6 stvari, ki bi jih vaš seniorček rad povedal

497

Imeti psa je, priznajmo, ena najboljših stvari na svetu. Prav vsi ljubitelji kužkov pa se vseeno zavedamo, da nič ni večno. In tudi pasje življenje je omejeno. Ravno staranje in opazovanje staranja pri svojem kužku, je eno od bolj žalostnih dejstev pri skrbništvu psa.

Večina psov v starejša leta vstopi s približno sedmimi leti. Večje pasme stopijo v seniorska leta nekoliko prej kot majhne in srednje velike pasme. V procesu staranja, lahko pri svojem kužku opazimo kako se pričnejo njihovi gibi upočasnjevati, nekateri lažje pridobivajo na teži, njihova čutila začnejo počasneje in slabše delovati.

Ker psi ne znajo govoriti na način, kot govorimo ljudje, nam lahko že samo njihovo vedenje da veliko namigov, kaj v določenem življenjskem obdobju potrebujejo. Če bi vaš starejši kužek lahko govoril, bi vam najverjetneje povedal nekaj pomembnih reči.

pasji seniorček

»Ne vidim več dobro in tudi slabše slišim.«

Se vam zdi, da vas je vaš kuža pričel nenadoma ignorirati, ko ga pokličete k sebi ali mu podate žogo. Pogosto skrbniki psov niso pozorni na znake, da pes izgublja  vid ali sluh, dokler ta izguba ni že huda.

Eden od pogostih znakov slepote in gluhosti je lahko sprva videti kot agresivno vedenje. Kadar človek pride do psa, ko ga ta ne vidi, se lahko kuža prestraši in obrambno odzove.

Če se želite v primeru izgube sluha pri vašem kužku izogniti neprijetnostim, ki sledijo, ko vas pes ne sliši, ga naučite znakovnih ukazov že danes. Tako boste lažje  uravnavali njegovo življenje, v primeru, da na stara leta izgubi sluh.

Mnogi psi, ki so naglušni, še vedno zaznavajo vibracije. Zato lahko svojega psa pritegnete s ploskanjem, trkanjem na trdo podlago ali uporabite kakšno drugo strategijo za ustvarjanje hrupa.

Izguba vida pa je druga težava, ki jo skrbniki običajno opazijo dokaj pozno. V kolikor vaš kuža postaja nekoliko neroden, ne najde posode s hrano in vodo, se zlahka prestraši in se ne želi veliko gibati, obstaja veliko možnosti, da je za to kriva izguba vida.

Če vaš veterinar ugotovi, da so spremembe vedenja resnično posledica oslabitve vida, lahko psu pomagate z nekoliko prilagojenim življenjem v hiši.

»Hitro se vznemirim in sem nekoliko zaskrbljen.«

Starejši psi se pogosto težje spopadajo s stresom. Stvari, ki prej niso bile težava, lahko to postanejo.

Pogosto se pri starejših psih pojavlja ločitvena tesnoba,  razdraženost, fobija pred hrupom imajo težave s sprejemanjem tujcev in  nastanejo težave pri spoznavanju novih psov.

Če opazite pri svojem kužku tesnobno in agresivno vedenje, ga odpeljite k veterinarju. Pomembno je, da se zaradi tesnobe izključijo druga zdravstvena vprašanja.  Če gre samo za učinke staranja, lahko tesnobo svojega psa zmanjšate tako, da ga čim manj puščate samega doma in da spodbujate njegovo duševno zdravje z rednimi sprehodi, miselnimi igrami in dosledno rutino. Ključnega pomena je, da vaš pes ve, kaj lahko pričakuje čez dan.

Poglavitnega pomena je, da ste s svojim seniorčkom potrpežljivi, saj vaš ljubljenec še vedno razume vaše razpoloženje in to lahko zmanjša ali poveča njegovo tesnobo.

»Zdaj me hitreje zebe.«

Obstaja razlog, zakaj imajo psi, pa ne samo starejši, radi tople odeje in postelje. Predvsem pri starejših psih lahko opazimo nenehno iskanje toplega zavetja. V starosti, je tudi psom težje uravnavati telesno temperaturo. Pes, ki je nekoč v hladnem dnevu po cel dan visel zunaj, sedaj verjetno potrebuje pulover in nekoliko krajšo igro.

Ko psu pomagamo uravnavati telesno temperaturo, mu s tem pomagamo da se mu zmanjša togost sklepov in mišic. Vedno spremljajte temperaturo prostora, kjer se nahajate. V kolikor na prostem opazite, da vašega psa zebe, mu nadenite oblačilo. V notranjosti, pa lahko njegovo posteljo pristavite bližje radiatorja.

V kolikor za gretje svojega ljubljenca uporabljate grelno blazino, ki jo je potrebno priključiti v elektriko, pazljivo. Pazite, da se blazina ne segreje preveč. Temperaturo blazine nenehno spremljajte, ponoči pa izklopite in poskrbite, da bo vašemu kužku toplo z odejo.

»Nisem več tako agilen, ker me bolijo sklepi.«

Artritis in bolečine v sklepih so pogoste težave starajočih se psov. Ne glede na to ali gre za staro poškodbo, ki se v starosti vname ali za slabšanje artritisa, lahko bolečine v sklepih vašemu kužku povzročajo številne težave. Od hoje po stopnicah, vstopa in izstopa v avto do premikanja v hladnem vremenu.

Če želite čim dlje preprečevati te težave, je odlična ideja, da psu dajete dodatke glukozamina že v mladosti.

Ko pa bolečina že nastopi so lahko v pomoč protivnetna sredstva za lajšanje bolečin, ki jih predpiše veterinar. Če se mora vaš pes vsakodnevno vzpenjati po stopnicah, pa opazite, da mu je ob tem težko, ga nesite ali mu uredite klančino. Dobro je, da mu posode s hrano in vodo dvignete, da ob hranjenju sklepi še dodatno ne trpijo. Pomembno je, da psa ne kličete nenehno k sebi, ko opazite, da leži in počiva, razen ko je to pomembno.

»V starosti potrebujem nekoliko več nege.«

Starejši psi pogosto doživljajo spremembe na koži, dlaki, zobeh in nohtih. Njihova koža postane bolj suha, dlaka pa bolj groba. Dodatek kokosovega ali lososovega olja k obrokom lahko pripomore pri reševanju problema.

V starosti tudi pasji nohti postanejo bolj krhki in potrebujejo večkratno krajšanje. To je predvsem pomembno zato, ker se pes ne giblje več toliko, kot nekoč in nohtov ne odstranjuje skozi aktivnosti.

Med staranjem psa je treba paziti še na veliko stvari, vključno z dobro zobozdravstveno oskrbno, da se izognete boleznim dlesni.

»Včasih se zmedem in morda pozabim kakšna stara pravila.«

Izguba kognitivnih sposobnosti je pogosta posledica staranja. Vaš kuža lahko pozabi preproste stvari, kot je navigacija in se lahko izgubi na območjih, ki jih pozna ali ne prepozna ljudi, ki jih srečuje vsak dan. Morda opazite, da težje opravlja naloge in se težje uči novih trikov. Pravzaprav, lahko dejansko pozabi vedenje, ki ga pozna že dolgo, na primer, čistoča v hiši.

Če opazite pri svojem kužku znake nekontroliranega lulanja po stanovanju, ga najprej peljite k veterinarju, da izključi kakršnekoli bolezni in pripiše pozabljanje staranju. Kot smo že omenili, bodite s svojim kužkom pri takšnih nesrečah strpni in mu pomagajte, ko se zmede ali izgubi.

Deja Drobne

Viri: