Clumberski španjel

Primeren za:

  • Ljudi, ki še niso imeli psa.
  • Družine.
  • Starejše.

Na kratko o clumberskem španjelu:

  • Zelo inteligenten.
  • Ljubeč.
  • Iznajdljiv.
  • Ima srednji nivo energije.

Posebne zahteve

Če je clumberskemu španjelu dolgčas, postane zelo uničevalen in pogrize vse, kar mu pride na pot. So zelo iznajdljivi, pred njimi ni v vaši kuhinji varno nič. Odpirajo hladilnike, skačejo na delovni pult in brskajo po smeteh. Veliko se slinijo in smrčijo. Če vam to ni povšeči, razmislite, preden se odločite za to pasmo.

Zgodovina

Clumberski španjel je ime dobil po vojvodskem posestvu Clumber park v Nottinghamu, v Angliji. Najdeni so bili portreti iz leta 1788, ki prikazujejo vojvode iz Newcastla s psi, podobnimi današnjim clumberskim španjelom.

V 19. stoletju je bila ta pasma izjemno priljubljen lovski pes. Prvega clumberskega španjela je leta 1844 v Severno Ameriko uvozil britanski častnik Venables. Naselil jih je v Novo škotsko, v Kanadi.

Videz

Po izgledu je clumberski španjel srednje velik pes. Med španjeli je to najvišja pasma. Ima srednje dolgo, košato dlako, ki je svilnata in ravna. Dlaka mu močno odpada skozi vse leto. Clumberski španjel je običajno bele barve z lisami v krem barvi.

V višino doseže od 53 cm do 65 cm. Tehta od 25 kg do 34 kg. Življenjska doba je od 11 do 13 let.

Temperament

Po naravi je clumberski španjel tih in ljubeč pes. Je nežen in prijazen, a kljub temu potrebuje zgodnjo socializacijo in dosledno vzgojo. V nasprotnem primeru lahko postane svojeglav in dominanten. Če mu zgodaj ne pokažete, kdo je šef, bo clumberski španjel postal posesiven in zahteven.

Otroke ima rad in je z njimi igriv. Hitro se naveže na enega od skrbnikov in je zelo zvest. S tujci je previden. Na nevarnost hitro opozori, a ne laja pretirano. Je zelo velik in masiven z nežno in prijazno dušo.

Potrebuje od 30 min do ure sprehodov dnevno. Rad lovi frizbi, plava, teka in prinaša igrače in žogo. Z drugimi živalmi se dobro razume, če z njimi odraste. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da jih preganja. Zelo rad ugaja skrbniku in ima odličen spomin. Je zelo inteligenten.

Zdravje in nega

Načeloma je clumberski španjel zdrava pasma. Lahko ga pestijo podobne tegobe kot ostale španjele. Displazija kolkov, panosteitis, vihanje vek in kožne alergije.

Clumberski španjel je močno nagnjen k prekomerni teži. Pomembno je, da mu večkrat na dan nudite kakovosten obrok.

Potrebuje nekoliko več nege, kot ostale pasme. Dlaka mu močno izpada in je dokaj dolga. To zahteva vsakodnevno krtačenje. Občasno potrebuje tudi krajšanje dlake. Kopajte ga samo, ko je to nujno potrebno. Oči in ušesa so nagnjena k infekciji zato jih redno preglejujte.

Deja Drobne

Viri:
https://www.petfinder.com/
https://www.akc.org/
https://dogtime.com