Chesapeake bay prinašalec

Primeren za:

 • Ljudi, ki so že imeli psa.
 • Aktivne posameznike.
 • Aktivne družine.
 • Lovce.

Na kratko o chesapeake bay prinašalcu:

 • Odličen plavalec.
 • Dober lovec.
 • Zvest.
 • Ljubezniv.
 • Inteligenten.
 • Družaben.
 • Teritorialen.

Posebne zahteve

Potrebuje odločnega in doslednega skrbnika. V nasprotnem primeru postane agresiven do tujcev in ostalih živali. Potrebuje veliko dnevnih aktivnosti.

Zgodovina

Chesapeake bay prinašalec je ena od redkih pasem, za katero lahko trdimo, da je rojena v ZDA. Domneva se, da sta njegova prednika novofundlanca, ki sta prispela v Ameriko leta 1807. Leta 1877 se je pojavil prvi zapis o tej pasmi.

Do leta 1884 se je razvila dokončna pasma chesapeake bay prinašalec. Bil je znan po svoji hrabrosti, da je brez težav plaval v hladnih vodah Atlantskega oceana.

Videz

Po izgledu je chesapeake bay prinašalec velik pes. Je čvrste, trdne zgradbe. Je zelo močen in agilen. V višino doseže od 53 cm do 66 cm. Tehta od 25 kg do 36 kg. Življenjska doba je od 10 do 12 let.

Dlaka je kratka in valovita. Ima gosto podlanko, ki je vodoodporna. Dobro prenaša nizke temperature vode in ozračja. Barve, ki se pojavljajo so odtenki rjave in peščene, mahagoni in rdečerjava.

Chesapeake bay prinašalec ima med prsti na nogah plavalno kožico za boljši oprijem v močvirju in pri plavanju.

Temperament

Po naravi je chesapeake bay prinašalec zelo zvest in predan. Je zelo samostojen. Je miren in ljubezniv, če ima kakšno nalogo, jo izpolni kar se da dobro. Je zelo družaben. Zlahka pa prenaša tudi samoto. Po naravi ni uničujoč in želi močno ugajati skrbniku.

Je zelo inteligenten. Potrebuje zgodnjo socializacijo. V nasprotnem primeru, lahko postane pretirano teritorialni in zaščitniški. Otroke ima rad, a ne prenaša njihove grobosti. Z morebitnimi ostalimi hišnimi ljubljenci je prijazen, če jih pozna od malih nog. Prostoživeče živali, manjše od sebe, zagotovo preganja, saj mu predstavljajo plen.

V naravi, na sprehodu, je zelo živahen. Doma je miren in ubogljiv. Če se chesapeake bay prinašalca ne vzgaja pravilno, lahko postane agresiven tako do tujcev, kot do drugih živali. Kljub temu, saj je to zelo inteligenten pes, potrebuje malenkost več potrpljenja pri vzgoji, kot ostali prinašalci.

Chesapeake bay prinašalec potrebuje ogromno aktivnosti. Obožuje plavanje in dolge sprehode. Primeren je tudi za tek in pohodništvo.

Zdravje in nega

Chesapeake bay prinašalec je znan kot zdrava pasma. Lahko ga pestijo težave, ki jih ima večina psov velike pasme. Težava je predvsem zasuk želodca, displazija kolkov, bolezni oči in motnja strjevanja krvi.

Nega ne zahteva pretirano časa. Potrebno ga je dvakrat na teden skrtačiti. S tem odstranite odmrlo dlako in morebitne umazanije iz nje. Kopajte ga samo, ko je to nujno potrebno. Drugače ju lahko iz kože izperete pomembna olja.

Redno mu preglejujte ušesa, ki so nagnjena k vnetjem. Pozornost namenite tudi očem. Strizite mu tudi nohte.

Deja Drobne

Viri:
https://www.petfinder.com/dog-breeds/chesapeake-bay-retriever/
http://www.vetstreet.com/dogs/chesapeake-bay-retriever