Deja Drobne

Viri:
https://www.dogster.com/
https://www.akc.org/