Ali imajo psi popek?

1052

Popek je ostanek popkovine, skozi katero v maternici pridobivamo kisik in hranljive snovi. Pri ljudeh je zelo opazen. Najdemo pa jih tudi v različnih oblikah. Pri tem se nam lahko poraja vprašanje ali imajo popek tudi psi.

Ali imajo popek tudi psi?

Popka nimamo samo ljudje, ampak tudi psi. Le v drugačni obliki. V resnici ga imamo skoraj vsi sesalci, saj nam pri našem razvoju v maternici omogoča preživetje.

Kako izgleda popek pri psu?

Popek je del, kjer se popkovina s placente priključi mladičkovemu želodcu. Pasjega popka ne moremo primerjati s človeškim, saj je naš popek zelo velik.

Ko se mladiček skoti in lahko diha sam, se popkovina odreže tako kot pri dojenčku ali pa jo pregrizne mama psička. V nekaj dneh se ostanek popkovine posuši in odpade ter tako, pri psih, pusti le manjšo ranico oziroma brazgotino, ki ji lahko rečemo tudi pasji popek.

Kako najti popek pri psu?

Kot že omenjeno so pasji popki manjši in manj opazni, kot popki pri ljudeh, saj so tudi popkovine zelo tanke. Popke pa zakriva tudi dlaka, zato jih še težje najdemo. Nahajajo se na sredini trebuha, med seski. V pomoč nam je lahko šopek dlake oziroma vrtinec, ki se nahaja približno pri koncu reber. Včasih se tam opazi tudi temnejša dlaka.

Težave s popkom

Preko popka lahko pri mladičku opazujemo kako se razvija. Če se pri popku opazi izboklina in je popek bolj viden, lahko to pomeni hernijo. V primeru, da imate mladička, bodite v prvih mesecih pozorni na njegov trebuh in popek ter se ob težavah posvetujte z veterinarjem.

Skrb za pasji popek

Pasji popek ne potrebuje posebne oskrbe, le opazovanje znakov, ki bi lahko pomenili hernijo.

Včasih psi posvečajo veliko pozornosti človeškim popkom, ker jih privabljajo s svojim vonjem, pogosto tudi popki nosečnic. Želeli jih bodo povohati ali polizati in s tem ni nič narobe. Če vas to moti, psu to povejte.

Eva Tomažin

Viri:
www.animals.howstuffworks.com
www.psychologytoday.com
www.outwardhound.com