Ali se psi potijo?

Viseči jezički iz gobčkov so pasja »obvezna oprema« in posebno v vedno toplejših dnevih naših kosmatincev skorajda ne vidimo z zaprtimi gobčki. Z globokim dihanjem se kužki hladijo, saj se, v primerjavi z ljudmi, ki se pregretosti znebimo s potenjem, psi ne potijo in zato svojo telesno temperaturo uravnavajo drugače. Jeziček zunaj gobčka pomaga vlagi k izhlapevanju z jezika in ustne votline. Preverimo, kakšni so še ostali mehanizmi za uravnavanje telesne temperature pri psih.

Psi telesno temperaturo ohranjajo s kar nekaj mehanizmi, za kar je odgovoren njihov avtonomni živčni sistem. Ste vedeli, da so edini del pasjega telesa, kjer imajo psi žleze znojnice, blazinice šap? Kužki se torej potijo samo v šape, kar v vročih dneh nikakor ne zadostuje. Takrat pridejo na vrsto najprej odprt gobček, iztegnjen jezik in globoko dihanje. Tako kuža sam poskrbi za izmenjavo vročega s hladnejšim zrakom. V toplih dneh se prav tako sprostijo pasje podkožne mišice za dvigovanje dlake, zato je dlak kar se da poležana po telesu. S tem kožuh zadržuje manj zraka, ki, kot vemo, deluje kot izolator in psa še dodatno ogreva. Ob vročini se psom razširijo tudi podkožne kapilare, ki tako dobijo več krvi (posledično se le-ta hitreje ohlaja). Zelo pomembno vlogo tu igrajo pasja ušesa, ki imajo zelo veliko kapilar, so tanka in jih v večini primerov ne pokriva veliko dlake. V toplem vremenu potipajte pasja ušesa in če so v vročini ali po zelo aktivni igri segreta, to pomeni, da se vas kuža hladi.

Ohranjanje toplote pa je pomembno tudi v mrzlih dneh, saj se morajo psi takrat zaščititi pred podhladitvijo. Mehanizmi so v večini nasprotni tistim, ki psičke ščitijo pred pregrevanjem. Potenje in sopenje je pozimi minimalizirano in mišice za dvigovanje dlake se skrčijo. Posledično se pasja dlaka dvigne, vanjo se ujame več zraka, ki deluje kot izolator in pomaga pri zadrževanju telesne temperature. Nasprotno kot poleti se pozimi kužkom skrčijo podkožne kapilare, kar jih prav tako ščiti pred izgubo telesne temperature. V hladnih dnevih je pasji metabolizem prav tako pospešen, torej telesni organi, ki ustvarjajo toploto, delujejo hitreje in z večjo intenzivnostjo. Ker kuža proizvaja večje količine toplote, mora zato zaužiti tudi več hrane in to je v večini primerov tudi razlog, da imajo pozimi psi precej večji apetit kot poleti.

Psi torej se potijo, vendar ne na enakih predelih telesa kot ljudje. Psi svoj znoj v večini izločajo skozi blazinice na tačkah, saj njihova koža in pazduhe žlez znojnic ne vsebujejo. Nekateri psi imajo zaradi sopenja in pregrevanja lahko precejšnje težave (npr. buldogi in mopsi), zato moramo biti še posebno pozorni. Psi se najbolj spotijo skozi aktivnosti, kar je še en razlog, da ne zanemarjamo rekreacije. Pomembno je le, da psička vključimo v aktivno gibanje, da se lahko pravilno poti, kljub temu pa moramo biti pozorni na vedenje našega najboljšega prijateljčka. Razgibavanje je zato posebno poleti priporočljivo ob hladnejših delih dneva, kosmatinec naj ima vedno na voljo svežo vodo, pasjo vročino pa lahko kužku olajšamo tudi s hladnimi priboljški. Paziti pa moramo tudi na morebitno podhladitev, ne le pregretost, zato psa v mrzlih dneh ne puščajmo brez toplega in suhega zavetja dlje časa in se raje odločimo za krajše ter pogostejše sprehode kot pa dolge pohode.

Maša Pirnat

Viri:
www.livescience.com
www.doghealth.com