Briard

4268

briardPrimeren za:

Izkušene lastnike psov
Družine s starejšimi otroci

Na kratko o briardu:

Neustrašen
Zvest
Stabilen
Inteligenten

Posebne zahteve:

Briard je po naravi ovčarski pes, njegova značilna dolga dlaka pa potrebuje veliko nege. 

Zgodovina

V Franciji so v devetnajstem stoletju poznali dva tipa ovčarskih pasem – kratkodlakega in dolgodlakega. Kratkodlaki je kasneje dobil ime beauceron, dolgodlaki pa je postal briard. Te pse so uporabljali za čuvanje in zganjanje čred ovac, katere so neustrašno branili in znali napadalce tudi napasti. Skozi selektivno vzrejo so se karakterji obeh pasem precej omehčali, vendar pa briard ohranja neustrašno naravo. V obeh svetovnih vojnah so te pse uporabljali za prenašanje sporočil med tabori, iskanje min, reševanje ranjencev ter nošenje hrane in streliva vojakom v prvih linijah obrambe. Med znanimi lastniki briardov so med drugimi bili tudi Napoleon, Charlemagne, Thomas Jefferson ter Lafayette. Dandanes še vedno opravljajo svoje delo kot varuhi drobnice, uporabljajo jih v vojski in policiji, reševanju in tako naprej.

Videz

Briard je močen, velik pes proporcionalnega telesa. Samci dosežejo do 68 cm plečne višine, samice do 64, ter okoli 35 kg teže. Glava je močna in dolga, pokrita z dolgo dlako, ki mu pokriva oči. Stop je dobro definiran, gobček je na koncu rahlo pravokoten in širok. Čeljusti so močne, z belimi zobmi škarjastega ugriza. Oči so ovalne oblike, relativno velike in temne barve. Ušesa so visoko nastavljena in ležijo plosko ob lobanji, pokrita pa so z dolgo dlako. Vrat je močan in mišičast, hrbet pa raven in čvrst, s kratkim ledvenim predelom, v križcu pa se le rahlo spušča. Rep je nošen nizko, na koncu pa se rahlo zavije v obliki črke J. Noge so dobro omišičene in ravne, njihova posebnost pa je prisotnost slednikov na zadnjih tacah. Gibanje je harmonično. Ima dolg in lahkoten korak. Dlaka je dolga, z nekoliko podlanke. Barve so črna, svetlorjava, siva in modra.

Temperament

To je pasma, ki ima rada delo, saj ima še vedno veliko nagona za pašnjo. Če nima priložnosti pašnje ovac ali drugih črednih živali, lahko začne pasti kar ljudi, to pa zna biti neprijetno, saj pogosto ščipa v pete in ga je potrebno že od malega odvajati. Je zelo dober čuvaj, do svoje družine pa je nežen in vdan. Do tujcev je nezaupljiv in nezainteresiran. To je inteligentna pasma, ki ima veliko željo po ugajanju svojemu lastniku, zato je tudi šolanje dokaj nezahtevno, če se ga lotimo pravilno. Najboljša je uporaba pozitivne motivacije z veliko nagradami, na jezo in silo se zelo slabo odzovejo. V primeru, da z njimi neprimerno ravnamo, lahko postanejo nedružabni in celo agresivni. Je uravnovešenega temperamenta in je neustrašen.

Zdravje in nega

Nekateri so lahko nagnjeni k displaziji kolkov ter kataraktu. Kot druge  velike pasme z globokim prsnim košem, lahko doživijo zasuk želodca, zato moramo biti pazljivi pri razmaku med hranjenjem in fizično aktivnostjo.
Briardova dlaka je dolga in čvrsta, podobne teksture kot dlaka koz. Zahteva veliko časa za nego, saj je potrebno vsaj dve uri krtačenja in razčesavanja na teden, da pes ostane lep in zdrav.

 

Vira: fci.be in
dogbreedinfo.com