Ali vsi psi radi plavajo?

937

Poletje je že skoraj pred vrati in počasi se začenja plavalno obdobje. Če vašega pasjega prijatelja še nikoli niste peljali na izlet ob vodi, smo za vas pripravili članek, ki vam bo pomagal, pri razumevanju odnosa med psom in vodo:

Ali vsi psi radi plavajo?

Tako kot ljudje se tudi nekateri psi raje samo namakajo ali pljuskajo v vodi.

Pasme psov, za katere pa je znano, da na splošno uživajo v dejavnostih povezanih z vodo, pa so:

  • novofundlandec, portugalski vodni pes, prinašalci in številne vrste španjelov, ki so bili vzrejeni za delo v vodi in so s tem že po naravi dobri plavalci.

Plavanje ni le ohladitev v poletni vročini, temveč je tudi učinkovita in prijetna  vadba, ki spodbuja njihovo telo in kondicijo. Plavanje s psom lahko ustvari tudi dobro vez med psom in skrbnikom, če v njem uživata oba.

Pasme, ki ne marajo plavati

[members_only]

Čeprav večina ljudi misli, da znajo vsi psi plavati, na žalost temu ni tako.
Psi z neenakomerno porazdeljeno težo, kot so buldogi, ki so zelo težki sAngleški bulldog plava, v pasjem rešilnem jopičupredaj, težko plavajo in lahko zlahka potonejo. Zato jih ne pustimo v vodo brez plavalnega plaščka, ki jih pomaga obdržati nad gladino vode.
Prav tako pa imajo lahko težave obstati na površju tudi kratkonogi psi, kot so baset, jazbečar in mops.

To pa še ne pomeni, da te vrste psov ne uživajo v vodi, še posebej v zelo vročih dneh. Brahiocefaličnie pasme (tiste s potlačenim gobčkom) vročino zelo težko prenašajo, zato se jim lahko pomagamo ohladiti z namakanjem v nizkem bazenčku in reki ali pa jim okoli vratu in pod blazinice damo mokro hladno brisačo.

Varovanje psov ob vodi

Ne glede na pasmo psa, ki ga imate, če veste, da uživa v plavanju in ga nameravate vzeti na obalo ali ob reko, morate upoštevati nekatere stvari, ki vam lahko pomagajo preprečiti morebitne poškodbe ali nesreče:

  • Najprej vedno poskrbite, da je vaš pes pod nadzorom, kadar je blizu vode.
  • Plavalni jopič za pse je priporočljiv za vse pse, ne glede na to, kako dobro se obnašajo v vodi, še posebej, če so v globokem jezeru ali morju.
  • Ni nujno, da bo pes znal oceniti koliko plavanja še zmore in bi morda želel plavati dlje, kot bi lahko, zato dobro presodite kdaj je čas, da ga pokličete k počitku. To je še posebej pomembno, če mu mečete igračo daleč v vodo.Ameriški stafford plava v vodi, s palico v gobčku

Če imate doma bazen vgrajen v tleh, ga ne pozabite pokriti, ko vas ni zraven. Psa varno zaprite, da omejite možnost zdrsa v bazen, ko ni nikogar doma. Klor je lahko škodljiv za nekatere pse in lahko povzroči draženje kože, oči ali nosu. Klorove tablete, ki se uporabljajo za čiščenje vode imejte stran od dosega psa, saj so ob zaužitju strupene.
Če ima pes reakcijo na klor, lahko uporabite brom, ki je pogosto uporabljena alternativa.

Pozorni bodite tudi pozimi ob zaledenelih jezerih in rekah, saj lahko pes skoči vanj in zmrzne.

Preberite tudi:

Nasveti za varno plavanje kužkov

Nasveti za varnost psa v vodi

 

Čeprav so bile nekatere pasme vzrejene za plavanje in delo v vodi, pa ni nujno da jo bo vsak predstavnik oboževal. Če pes ne želi v vodo ga nikakor ne silite, postopno mu pokažite da voda ni nič strašnega in jo povežite s pozitivno lastnostjo. Prisiljevanje psa v plavanje je potencialno nevarno in lahko skozi celo življenje ustvarja negativne povezave z vodo.

[/members_only]

 

Lara Žerovnik

 

 

Viri:
www.akc.org
www.cuteness.com
www.dogtime.com