5 nasvetov pri izbiri suhe pasje hrane

3457

5-nasvetov-pri-izbiri-suhe-pasje-hraneDanes poznamo več oblik hranjenja svojih štirinožnih prijateljev. Za razliko od briketirane in konzervirane hrane, poznamo tudi liofizirano, zamrznjeno, surovo in sušene mešanice, namenjene dodajanju sveži hrani. Te oblike imenujemo komercialna hrana, lahko pa se odločimo in svojemu psu pripravljamo hrano kar doma.

Zaradi hitrega načina življenja se mnogo pasjih lastnikov odloča za čim bolj priročno in enostavno možnost hranjenja, zato je najbolj priljubljena komercialna oblika pasje hrane prav suha hrana oziroma briketi. Da bi izbrali dobro suho pasjo hrano, smo vam pripravili izbor 5-ih nasvetov, na katere morate biti pozorni. S tem katero znamko briketov boste izbrali lahko vplivate na zdravje, razvoj in dobro počutje svojega psa. Berite sestavine navedene na embalaži!

Ko izbirate briketirano pasjo hrano, bodite pozorni na:

1. Izvor beljakovin

Na prvem mestu naj bo navedena beseda meso. Zelo pomembno je, da so sestavine predstavljene jasno – torej ali gre za pusto meso ali vrsto mesa (piščanec, kunec, jagnjetina,…). Besedna zveza »meat meal« predstavlja nedefinirano vrsto beljakovine in ne vemo točno ali gre za sveže posušeno meso ali za zmlete dele živali.

2. Ogljikove hidrate in žitarice

Pri večini briketirane hrane so le ti uporabljeni kot poceni polnilo, da psa nasitijo. Bodite pozorni na oznako »grain free«, saj psi zaradi biološkega razvoja žitaric ne prenašajo in so najpogostejši alergen. V hrani lahko najdete tudi druge vrste ogljikovih hidratov, ki so dober vir energije in pomagajo izboljšati prebavo, kot na primer sladki krompir, rjavi riž, oves itd., pa tudi žitarice, ki ne vsebujejo glutena, kot so kvinoja, proso in leča.

3. Sadje in zelenjavo

Sadje in zelenjava nista standard v suhi pasji hrani, so pa lahko dobra oblika vlaknin. 

4. Živalske stranske proizvode ali »by-products«

To so ostanki živali, ki jih mesna predelovalna industrija zavrže, ker niso primerni za človeško prehrano; evtanazirane živali, povožene živali, v glavnem gre za stvari, ki niso, ali niso več, hrana.

5. Vitamine, minerale in konzervanse

Ti morajo biti dodani suhi pasji hrani, zaradi izboljšanja metabolizma, prebave in imunskega sistema. Na vrhu seznama naj bo vitamin B, v obliki biotina, piridoksina, riboflavina, tiamina in beta carotena. Večinoma so dodani, ker so naravni konzervansi – askorbinska kislina/vitamin C.

Ker so proizvajalci suhe hrane večinoma velika podjetja, preverite njihovo zgodovino, vrednote, reference in bodite pozorni na morebitne odpoklice izdelkov in zadovoljstvo uporabnikov.

Zaključna misel:

» On je tvoj prijatelj, tvoj partner, tvoj zaveznik, tvoj pes. Ti si njegovo življenje, njegova ljubezen, njegov vodnik. On bo ostal tvoj, zvest in poln upanja do zadnjega utripa njegovega srca. Ti dolguješ njemu, da si vreden takšne predanosti.« avtor neznan

Sandra Manasijević, Dipl. Canine Nutrition