Boykin španjel

380

Primeren za:

  • Aktivne posameznike.
  • Aktivne družine.
  • Ljudi, ki se želijo ukvarjati s pasjimi športi.
  • Lovce.

Na kratko o boykin španjelu:

  • Inteligenten.
  • Hitro učljiv.
  • Ljubeč.
  • Dober lovec.
  • Ima srednji do visok nivo energije.

Posebne zahteve

V svoji osnovi je boykin španjel odličen lovec. Lahko se zgodi, da podeduje lovske gene in preganja vse prostoživeče živali in ptice, zato potrebuje zgodnjo socializacijo in doslednega skrbnika.

Zgodovina

Boykin španjel je bil ustvarjen v 20. stoletju. Izhaja iz severne Amerike, natančneje iz Južne Karoline. Ime je dobil po prvem rejcu Lemuelu Whitakerju Boykinu. Njegovi predniki so zlati prinašalec, angleški špringer španjel in ameriški vodni španjel.

Nad boykin španjelom so se navduševali športniki in lovci. Uporabljali so ga predvsem za lov na ptice. V Južni Karolini vsak 1. september praznujejo dan boykin španjela, ki je uradna pasma te države.

Videz

Na pogled je boykin španjel srednje velik pes. Je skladno grajen. Ima majhno glavo z dolgimi španjelskimi ušesi. V višino doseže od 35 cm do 46 cm. Tehta od 11 kg do 18 kg. Življenjska doba je od 14 do 16 let.

Dlaka boykin španjela je dolga, mehka in vodoodporna. Običajno je kodrasta ali valovita. Barva dlake, ki se običajno pojavlja, je enobarvna. Prevladujejo čokoladno rjava, rjava in jetrno rjava.

Temperament

Po naravi je boykin španjel zelo inteligenten in lahko učljiv pes. Je zelo aktiven in igriv. Hitro in močno se naveže na skrbnika ter okolje, v katerem živi. Je družaben, delaven, poslušen, prijazen, odličen športnik in rad ugaja.

Dobro se razume z otroki, če le-ti niso pregrobi z njim. Do tujcev je sprva zadržan, nato dobrovoljen. Potrebuje zgodnjo socializacijo. S tem preprečimo, da mu živali manjše od njega ne predstavljajo plena. Potrebno ga je vzgajati dosledno, a nežno besedo.

Ima visok nivo energije in potrebuje veliko vsakodnevnih aktivnosti. Namenite mu veliko svojega prostega časa. S tem preprečite, da bi se počutil osamljeno. Kadar je preveč sam, postane namreč destruktiven in trmast. Je odličen pes za izvajanje vseh vrst pasjih športov. Hkrati je odličen plavalec in tekač. Obožuje tudi frizbi in agiliti.

Zdravje in nega

Pasma je poznana kot zdrava. Lahko ga pestijo zdravstvene težave, kot so vnetje ušes, displazija kolkov, siva mrena in kožne alergije. Nagnjen je k debelosti. Pomembno je, da mu nudite več manjših obrokov na dan.

Dlaka ne potrebuje posebne nege. Pomembno je, da boykin španjela vsaj enkrat na teden skrtačite. Če je potrebno, mu pristrizite dlako, da se vanjo ne ujame preveč umazanije. Kopajte ga, ko je to res nujno.

Deja Drobne

Viri:
https://thehappypuppysite.com
https://www.akc.org