9 idej, kaj početi s psom med izolacijo

Obdobje izolacije je prineslo številne spremembe v naša življenja in krepko spremenilo našo dnevno rutino. Naši ljubljenčki so nad tem, da smo zdaj več doma, seveda navdušeni. A marsikdo po določenem času izgubi navdih, kako preživljati čas in kaj početi med izolacijo. Če ste tudi vi med njimi, smo za vas pripravili nekaj idej, kaj lahko s svojim kosmatincem počnete med izolacijo in kako lahko ta čas, ki nam je bil dan, kar najbolje izkoristite.

igra s psom

Hodite na aktivne sprehode

Čeprav je v teh časih priporočljivo ostati doma in se izogibati družabnim stikom, pa to ne pomeni, da s svojim ljubljenčkom ne smete v naravo, na sprehod v gozd, skozi širna polja … Pes je v tem trenutku vaša najvarnejša družba in skupni sprehodi v naravo bodo okrepili vaše zdravje in dobro počutje!

Izogibajte se seveda lokacij, kjer bi lahko srečali veliko ljudi in se podajte v raziskovanje še neznanih, manj obljudenih poti. Naša dežela ponuja nešteto gozdov, travnikov, gričev in hribov, ki jih lahko v tem obdobju odkrijete s svojim psom – in zagotovo se skrivajo nedaleč od vašega doma.

To je tudi idealen čas, da s svojim psom prakticirate aktivni sprehod. Pustite telefon doma, v žep pospravite njegove najljubše priboljške, vzemite s seboj žogico ali drugo igračo in se celoten sprehod aktivno ukvarjajte s psom – igrajte se, vadite povelja, komunicirajte z njim, da konstantno držite njegovo pozornost … Presenečeni boste, kako se bo v tem času vaša vez s psom okrepila.

Obnovite znanje poslušnosti

Če včasih zaradi hitrega življenjskega tempa in številnih obveznosti malce pozabimo na obnavljanje pridobljenih znanj poslušnosti (ali na učenje samo), imamo vsi zdaj čudovito priložnost, da s psom (spet) povadimo povelja, ki so najpomembnejša: povelji čakaj in pusti, odpoklic, hojo na sproščenem povodcu in podobno.

Če se je vaši družini ravno pridružil pasji mladiček, se lahko tečajev poslušnosti oziroma pasje šole udeležite celo prek spleta! Tudi YouTube je poln koristnih napotkov za vzgojo in šolanje vašega novega družinskega člana. Le poiščite jih!

Pospravite, popravite in očistite pasjo opremo

pasja oprema

Vzemite si čas in preglejte pasjo opremo. V kakšnem stanju so povodci, ovratnice in oprsnice? Morda potrebujejo samo pranje, ali pa je čas, da razmislite o nakupu novega. Pasjo opremo lahko tudi v času karantene naročite prek spleta.

Operite pasja ležišča, plišaste igrače in zimske plaščke. Temeljito očistite posodice s hrano in vodo.

Preglejte igrače – strgane in poškodovane igrače popravite, če je mogoče, ali zavrzite, saj poškodovane igrače predstavljajo nevarnost za vašega psa.

Preglejte zalogo pasje hrane in priboljškov – bodite pozorni na datume uporabnosti.

Kaj pa ostala oprema? Šamponi, zaščita proti zajedavcem, krtače za nego, potovalne posodice, boksi?

Ustvarjajte

Knjiga Naredi sam za svojega psaČas izolacije je odlična priložnost za vse ustvarjalne duše, da se lotite kakšnega DIY projekta, ki bo zabaven za vas in za vašega psa. Morda mu lahko iz starega puloverja naredite ležišče, izdelate igračo za vlečenje, spečete domače pasje priboljške, na papir odtisnete njegove šapice … Vi boste uživali v izdelavi, vaš kužek pa v uporabi in degustiranju!

Ideje za številne ustvarjalne projekte najdete tudi v knjigi Naredi sam za svojega psa, prvem slovenskem priročniku, ki vam pomaga, da sami izdelate opremo, priboljške, igrače in še kaj za svojega psa!

Oglejte si najlepše filme s psi v glavnih vlogah

Ob večerih si lahko privoščite filmsko razvajanje, v katerem bo užival tudi vaš kosmatinec. Oglejte si najlepše filme s psi v glavnih vlogah, od klasik, kot so Sreča na vrvici, Lassie, Beethoven, Turner in Hooch, 101 dalmatinec, Rin Tin Tin in Beli očnjak, do novejših uspešnic, kot so Marley in jaz, Hachiko: zgodba o zvestem psu, Beli bog, Pasji smisel življenja, Beline pasje dogodivščine, Benji in Rdeči pes.

Z najmlajšimi si lahko ogledate še risane in animirane filme, kot so Bolt, Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov, Korgi: Kraljevski kuža z velikim srcem, Dama in potepuh, Vsi psi gredo v nebesa, Lisica in pes in Balto.

Zavijte se v odejo, k sebi stisnite svojega kosmatinca in si pripravite veliko škatlo robčkov, saj bo večina od naštetih filmov iz vas zvabila vsaj kakšno solzico.

Odpravite vedenjske težave in neželena vedenja

Ali vaš pes vleče na povodcu? Preveč laja? Skače na mimoidoče? Konstantno prosjači za hrano in pozornost? Uničuje predmete po stanovanju? Ignorira odpoklic? Se ne pusti negovati? Vas med igro grize? Se zaganja v druge pse? Ima različne strahove? Če ima vaš pes kakršno koli neželeno vedenje, je zdaj idealna priložnost, da ga začnete odpravljati.

Knjiga Takoj pusti čeveljOdpravljanje vedenjskih težav namreč zahteva predvsem čas in tega imate zdaj več kot po navadi. Z doslednostjo, delom in vloženim trudom se da odpraviti prav vsako neželeno vedenje. Če pa ne veste kje začeti, si za začetek preberite knjigo Takoj pusti čevelj, ki na razumljiv in preprost način razkriva tehnike odpravljanja in preprečevanja 18 najpogostejših vedenjskih težav. Z njo boste lažje razumeli razloge, zakaj psi razvijejo neželena vedenja in jih začeli odpravljati na pravilen, pozitiven način, ki bo z vašo doslednostjo vsekakor prinesel želene rezultate.

 

Veliko fotografirajte in izberite najlepše fotografije za tisk

Če odprete svojo fotogalerijo, kakšnih fotografij bo največ? Verjetno tistih, na katerih je vaš ljubljenček v kakšnem ljubkem spalnem položaju. Zdaj imate priložnost, da svojega psa poslikate tudi pri drugih aktivnostih – na sprehodih, med igro, lahko ga posnamete, kako izvaja kakšne trike, organizirate lahko celo pravi pasji fotošuting, za katerega ga posebej uredite, mu nadenete najlepšo ovratnico in ga s pomočjo najboljših priboljškov pripravite do poziranja. Vključite tudi otroke in ostale družinske člane, da ustvarite nepozaben spomin na najlepše dni, ki ste jih preživeli s svojim psom.

Potem pa si vzemite čas in fotografije še posortirajte, spravite na varno mesto v oblak ali na zunanji disk, ter izberite najlepše, ki jih boste dali razviti. Kdaj ste nazadnje razvili fotografije? Digitalne fotografije so lepe, a nič se ne more primerjati z občutkom, ko fotografijo uokvirite in postavite na častno mesto v stanovanju. Razvijanje fotografij vam je na voljo preko spleta pri različnih ponudnikih, tudi v času karantene.

Naučite psa novih trikov

Knjiga V čem je trik?Psi izredno uživajo v sodelovanju s človekom, hrepenijo po naši pozornosti, pohvali in nagradi. Ko boste s psom obnovili vsa osnovna znanja poslušnosti, se lahko lotite nadgradnje tega, z učenjem pasjih trikov. Pasji trikci niso namenjeni samo človeški zabavi, ampak predvsem razgibavanju pasjih možganov – v tem času še toliko bolj kot sicer psi potrebujejo mentalno stimulacijo – in gradnji medsebojnega odnosa. Z učenjem trikcev izboljšamo komunikacijo s psom, se tudi sami treniramo v dajanju jasnih in doslednih navodil, ter krepimo vez zaupanja s psom.

Če ne veste, kako se lotiti učenja pasjih trikcev, veliko idej in napotkov najdete v knjigi V čem je trik?, s pomočjo katere lahko svojega psa brez kakršnih koli predznanj naučite trikov, z uporabo pozitivne motivacije in nagrajevanja.

Imejte se radi

Obdobje izolacije je za marsikoga zelo stresno, saj imamo zelo omejene družabne stike in izhode, obenem pa prinaša še cel kup socialnih negotovosti. A pomislite, kakšno srečo imate, da imate lahko v tem kriznem položaju ob sebi svojega najboljšega prijatelja.

Obdobje izolacije pa je stresno tudi za pse, saj je porušena njihova običajna dneva rutina, družinski člani so ves čas doma in čeprav so naši ljubljenčki tega predvsem veseli, pa to seveda bistveno spreminja njihov dnevni ritem in navade. Kljub temu  da ste doma, poskusite ohraniti dnevno rutino sprehodov in obrokov, kot jih je bil pes vajen od prej. Dodaten prosti čas vložite v skupne dejavnosti, vendar pa psu privoščite tudi zaslužen počitek – če je prej spal po 10 ur skupaj, ko vas ni bilo doma, zdaj spi precej manj, kajne? Pomembno je, da se tu in tam odpravite na sprehod, tudi brez psa, sicer se lahko po obdobju karantene pojavijo določene vedenjske težave, povezane s pretirano navezanostjo, na primer ločitvena tesnoba.

Izkoristite ta čas tudi zase, za osebno rast, preberite kakšno knjigo, pospravite okoli hiše ali po stanovanju, posvetite se drug drugemu in z ljubljenčki preživljajte čas tako aktivno kot pasivno – konec koncev psi uživajo tudi v skupnem poležavanju in jim veliko pomeni že zgolj vaša bližina.