Burboneški ptičar

Primeren za:

  • Lovce.
  • Aktivne družine.
  • Aktivne posameznike.
  • Ljudi, ki živijo v hiši z ograjenim vrtom.

Na kratko o burboneškem ptičarju:

  • Inteligenten.
  • Družaben.
  • Odličen lovec.
  • Vzdržljiv.
  • Prilagodljiv.
  • Doma miren in ljubeč.

Posebne zahteve

Ima lahko močan lovski nagon in preganja druge živali, predvsem ptice.

Zgodovina

Burboneški ptičar izhaja iz francoske province Bourbonnais. Njegove podobe segajo v renesanso. V Evropi velja za enega najstarejših pointerjev. Njegovo originalno ime »Braque« pomeni kazati, ciljati. Večinoma so ga uporabljali za lov na prepelice in race. Bil je odličen pomočnik, ob lovu na težje dostopnih terenih.

Po obeh svetovnih vojnah je ta pasma skoraj izumrla. A vztrajni rejci v Evropi so jo obudili. Danes je to predvsem družinski in tudi lovski pes.

Videz

Po izgledu je burboneški ptičar pes srednje velikosti. Je mišičast, čvrst in močan. Je skladno grajen. Glava je široka. Ušesa so spuščena ob glavi. V višino doseže od 48 cm do 57 cm. Tehta od 16 kg do 25 kg. Življenjska doba je od 10 do 14 let.

Dlaka je po hrbtu nekoliko daljša, kot na drugih delih telesa. Je kratka, mehka in svilena. Burboneški ptičar se običajno pojavlja v dveh barvnih kombinacijah. To sta, rumeno rjava z lisami in kostanjevo rjava z lisami.

Temperament

Po naravi je burboneški ptičar odličen lovec. Je zelo inteligenten in se hitro uči novih trikov. Je zelo vdan, zvest, ljubeč prilagodljiv, miren in družaben. Je zelo pozoren in odziven na dogajanje v okoli. To ga naredi dobrega čuvaja.

Do otrok je prijazen in ljubeč. Potrebuje zgodnjo socializacijo. S tem ga navadimo na ostale hišne ljubljenčke. Ob primerni vzgoji ne preganja prostoživečih živali. Drugače mu predstavljajo plen. Ima zelo dobro razvit voh. Na sprehodu ga imejte na povodcu, da ne odtava za omamnimi vonjavami.

Primeren je za ljudi, ki so že imeli psa. Potrebuje odločnega, samozavestnega, potrpežljivega in prijaznega skrbnika. Potrebuje veliko dnevnih aktivnosti. Dobro je, če mu uspete zaposliti telo in um. Poskrbite, da je vsak dan fizično aktiven.

Zdravje in nega

Pasma je poznana kot zdrava. V redkih primerih se lahko pojavijo diaplazija kolkov, težave s pljuči in težave z očmi.

Dlaka burboneškega ptičarja, ne potrebuje veliko nege. Potrebno ga je enkrat na teden skrtačiti. S tem odstranite odmrlo dlako in morebitne umazanije v njej. Kopajte ga, ko je to res nujno potrebno.

Deja Drobne

Viri:
https://wamiz.co.uk/
https://www.dogbreedinfo.com/