8 razlogov za dodajanje olivnega olja v prehrano vašega psa

856

Ste se že kdaj vprašali, ali bi lahko v prehrano svojega psa pričeli dodajati olivno olje? Je olivno olje za pse sploh varno živilo? Olivno olje vsebuje veliko zdravilnih sestavin in je koristno tako za ljudi kot tudi za živali. Je sestavni del vsake kuhinje in je odličen in zdrav dodatek pasjim jedem.

Hladno stiskano, deviško olivno olje vsebuje veliko vitaminov in hranljivih snovi. Prav tako je polno antioksidantov, ki preprečujejo nastanek rakavih obolenj. Obenem olivno olje spodbuja kognitivne funkcije v možganih k boljšemu delovanju.

Medtem ko se v zadnjih časih veliko govori o prednostih dodajanja kokosovega olja v prehrano naših hišnih ljubljenčkov, ne smemo pozabiti na nam geografsko nekoliko bližje, včasih celo lokalno, olivno olje. Če želite svojemu kužku zagotoviti dolgo, zdravo in kakovostno življenje, mu lahko pričnete v njegovo vsakodnevno prehrano dodajati nekaj olivnega olja.

Oljka je starodavno, svetopisemsko drevo, ki obrodi olive, iz katerih nato iztisnejo sok. Oljke v Sloveniji uspevajo večinoma na območju slovenske Istre. V zadnjih letih pa se jih vse več pojavlja tudi v Brdih.

Hladno stiskano, deviško olivno olje vsebuje veliko vitaminov in hranljivih snovi. Prav tako je polno antioksidantov, ki preprečujejo nastanek rakavih obolenj. Obenem olivno olje spodbuja kognitivne funkcije v možganih k boljšemu delovanju. Olivno olje na splošno velja kot zdravo živilo, saj vsebuje veliko mononenasičenih maščob. Obenem je to olje lažje prebavljivo, kot večina drugih olj in maščob.

Že sam Homer je olivno olje poimenoval »tekoče zlato«. Nekoč je namreč olivno olje veljalo kot simbol rodovitnosti, moči, slave in večnosti.

Ali ste vedeli, da severneje v Sredozemlju obrodijo oljke, več zdravilnih lastnosti ima njihov sok?

Idealna temperatura za shranjevanje olivnega olja je od 15 do 20 stopinj Celzija. Po uporabi ga vedno dobro zaprite, saj stik z zrakom in oksidacija povzročita, da se spremeni okus olja. Prav tako ga ne izpostavljajte direktni svetlobi. Spremenil bo barvo in okus.

Dobro je, da imate v svoji shrambi ribje olje, ki je primerno predvsem za seniorčke, kokosovo olje, ki je polno omega-3 maščobnih kislin in olivno olje, ki je lahko prebavljivo in okusno.Če želite svojemu kužku najboljše, mu lahko vsake toliko ponudite različna olja. Dobro je, da imate v svoji shrambi ribje olje, ki je primerno predvsem za seniorčke, kokosovo olje, ki je polno omega-3 maščobnih kislin in olivno olje, ki je lahko prebavljivo in okusno.

Pa poglejmo prednosti dodajanja olivnega olja v pasjo prehrano.

  1. Olivno olje za kužke spodbuja kužka k optimalnemu zdravju

Olivno olje je bogato z nenasičenimi maščobami, ki preprečujejo in zmanjšujejo možnosti za razvoj srčno-žilnih bolezni in diabetesa. Vsebuje oleinsko kislino, ki je učinkovita sestavina v boju proti raku. Žal statistika kaže, da kar 50 % kužkov, starejših od 10 let, umre prav zaradi raka.

  1. Olivno olje pomaga kužkom vzdrževati primerno telesno težo

Olivno olje je, ne samo za ljudi, ampak tudi za pse, odličen topilec maščob. Mononasičene maščobe v olivnem olju pravzaprav spodbujajo taljenje kilogramov tako, da razgradijo maščobe znotraj maščobnih celic, se znebijo trebušne maščobe in zmanjšajo občutljivost na inzulin.

  1. Olivno olje lahko podaljša življenje vašega psa

Kužki žal ne živijo tako dolgo, kot bi si mi želeli. Olivno olje za pse preprečuje oksidacijo prostih radikalov. Če prosti radikali prehitro oksidirajo, se lahko zgodi, da vaš kuža prehitro osivi in se prezgodaj stara. Nekaj žlic olivnega olja na teden mu lahko pomaga, da ostaja vitalen in mladosten.

  1. Olivno olje za pse pomaga ohranjati zdrav imunski sistem

Olivno olje vsebuje veliko antioksidantov. Vključno s polifenoli, vitaminom E, klorofilom in karotenoidi. Z vsemi naštetimi sestavinami je tako olivno olje odlično oboroženo za varovanje imunskega sistema vašega kužka. To je še posebej pomembno, saj živimo na območju, kjer se letni časi menjavajo in so virusi ter prehladi v zimskem času stalnica.

  1. Olivno olje za pse je najboljša hrana za možgane

Olivno olje pomaga preprečevati propadanje kognitivnih zmožnosti možganov. Kognitivni upad je povezan s staranjem tako pri ljudeh, kot tudi pri živalih. Zato je lahko olivno olje odlična možnost popestritve prehrane pri starejših psih. Če imate doma starejšega kužka, mu vsaj enkrat na dan ponudite žličko olivnega olja. S tem boste poskrbeli, da bodo možgani vašega štirinožnega prijatelja ostali zdravi in bistri. To je še posebej pomembno, če je vaš kuža zelo bister, obvlada veliko trikov in je zelo poslušen. Olivno olje tako poskrbi, da je življenje vašega kužka dolgo in kvalitetno.

  1. Olivno olje vašemu kužku zagotavlja energijo in moč

Če vašemu kužku redno dodajate olivno olje, se njegova cirkulacija krvi v telesu izboljša. S tem kuža lažje diha, saj se mu poveča pretok krvi. Predvsem je olivno olje odlična izbira, če spada vaš kuža med brahicefalne pasme, kot so mops, buldogi, bokserji in ostali. Prav ti kužki imajo pogosto, zaradi kratkih dihalnih poti, težave z dihanjem in astmo.

  1. Olivno olje za nego psa

Če se kdaj zgodi, da ima vaš kuža težave s prebavo, ali da že dan ali dva ni šel normalno na veliko potrebo, mu lahko v običajen obrok vmešate olivno olje.Tako kot ljudje, lahko tudi kužki trpijo za srbečo, pordelo kožo. Olivno olje je polno vitamina E in omega 3 maščobnih kislin, zato je izjemno zdravilno za kožo. Predvsem v vročih poletnih dneh, ter v mrzli zimi je pomembno, da svojemu kužku pomagate do zdrave in zaščitene kože. Ob nakupu se pozanimajte, katero olivno olje je primerno za nanašanje na kožo. Nekatera olivna olja so namreč polna kislin, ki so za naše in kužkovo zdravje sicer dobra, a niso dobra za nanašanje na kožo ali dlako.

  1. Olivno olje poskrbi za boljšo prebavo

Če se kdaj zgodi, da ima vaš kuža težave s prebavo, ali da že dan ali dva ni šel normalno na veliko potrebo, mu lahko v običajen obrok vmešate olivno olje. Če je vaš kuža srednje velik ali velik pes, mu dodajte dve žlici olivnega olja. Če je vaš kuža manjši, pa mu dodajte eno žlico olja. Če mu boste dodali preveliko količino olivnega olja, se lahko zgodi, da bo dobil diarejo ali imel prebavne težave.

Kadarkoli se odločite za spremembo prehrane vašega kužka, se predhodno posvetujte s svojim veterinarjem. Le strokovnjak vam lahko svetuje kaj in predvsem kako pomagati svojemu kužku do veselega in kakovostnega življenja.

Ko izbirate olivno olje, tako zase, kot tudi za svojega kužka, je najbolje, če le imate možnost, da izberete lokalnega ali regionalnega ponudnika domačega, hladno stiskanega deviške olivnega oz. oljčnega olja. S tem boste zagotovili obstoj domače proizvodnje, obenem pa sebi in svojemu najboljšemu štirinožnemu kosmatincu zagotovili res kakovosten in domač prehranski dodatek.

Deja Drobne

Viri:
https://www.oliveoiltimes.com
https://dogtime.com
https://www.petguide.com