Chi poo

Primeren za:

  • Družine z otroki.
  • Življenje v stanovanju.
  • Starejše.
  • Samske, ki si želijo družbe.

Na kratko o chi poo-ju:

  • Zvest.
  • Ljubeč.
  • Igriv.
  • Inteligenten.

Posebne zahteve

Če ni primerno socializiran, lahko postane trmast. Včasih se zgodi, da pretirano laja.

Zgodovina

Chi poo je dokaj nova pasma. Nastala je v 70. letih s križanjem kodra (pudlja) s čivavo. Za pasmo chi poo bi lahko rekli, da je dizajnerska pasma. Običajno so dizajnerske pasme tiste, ki jih rejci namenoma ustvarijo, ker želijo iz psa izvabiti določeno značilnost.

Zgodovina čivave sega na območje današnje Mehike v 10. in 12. stoletje. Pasma koder pa prihaja iz Nemčije. Prvič so se kodri pojavili v 13. stoletju.

Videz

Po izgledu je to majhen pes. V višino doseže od 12 cm do 38 cm. Tehta od 1,5 kg do 9 kg. Teža in višina sta odvisni tega, ali je njegov prednik mini ali srednji koder. Življenjska doba je od 12 do 16 let.

Dlaka chi pooja je lahko gladka ali groba. Trda ali puhasta. Dolga ali kratka. Odvisno, kateri gen prevlada. Dlaka je primerna za ljudi z alergijami, saj minimalno odpada.

Temperament

Po naravi je chi poo zelo inteligenten in igriv. Rad ugaja svojemu skrbniku. Ima visok nivo energije in uživa v igrah z družino, posebno na prostem.

Otroke obožuje in je do njih zelo zaščitniški in ljubezniv. Ob srečanju z neznanci laja in bevska. S tujci je sprva običajno previden, nato prijazen. Dobro se razume tudi z ostalimi hišnimi ljubljenci.

Potrebna je zgodnja socializacija. S tem zagotovimo, da je chi poo vesel in družaben kuža. Če ga ne vzgajamo pravilno, lahko postane trmast in samosvoj.

Ne puščajte ga predolgo samega. Je zelo zvest in se hitro naveže na skrbnika. Če dnevno ostaja sam po več ur, lahko razvije ločitveno tesnobo in postane uničevalen.

Pomembno je, da mu dnevno nudite dovolj aktivnosti in zabave. Je namreč potomec dveh majhnih, a zelo aktivnih pasem. Oboževal bo tako sprehode na povodcu, kot prosto igro v naravi.

Zdravje in nega

Chi pooji imajo včasih težave s prebavo. Lahko se zgodi, da ne bodo dobro prebavili nekaterih sestavin, ki jih najdemo v suhi hrani za pse. Pomembno je, da jih hranite z visokokakovostno hrano.

Nagnjeni so k prekomernemu solzenju oči, hipoglikemiji in suhi koži. Poskrbite, da ju gube pri očeh vsakodnevno čistite. Če je potrebno, mu strizite nohte. Večkrat na teden mu umijte zobe. To bo preprečilo možne zaplete z zobovjem v starosti.

Dlaka potrebuje pogosto nego. Potrebno ga je dva do trikrat na teden krtačiti. Kopanje je priporočljivo vsak drugi mesec. Prav tako, mu je potrebno redno krajšati dlako.

Deja Drobne

Viri:
https://wagwalking.com
https://dogtime.com
https://www.petguide.com