Ovratnica ali oprsnica?

842

Ena večjih odločitev, ki nas čakajo ob prihodu novega družinskega člana na štirih tačkah, je izbira med ovratnico ali oprsnico. Ste se tudi vi soočali s to dilemo ali ste kar dolgo kolebali med prednostmi ene in druge? Najbolje se bomo odločili, če bomo poslušali edinstvene potrebe svojega psička, vendar pa nam nekaj splošnih napotkov gotovo ne bo v napoto.

Postavimo se v njihovo kožo

Strokovnjaki priporočajo, da se pri izbiri med ovratnico ali oprsnico za sprehode v prvi vrsti postavimo v kožo svojega štirinožnega prijateljčka.
V obzir moramo vzeti naše navade in navade našega kužka, naš življenjski stil in druge podobne dejavnike.
Na našo izbiro vplivajo:

  • pasma
  • velikost
  • starost
  • vedenje psa

Če je dilema prevelika, se lahko za nasvet obrnemo k veterinarju ali drugim strokovnjakom, ki imajo glede psov ogromno znanja in izkušenj in nam tako lahko ponudijo pravi napotek, ki bo najbolj ustrezal tako našim kužkom kot tudi nam, skrbnikom.

Vrste ovratnic in oprsnic

V pasjih trgovinah najdemo veliko raznolikih tipov oprsnic in ovratnic, vsaka pa ima svoje posebne značilnosti.

Najpogostejše so navadne najlonske ali usnjene ovratnice, ki imajo tudi možnost manjšanja/večanja obsega, da jo lahko povsem po meri prilagodimo našemu psu (zelo uporabno je to pri mladičkih, ki zelo hitro rastejo ali pri psih z zelo gosto dlako okoli vratu, ki zato potrebujejo nekoliko večji obseg ovratnice).
Na voljo so tudi polzatezne ovratnice, kjer se en del lahko pri vlečenju psa delno zategne. Pri kužkih, ki so se naučili izmuzniti iz navadnih ovratnic in psih z glavo ožjo od vratu, je to vsekakor zelo uporabno.
Izberemo lahko tudi zatezne ovratnice, ki se ob potegu popolnoma prilagodijo pasjemu vratu in se popolnoma zategnejo. Ker pa te ovratnice psom povzročajo nelagodje in bolečine, strokovnjaki njihovo uporabo vedno bolj odsvetujejo.

Kaj pa oprsnice?

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

 

 

Maša Pirnat

 

 

Viri:
cute.barkpost.com
theupperpaw.blogspot.si