5 pasem psov, ki so dobri čuvaji

3454

Vsak pes si zasluži dom, v katerem bo obravnavan kakor enakovredni družinski član. Zasluži si toplino, ljubezen, igranje, crkljanje … A seveda vsak pes ni primeren za vsakega človeka. Nekateri iščejo bolj aktivne pse, nekateri si želijo specifičnih delovnih pasem, spet drugi pa iščejo pse, ki so dobri čuvaji in bodo varovali svojo družino in dom. Danes bomo predstavili nekaj takih pasem, a bi radi najprej poudarili, da je absolutno v prvi vrsti pomembno, da je za psa dobro poskrbljeno in, da prav noben pes ni primeren za verigo in samoto.

Airedalskemu terierju pravijo tudi „kralj terierjev“. Gre za največjega terierja. Airedalec je tipičen predstavnik svoje skupine; je energičen, trmast, zvest in ima zelo močne nagone.

Airedalski terier (Airedalec)

Airedalskemu terierju pravijo tudi „kralj terierjev“. Gre za največjega terierja. Airedalec je tipičen predstavnik svoje skupine; je energičen, trmast, zvest in ima zelo močne nagone. Na svoje ljudi se naveže in naredil bi vse, da jih zaščiti. Zaradi svojih nagonov je pa pomembno, da ima dnevno dovolj fizične in mentalne zaposlitve, v nasprotnem primeru je zelo verjetno, da bo prišlo do neželenih vedenj; kopanje na vrtu, grizenje pohištva … Prav tako pogosto preganjajo manjše živali, zato je pomembno, da se že od malega dela na tem, da se jih takih vedenj odvadi. Ob primerni vzgoji so lahko super družinski psi, razumejo se tudi otroci, če slednji spoštujejo meje psa. So pa, kot že omenjeno, zelo zaščitniški, pa tudi glasni, zato vas bodo opozorili na vse, kar bodo slišali pred hišo.

Francoski ovčar (Beauceron)

Kljub temu, da ta pasma ni tako poznana, so beauceroni odlični družinski psi in čuvaji. So poslušni in radi delajo – zaradi svoje vsestranskosti so lahko uspešni v najrazličnejših kinoloških disciplinah. Do svoje družine je izredno ljubeč, ob ustrezni vzgoji je tudi super spremljevalec otrok. Je pa zelo zaščitniški in je lahko nezaupljiv do tujcev, kar ga dela dobrega čuvaja. Kljub temu, da je beauceron načeloma poslušen, je tudi precej velik in fizično močen, zato potrebuje odločnega lastnika, ki ga bo obvladoval.

Chesapaeke Bay prinašalec

Večina kinologov pravi, da je od prinašalcev Cheasapaeke Bay prinašalec najboljši čuvaj. Kljub temu, da ga odlikujejo lastnosti kot so prijaznost do svoje družine, srčnost in nežnost, so precej zadržani do tujcev. Izgledajo zelo prijazni, a so zelo zaščitniški do svojih ljudi. So pa zaradi svojih drugih lastnosti super družinski psi, razumejo se tudi z otroci. Obvezno pa potrebujejo dovolj fizične in mentalne zaposlitve, saj si jo bodo v nasprotnem primeru poiskali sami – in najverjetneje bo ta zaposlitev takšna, nad katero ne boste navdušeni.

Italijanski mastif (Cane Corso)

Nekateri italijanskemu mastifu pravijo tudi „pasji varnostnik“ - so eni najboljših čuvajev. Ti psi so veliki, močni in izjemno zaščitniški.Nekateri italijanskemu mastifu pravijo tudi „pasji varnostnik“ – so eni najboljših čuvajev. Ti psi so veliki, močni in izjemno zaščitniški. Kljub temu, da so nezaupljivi do tujcev, so do svoje družine zelo ljubeči, tudi do otrok. Potrebujejo veliko gibanja in mentalne zaposlitve. Kljub temu, da so svojemu lastniku zelo vdani, potrebujejo izkušenega vodnika, ki ga bo vzgajal potrpežljivo in dosledno.

Nemški ovčar

Nemški ovčar je ena izmed najpogostejših izbir, ko ljudje iščejo pasje čuvaje. Je izjemno zvest svojemu človeku, prav tako pa je zelo pogumen in bo naredil dobesedno vse, da zaščiti svojo družino – tudi, če bo zato tvegal življenje. Nemški ovčar je tudi zelo učljiv in zato uspešen v najrazličnejših pasjih poklicih. Tudi ostali ovčarji so načeloma dobri čuvaji, a potrebujejo ustrezno vzgojo ter dovolj dnevnega gibanja in mentalne zaposlitve.

Ne glede na to, kako dober čuvaj je pes, je jasno eno; vedno bo čuval in branil samo tiste ljudi, ki jih dojema kot „svoje“. Zato je v prvi vrsti pomembno, da ga tretirate kot del vaše družine in da mu seveda namenite dovolj ljubezni in pozornosti.

Veronika Sivka

Viri:
https://www.rd.com
https://www.akc.org
https://www.thesprucepets.com