7 zanimivih pasjih služb

160

Nekateri psi niso le družinski člani in zvesti prijatelji ter ne poležavajo cele dneve, saj imajo pomembne službe. Psi opravljajo kar nekaj služb, na katere sploh ne bi pomislili, a so za nas še kako pomembne. Predstavljamo vam 7 zanimivih pasjih služb!

Psi, ki nudijo pomoč osebam s posebnimi potrebami

To so psi, ki so dresirani, da spremljajo osebo s posebnimi potrebami. Bodisi spremljajo slepo ali slabovidno osebo bodisi osebo opozarjajo na višino krvnega pritiska. Pasme so običajno zlati prinašalec, labradorec, pudelj in nemški ovčar.

Zlati prinašalec, ki sedi pred svojim slepim ali slabovidnim lastnikom

Terapevtski psi

Terapevtski psi izvajajo različne terapije z različnimi ljudmi. Običajno delujejo v timu s prostovoljcem oz. njihovim lastnikom. V Sloveniji znano društvo so Tačke pomagačke.

 

Več o terapevtskih psih si lahko preberete tukaj: 5 dejstev o terapevtskih psih

Policijski psi

Ob besedni zvezi policijski psi se običajno spomnimo na Rex-a, ki dobro prikaže delo policijskih psov. Policijski psi opravljajo pomembno delo, saj pomagajo policiji. V sklopu te službe iščejo določene prepovedane substance, sodelujejo pri iskanju in reševanju ljudi, skrbijo za red v času javnih protestov in še mnogo drugega. Za opravljanje dela so tudi ustrezno šolani. Običajno delo policijskega psa opravljajo nemški ovčarji.

Vojaški psi

Tudi vojaški psi opravljajo pomembno in podobno delo kot policijski psi, le da spremljajo vojake. Pogosto služijo kot detektorji, sledilci, čuvaji in reševalci.

Lovski psi in psi na kmetijiPes, ki skrbi za svojo čredo

Oboji običajno lovijo ali zbirajo živali. Nekateri lovijo ali zbirajo divje živali in s tem pomagajo lovcu, drugi pa kmetu pomagajo pri zbiranju ovc in krav ter seveda skrbijo za njihovo varnost pred drugimi živalmi.

 

Iskanje tartufov

Tartufi so drage podzemne gobe, ki veljajo za kulinarično specialiteto. Ker rastejo pod zemljo, ljudje pri iskanju potrebujejo pomočnike, ki imajo izrazito občutljivo čutilo za voh, zato so psi odlični iskalci tartufov.

Psi v vpregi

Še ena zelo zanimiva pasja služba je vprega, čeprav se bolj pojavHuskyji vlečejo snežno vpregolja na severnem in južnem polu. Pogosto pasje vprege omogočajo transport tako ljudi kot tudi ostalih surovin do nekaterih mest, ki so odmaknjena in težko dostopna.

 

Vsi psi, ki opravljajo službe, so za njih ustrezno šolani in imajo za službo pravi karakter. Nekatere pasje službe so izredno pomembne za mirno življenje. Seveda, pa je zagotovo najpomembnejše in najboljše pasje delo, biti naš družinski član.
Katera pasja služba pa je vam najbolj zanimiva?

Eva Tomažin

 

 

Viri:

www.pets4luv.org
www.thesprucepets.com
www.akc.org