Zakaj imajo psi tako radi čokolado?

948

Vsi vemo, da psi jedo vse, kar jim pade pod smrček, tudi tisto, kar mogoče ne bi smeli. Včasih hitro poližejo hrano, ki nam pade s krožnika med kosilom, ali pa nas zvesto opazujejo s svetlečimi očmi, ko si privoščimo sladke pregrehe. RavDva jazbečarja jesta čokoladnega zajčkano zaradi tega, pa se nam včasih poraja vprašanje, zakaj imajo psi tako radi čokolado?

Čokolada in psi

Pomembno je, da se zavedamo, da je čokolada lahko smrtno nevarna za psa. Vsebuje namreč teobromin – snov, ki se nahaja v semenih kakavovca in je za pse strupena.
Najmanj je najdemo v mlečni čokoladi, nekaj več v temni, največ pa v čokoladi za kuhanje.

Zakaj je tako nevarna, kako ukrepati ob zaužitju oziroma kakšni so znaki zastrupitve pa si lahko preberete tukaj: Ali je čokolada res smrtno nevarna za psa?

Kaj pa čokolada in ljudje?

Kot zanimivost – tudi za ljudi je čokolada strupena, le da bi je morali mi zaužiti ogromno količino, da bi dobili enak učinek, kot ga čokolada ustvari pri psih.

[members_only]

Moj pes je že pojedel čokolado in mu ni bilo nič

Najbrž ste že slišali za primere, ali pa je tudi vaš pes pojedel nekaj čokolade in se mu ni zgodilo nič. To je lahko iz dveh razlogov:

  • Najprej je seveda odvisno od čokolade, ki jo je pes zaužil, kot je že omenjeno zgoraj, se vsebnost teobromina v različnih čokoladah razlikuje, zato tudi ta različno vpliva na psa.
  • Drug razlog pa je količina čokolade, ki jo je pes zaužil, v povezavi z njegovo težo – težji in večji pes lahko zaužije večje količine kot manjši pes, ki se bo lahko pri enaki količini zaužite čokolade že zastrupi.

Kaj narediti, če pes poje čokolado?Kužek, ki je pojedel bonboniero čokoladic

V primeru, da pes zaužije zelo majhen košček čokolade s tem verjetno ne bo nič narobe, a vseeno tega ne priporočamo.
Če pa vaš pes zaužije večje količine čokolade, poskrbite za to, da:

  • ga opazujete
  • mu ustno votlino čim prej in čim večkrat sperete z vodo
  • prepoznate znake zastrupitve
  • hitro obiščete veterinarja

Zakaj imajo psi tako radi čokolado?

Zdaj pa pridemo do vprašanja, zakaj imajo psi tako radi čokolado, če pa je za njih tako nevarna? Psi so lahko prav tako sladkosnedi in imajo radi sladko hrano. Ne zavedajo se, da je lahko za njih čokolada strupena, oni le vedo, da je zelo dobra.

Še en razlog za ljubezen do čokolade, pa je ta, da svojo ljubezen in uživanje v čokoladi prenašate na svojega kosmatinca. Če se ob sladkanju s čokolado počutite zadovoljno, nasmejano in v njej uživate, bo pes to začutil in jo bo želel tudi on.
Zato svetujemo, da v svoji čokoladi uživate stran od svojega psa, jo skrijete in mu nikoli ne ponujate čokolade.

 

[/members_only]

Eva Tomažin

 

Viri:

www.mcgill.ca

www.wagwalking.com