Ali se psi potijo?

1980

Vroči dnevi so tu, zato iščemo različne načine ohladitve. Najlažje je skočiti v vodo, poležavati v senci, ko pa nimamo te možnosti, pa se naše telo odzove z znojenjem. Kaj pa naši štirinožni prijatelji? Ali se psi potijo?

Mehanizmi za uravnavanje telesne temperature

Psi telesno temperaturo ohranjajo s kar nekaj mehanizmi, za kar je odgovoren njihov avtonomni živčni sistem.

Ste vedeli, da so edini del pasjega telesa, kjer imajo psi žleze znojnice, blazinice šap in smrček? Kužki se torej potijo samo v šape in v smrček, kar v vročih dneh nikakor ne zadostuje.

Takrat pridejo na vrsto še:

  • odprt gobček, iztegnjen jezik in globoko dihanje. Tako kuža sam poskrbi za izmenjavo vročega s hladnejšim zrakom.
  • V toplih dneh se sprostijo pasje podkožne mišice za dvigovanje dlake, zato je dlaka kar se da poležana po telesu. S tem kožuh zadržuje manj toplega zraka in psa še dodatno ohlaja.
  • Ob vročini se psom razširijo tudi podkožne kapilare, ki tako dobijo več krvi (posledično se le-ta hitreje ohlaja). Zelo pomembno vlogo tu igrajo pasja ušesa, ki imajo zelo veliko kapilar, so tanka in jih v večini primerov ne pokriva veliko dlake.
    V toplem vremenu potipajte pasja ušesa in če so v vročini ali po zelo aktivni igri segreta, to pomeni, da se vaš kuža hladi.

Kaj pa v hladnih dneh?

Ohranjanje toplote pa je pomembno tudi v mrzlih dneh, saj se morajo psi takrat zaščititi pred podhladitvijo.
Mehanizmi so v večini nasprotni tistim, ki pse ščitijo pred pregrevanjem.

  • Potenje in sopenje je pozimi minimalizirano in mišice za dvigovanje dlake se skrčijo. Posledično se pasja dlaka dvigne, vanjo se ujame več zraka, ki deluje kot izolator in pomaga pri zadrževanju telesne temperature.
  • Nasprotno kot poleti se pozimi kužkom skrčijo podkožne kapilare, kar jih prav tako ščiti pred izgubo telesne temperature.
  • Prav tako se pospeši pasji metabolizem – telesni organi, ki ustvarjajo toploto, delujejo hitreje in z večjo intenzivnostjo. Ker kuža proizvaja večje količine toplote, mora zato zaužiti tudi več hrane in to je v večini primerov tudi razlog, da imajo pozimi psi precej večji apetit kot poleti.

Ali se psi potijo?

 

Psi torej se potijo, vendar ne na enakih predelih telesa kot ljudje.
Psi svoj znoj v večini izločajo skozi blazinice na tačkah, saj njihova koža in pazduhe žlez znojnic ne vsebujejo.

Nekateri psi imajo zaradi sopenja in pregrevanja lahko precejšnje težave (npr. buldogi in mopsi), zato moramo biti še pZlati prinašalec se z nasmeškom namaka v vodiosebno pozorni.

Psi se najbolj spotijo med aktivnostmi, kar je še en razlog, da ne zanemarjamo rekreacije. Pomembno je le, da psička vključimo v aktivno gibanje, da se lahko pravilno poti, kljub temu pa moramo biti pozorni na vedenje našega najboljšega prijateljčka. Razgibavanje je zato, posebno poleti, priporočljivo ob hladnejših delih dneva, kosmatinec naj ima vedno na voljo svežo vodo, pasjo vročino pa lahko kužku olajšamo tudi s hladnimi priboljški (kot je npr. pasji sladoled)

Več o pasjem sladoledu, si preberite tukaj:

VIDEO: Domači pasji sladoled

Ali lahko psi jedo sladoled?

Paziti pa moramo tudi na morebitno podhladitev, ne le pregretost, zato psa v mrzlih dneh ne puščajmo brez toplega in suhega zavetja dlje časa in se raje odločimo za krajše ter pogostejše sprehode kot pa dolge pohode.

 

Maša Pirnat

 

 

Viri:
www.livescience.com
www.doghealth.com