Epilepsija pri psih

174

Epilepsija je kronično bolezensko stanje, kjer se pri psu pojavljajo nenadzorovani ponavljajoči se krči. Ob le teh je potrebno svojemu psu nuditi čimprejšnjo prvo pomoč in ga, po napadu, čim prej odpeljati k veterinarju. Kako prepoznati epilepsijo pri psih, kako ukrepati in pomagati svojemu psu ob tem, pa vam predstavljamo v spodnjem prispevku.

Kaj je epilepsija?

Epilepsija je kronična bolezen, pri kateri pes doživlja živčne napade, ki so nam vidni kot nenadzorovani krči. Pri epilepsiji gre za neusklajen prenos živčnih signalov, ki sprožajo neusklajeno delovanje mišic v obliki krčev in tresavice. V splošnem delimo epilepsijo v dve vrsti, in sicer v idiopatsko in simptomatskoKužek, z nasmeškom, v naročju lastnika epilepsijo.

Idiopatska epilepsija je gensko pogojena bolezen, ki se pojavlja relativno zgodaj v pasjem življenju, in sicer že v starosti med enim in petim letom. Za ta tip epilepsije so nekatere pasme bolj podvržene kot druge, v to skupino namreč spadajo predvsem labradorci, zlati prinašalci, jazbečarji, beagli in še nekatere druge pasme.
Drugi tip epilepsije pa je simptomatska epilepsija, ki je posledica poškodovanega živčnega tkiva oziroma lezije.

Vzroki za pojav epilepsije

Vzroki za pojav epilepsije pri psih so različni in na podlagi vrste vzroka lahko tudi določamo tip epilepsije.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

 

Vesna Kropf

 

VIRI:

www.veterinaryemergencygroup.com
www.akcchf.org
www.akc.org