Ovratnica ali oprsnica?

1624

Ena večjih odločitev, ki nas čakajo ob prihodu novega družinskega člana na štirih tačkah, je izbira med ovratnico ali oprsnico. Ste se tudi vi soočali s to dilemo ali ste kar dolgo kolebali med prednostmi ene in druge? Najbolje se bomo odločili, če bomo poslušali edinstvene potrebe svojega psička, vendar pa nam nekaj splošnih napotkov gotovo ne bo v napoto.

Postavimo se v njihovo kožo

Strokovnjaki priporočajo, da se pri izbiri med ovratnico ali oprsnico za sprehode v prvi vrsti postavimo v kožo svojega štirinožnega prijateljčka.
V obzir moramo vzeti naše navade in navade našega kužka, naš življenjski stil in druge podobne dejavnike.
Na našo izbiro vplivajo:

  • pasma
  • velikost
  • starost
  • vedenje psa

Če je dilema prevelika, se lahko za nasvet obrnemo k veterinarju ali drugim strokovnjakom, ki imajo glede psov ogromno znanja in izkušenj in nam tako lahko ponudijo pravi napotek, ki bo najbolj ustrezal tako našim kužkom kot tudi nam, skrbnikom.

Vrste ovratnic in oprsnic

V pasjih trgovinah najdemo veliko raznolikih tipov oprsnic in ovratnic, vsaka pa ima svoje posebne značilnosti.

Najpogostejše so navadne najlonske ali usnjene ovratnice, ki imajo tudi možnost manjšanja/večanja obsega, da jo lahko povsem po meri prilagodimo našemu psu (zelo uporabno je to pri mladičkih, ki zelo hitro rastejo ali pri psih z zelo gosto dlako okoli vratu, ki zato potrebujejo nekoliko večji obseg ovratnice).
Na voljo so tudi polzatezne ovratnice, kjer se en del lahko pri vlečenju psa delno zategne. Pri kužkih, ki so se naučili izmuzniti iz navadnih ovratnic in psih z glavo ožjo od vratu, je to vsekakor zelo uporabno.
Izberemo lahko tudi zatezne ovratnice, ki se ob potegu popolnoma prilagodijo pasjemu vratu in se popolnoma zategnejo. Ker pa te ovratnice psom povzročajo nelagodje in bolečine, strokovnjaki njihovo uporabo vedno bolj odsvetujejo.

Kaj pa oprsnice?

[members_only]

Tudi oprsnice so v večini usnjene ali izdelane iz najlona, dodane pa imajo tudi dodatke, ki skrbijo za dobro počutje psa (neoprenski ali dodatki iz flisa).

Izbiramo lahko med različnimi oprsnicami, kot je:

  • T oprsnica, kjer en trak seže preko predprsja, drugi pod prsnim košem
  • Y oprsnica, kjer oba pasova speljemo preko ramen in se združita na predprsju. Večina Y oprsnic se zapenja na hrbtu, med lopaticami.
  • Oprsnice, ki se zapenjajo spredaj, so v večji meri namenjene treniranju, saj takšen tip zapenjanja v resnici preprečuje vlečenje. Pri vlečenju kuža namreč spredaj začuti pritisk, ki ga ustavi. Navadne oprsnice, ki se zapenjajo zadaj, pa psihološko psa še spodbujajo k vleki.

Prednosti in slabosti

Tako oprsnica kot ovratnica imata svoje prednosti in slabosti ter se v različnih okoliščinah različno “odrežeta”.

Oprsnice

Prednosti:

Med glavnimi prednostmi oprsnice je zagotovo njena uporabnost kot pripomoček pri treniranju in vzgoji, predvsem pri mladičkih. Prav tako je oprsnica odlična izbira za sprehajanje določenih pasem psov oz. psov, ki se ne morejo odvaditi vlečenja povodca, saj pri nekaterih lahko zaradi zatezanja ovratnice lahko pride do prevelikega pritiska v očeh in glavi psička.

Oprsnica zagotavlja boljši nadzor nad psom, saj le-ta ne more vleči in skakati. V pomoč je tudi pri pasjih mladičkih, ki jim pomaga pri osredotočenosti (saj vemo, kako se malčki zanimajo za 1000 in eno zanimivo stvar okoli njih).

Še ena dobra lastnost oprsnice pa je, da je z njo vožnja v avtomobilu veliko varnejša, saj je ob morebitnem trku, če je kužek privezan z varnostnim pasom, manjša verjetnost poškodb na vratu in hrbtenici.Vesel stafford, v avtu privezan na oprsnico

Oprsnica je priporočljiva za:

  • psičke s potlačenimi smrčki, kot so mopsi, francoski bulldogi, …
  • psičke z dihalnimi težavami, saj pri oprsnici ni pritiska na sapnik (če kuža vleče), kjer posledično psi lahko dobijo močne napade kašlja.

Slabosti:

Med slabostmi oprsnice naj najprej omenimo, da psom ponavadi ni všeč občutek pasu na telesu, poleg tega pa dr. Sophia Yin dodaja, da so boljše oprsnice, ki se zapenjajo spredaj, ne zadaj na hrbtu. Oprsnice, ki se zapenjajo zadaj, naj bi po njenem mnenju psom dajale preveč prostora za ignoriranje ukazov skrbnika, ker se želijo rešiti iz oprsnice, pa pozornost, namesto nam in našim ukazom, namenjajo le

Kužek, ki ima na sebi ovratnico in oprsnico hkrati

temu, kako bi se nekako izvili iz pasov.

Ovratnice

Prednosti:

Ovratnice so boljša izbira za kužke, ki močno hrepenijo po udobju in se nikakor ne morejo navaditi na občutek trakov na svojem telesu.
Prav tako ovratnice poskrbijo, da so naši kužki dobro vidni, na njih so njihovi identifikacijski podatki, podatki o skrbniku ipd. – sicer, imamo lahko vse te podatke tudi na oprsnici.

Slabosti:

Za treniranje pa ovratnice niso najprimernejše, saj vsako vlečenje psa lahko poveča verjetnost poškodbe vratu. Zaradi vlečenja se pri uporabi ovratnice lahko ustvari očesni pritisk, dr. Yin pojasnjuje, da lahko pride tudi do težav s ščitnico, vedenjskih težav zaradi bolečine in poškodb v ušesih ter vratu.

 

Na oprsnico ali ovratnico moramo kužka najprej seveda navaditi, saj ne bo že prvič kužku nošnja udobna in prijetna. Počasno navajanje je tu ključno, seveda mu vmes ponujamo priboljške in igro, da mu pokažemo, da ta zadeva, ki jo nosi na sebi, ni nič strašnega.
V vsakem primeru, pa je treba poslušati našega štirinožnega prijatelja in mu omogočiti, da bo nošenje čim bolj prijetno.

[/members_only]

 

 

Maša Pirnat

 

 

Viri:
cute.barkpost.com
theupperpaw.blogspot.si