Bradati škotski ovčar

3886

bradati-skotski-ovcarPrimeren za:

  • Aktivne družine z otroki
  • Srednje izkušene lastnike

Na kratko o bradatem škotskem ovčarju: 

  • Inteligenten
  • Učljiv
  • Energičen
  • Prijazen

Posebne zahteve:

Zaradi svoje inteligence in energičnosti potrebuje vsakodnevno fizično in miselno zaposlitev.

Zgodovina

Bradati škotski ovčar izhaja iz Velike Britanije, kjer velja za eno najstarejših pasem. Je sorodnik poljskega nižinskega ovčarja, kar se kaže tudi v njuni vizualni podobnosti. Ko so prvi predstavniki poljskega ovčarja prispeli na Otok, so se tam križali z drugimi pašnimi psi, kot so bobtail in komondor, in tako je nastal bradati škotski ovčar. Škotski pastirji so jih več stoletij uporabljali za zganjanje ovac in živine, nato pa je pasma med drugo svetovno vojno skoraj izumrla in še danes spada med redke pasme. Ime »bradati škotski ovčar« izhaja iz dolgih dlak, ki rastejo na bradi, saj zaradi njih pes izgleda, kot da ima brado. Danes je beardie, kot ga ljubkovalno imenujejo ljubitelji pasme, zaradi svoje vesele narave priljubljen družinski pes, ki se še vedno odlično znajde pri zganjanju drobnice, prav tako pa tudi v drugih kinoloških športih, kot sta agility in tekmovalna poslušnost.

Videz

Je srednje velik in močan delaven pes. Samci dosežejo plečno višino med 53 in 56 cm, samice pa od 51 do 53 cm. Težki so med 18 in 27 kilogrami. Telo je dolgo in vitko, glava pa velika, široka in ploska. Gobec je relativno kratek in močan, zobje pa veliki ter postavljeni v škarjast ugriz. Nos je črne barve, velik ter kvadratne oblike. Srednje velika ušesa visijo blizu glave, prekrita so z gosto dlako. Oči so postavljene široko narazen in se ujemajo z barvo dlake. Rep je bogato odlakan, pes ga nosi nizko, med hojo pa je zasukan navzgor. Dlaka je vodoodporna in enakomerno porazdeljena po celem telesu, tudi po bradi. Podlanka je mehka in gosta, krovna dlaka pa gladka in košata. Mladiči bradatega škotskega ovčarja se rodijo s črno, modro-sivo, rjavo ali peščeno dlako, z ali brez belih vzorcev. Dlaka sčasoma posvetli – ko pes odrašča, postaja vedno svetlejša in se tudi kasneje večkrat spremeni, preden doseže stalno odraslo barvo.

Temperament

Bradati škotski ovčar je pozoren, inteligenten, živahen in samozavesten. Je ljubeč in igriv ter zelo rad v družbi ljudi, zato je lahko odličen družabnik otrokom. Če je dlje časa sam in brez fizične aktivnosti, si bo sam našel zaposlitev, ki pa lastniku najverjetneje ne bo všeč. Pomembno je, da ga peljemo na daljši sprehod ali ga kako drugače fizično in miselno zaposlimo, preden ga pustimo samega, saj ima veliko energije in je zelo razposajen. Beardie-ji so zelo učljivi, zato hitro osvojijo razne aktivnosti in trikce. Lastnik naj psu predstavlja avtoriteto in ga vzgaja mirno, a dosledno in samozavestno, saj je lahko svojeglav, če svojega lastnika ne vidi kot vodjo. Zato je dobro, da pri vzgoji postavimo pravila, ki se jih kasneje vedno držimo. Priporočljivo pa je tudi, da ga vpišemo v pasjo šolo, kjer se nauči osnovne poslušnosti. Bradati škotski ovčarji veliko in glasno lajajo, vendar niso primerni za čuvaje. Po naravi so pašni psi, zato lahko pasejo druge živali in tudi ljudi.

Zdravje in nega

Bradati škotski ovčarji so v glavnem zdrava pasma in dosežejo starost do 15 let. Nagnjeni pa so k displaziji kolkov, zato je pomembno, da psa kupimo pri odgovornem vzreditelju in se tako prepričamo, da smo dobili zdravega psa, brez genetskih bolezni. Nega dlake zahteva dnevno krtačenje, saj je dlaka dolga in gosta ter lahko nastanejo vozliči, ki jih moramo odstraniti. Ko pes menja dlako, moramo negi posvetiti nekoliko več dela. Pozorni pa moramo biti tudi na morebitne okužbe z zunanjimi zajedavci, ki jih je zaradi goste dlake težje odkriti.

Vira: fci.be in
dogbreedinfo.com